Fazla uyku sorunu yaşıyorum ve bunu aşmak istiyorum
Benim uyku sorunum var yani uyuyamamak değil yeterli bir şekilde uyuduğum halde sürekli uykumun olması. Normal insanlar gibi 6 7 saat uyusam bile gün içinde çok yorgun ve uykulu oluyorum sürekli uyuma isteği oluşuyor. Ben mezun öğrenciyim tekrar sınava hazırlanıyorum ve dershaneye gidiyorum ama günlerim çok verimsiz geçiyor her etüt saatinde sürekli uyuma isteğim oluyor uykumu aldığım halde böyle. Bu da derslerimi kötü etkiliyor. Hiçbir verim alamıyorum geçen yılım da bu yüzden çöp oldu. Doğru düzgün çalışmıyordum sürekli uyuyordum. Bu yılın da aynı olmasından korkuyorum. Sebebi ne bilmiyorum vitamin eksikliğinden dediklerini duydum kontrol ettirdim hepsi normal degerdeydi artık aklıma psikolojik olabileceği gelmeye başladı o yüzden buraya yazıyorum. Bu sorunu nasıl aşabilirim yardımcı olur musunuz çünkü gerçekten hiçbir gün verimli çalışamıyorum bi an önce bunu düzeltmem ve toparlanmam gerek bi çözüm yolu önerir misiniz nasıl yapıcamı bilmiyorum.
Bu soru 27 Eylül 2024 10:37 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, öncelikle yaşadığın durumu anlıyorum. Bu durumun altında yatan biyolojik nedenler olup olmadığına bakmak önemlidir. Vitamin eksikliği söz konusu değilse yine de uyku apnesi, hormonal durumlar gibi faktörlerinde değerlendirilmesi gerekebilir. Ancak yaşadığın durumu psikolojik temelli ise birçok mezun öğrencinin bu dönemlerden geçtiğini ve yaşadığınıza benzer problemler yaşadığını biliyoruz.
Tekrar sınava girecek olmanın vermiş olduğu stres ve kaygı bizim uykumuzu etkileyebilecek bir şeydir. Sabah uyandığımızda yorgun hissetmek ve ne kadar uyursak uyuyalım gün içinde uyku isteğimizin olması bizim motivasyonumu etkiler.
Ne kadar yeterli bir uyku uyuduğumuzu düşünsek de uyku kalitemiz yeterince iyi olmayabilir. Uyku kalitemizi arttırmak için bazı değişiklikler yapabiliriz. Örneğin, yatmadan önce ekran süremizi kısıtlamak, aynı saatlerde yatmaya çalışmak, yatak odamıza sadece uyku için girmek, kafein alımımız var ise olabildiğince azaltmak bizi biyolojik olarak da bir ritme sokacaktır.
Aynı zamanda düzenli olarak fiziksel bir egzersiz yapmak bizim enerjimizi arttırabilir. Gün içinde hareket etmek beyin fonksiyonlarını ve genel uyanıklığı arttırır. Her gün yapabileceğin yürüyüş, yoga gibi faaliyetler senin zihnini rahatlatabilir. Sınava çalışma tempon yoğun olabilir ancak fiziksel aktivasyon senin uyku isteğini giderecek şeylerdir. Kendine belirlediğin kısa vakitler yeterli olacaktır.
Beslenmeni de düzenli tutman uyku kalitesi için önemlidir. Sağlıklı ve düzenli beslenmiyor isen bir diyet programı ile dengeli ve sağlıklı tabaklar tüketebilirsin.
Tüm bunlar haricinde ders çalışırken dikkatin dağılıyor olabilir. Kendine yeni teknikler belirleyebilirsin. Örneğin, dersini çalışırken 25 dakika ders, 5 dakika mola gibi kendine iyi gelecek ders çalışma yöntemlerini deneyebilirsin.
Hedeflerini küçük küçük tutmak, başardıkça kendini ödüllendirmen önemlidir. Sürekli yorgunluk ve uyuma isteği ile mücade etmeksizin zihnini rahatlatacak şeyler yapmalısın. Geçen yıl ve bu yıl derslere yoğunluk vermek seni kronik olarak yorgunlaştırmış olabilir. Kendine vakit ayrıman gerekiyor olabilir. Biraz rahatlamaya ihtiyacın var.
Eğer tek başına sürecini atlatmakta zorlanırsan bir psikolog desteği almak sana iyi hissettirebilir. Unutmamalısın ki, sınavın önemli ancak sen çok daha önemlisin. Şimdilik hoşça kal...
Sevgilerle, Psikolog İrem Bor.
Yorumlar
Cevabınız için teşekkür ederimm