• Anasayfa
  • Sorular
  • Geçmişe olan takıntılarımdan kurtulmak için neler yapmam lazım
Psikoloji

Geçmişe olan takıntılarımdan kurtulmak için neler yapmam lazım

Gizli Kullanıcı1 Ağustos 2024 09:40

sürekli geçmişte yaptığım hataları düşünüp sevdiğim kişiyi üzdügümü hiç bir şeyi haketmedigimi düşünüyorum aylardır her gün bunu düşünüp uyuyamıyorum sürekli geçmişle ilgili bir kusur bulmaya çalışıyorum yemek yiyemiyorum her aklıma yeni birsey geldiğinde midem bulanmaya başlıyor endişe korku panik artıyor gelecekle ilgili kötü senaryolar kurmaya başlıyorum bu beni çok kötü etkiliyor bununla birlikte seslere olan takıntım iyice ruh halimi bozuyor geçmişten kalan başka takıntılarımda var hepsi bazen bir anda yaşanıyor hiç bir seye odaklanamıyorum sürekli yalnız kalmak istiyorum korkuyorum herkesi hayatımdan çıkardım yinede endişelerim var çok ayrıntılı olması cok az ihtimal olan kötü seyleri bile saatlerce düşünüp ağlıyorum ve geçmişle ilgili olan herşeyi silmek istiyorum bir kaç yaşadığım travma (trafik kazası ve deprem) sonrası bu duruma geldim başlarda bu kadar şiddetli değildi gün geçtikçe arttı hiç bir şeyden zevk alamaz mutlu olamaz hale geldim kendime bile bakamıyorum duş almak bile çok zor geliyor bazen geçmişin dışında diğer takıntılarim ise düzensiz sesler düzensiz esyalar belirsizliğe karşı tahammülsüzlük mükemmeliyetçilik gibi gibi panikledigim durumlardada nefes alamıyorum titriyorum ve ağlıyorum sonra kendi kendine geçiyor bi anda bazen cok umursamaz oluyorum bazen çok takıntılı değişiyor

Bu soru 4 Ağustos 2024 14:01 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Yaşadığınız zorluklar oldukça karmaşık ve ağır gelmiş görünüyor. Duygusal olarak sıkışmış ve bunalmış hissetmeniz çok anlaşılır. Geçmişteki hatalar ve yaşadığınız travmalarla ilgili düşünceleriniz, yoğun bir şekilde duygusal ve fiziksel semptomlarınızı tetikliyor olabilir. Bu tür düşünceler genellikle kendinizi değersiz veya suçlu hissetmenize yol açar. Geçmişteki hatalarınızı, kafanızda büyük bir taş yığını olarak düşünebilirsiniz. Bu taşlar sürekli olarak size ağır geliyor ve hareket etmenizi zorlaştırıyor. Taşların ağır gelmesiyle artık günlük işlevinizi sürdüremiyorsunuz, sosyal ilişkileriniz zayıflıyor, uyku ya da beslenme düzeniniz bozulmaya başlıyor. Bütünüyle sizi etkiler hale gelen bu süreçle baş etmek için taşları kaldırmak ve yerleştirmek, onları daha yönetilebilir hale getirebilirsiniz. Ağır yük olan bu taşlarınız yani olumsuz düşüncelerinizi duygularınızın ağırlığını tanımlamak, farkındalık oluşturmakla yola çıkabilirsiniz. Farkındalıklarınız başa çıkma becerilerinizi oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Olumsuz düşüncelerinizi farkında olmanız için duygu-düşünce-davranış kapsamında gözlemleyerek olumsuz düşünceleri yazıya dökmek, onları daha iyi anlamanıza ve bu düşünceleri sorgulamanıza yardımcı olabilir.

-Uyumadan –uyumaya çalışmadan- tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?

-Yemek yemeden –yiyemeden- tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?

-Endişe, panik ya da kaygı düzeyiniz artmadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?

Bu sorular çerçevesinde olumsuz inançlarınızı belirleyebilir, farkındalık oluşturabilirsiniz. Farkındalık oluşturduğunuz olumsuz düşüncelerinizi yeniden yapılandırarak duygularınızın yoğunluğunu ve tetiklenen davranışlarınızı azaltabilir ve başa çıkabilmeniz kolaylaşabilir. Düşüncelerinizi yeniden yapılandırmak için düşüncelerinize gerçekçi bakmayı ve düşüncelerinizin gerçekleyen destekleriniz neler bu çerçevede gözden geçirerek değerlendirebilirsiniz.

Endişelendiğinizde, panik veya kaygı düzeyiniz yoğunlaştığında kısa vadede olsa başa çıkabilmek için nefes egzersizini uygulayabilirsiniz.

-4 saniye boyunca nefes almak,

-4 saniye boyunca aldığınız nefesi tutmak

-8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça bırakabilirsiniz.

Bu nefes egzersizini baş etmekte zorlandığınız süreçlerde ve kendinizi iyi hissetmek için dilediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.

Sevgili danışan, sürecinizde baş etmekte zorlandığınızda bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular