Sosyal Hayat

Geçmişin geçmediğini düşünüyorum.

Gizli Kullanıcı30 Ağustos 2024 11:11

Merhaba, ben geçmişin izlerinin hep kalmasından korkuyorum. Özellikle insan ilişkilerinde. Sevgilimle birlikte olmadan önce mesela farkında olmadan yanlış anlaşılsam bunun izinin geçmemesinden çok korkuyordum onun için. Ayrıldık, bu sefer de ayrılıktan sonra dediklerinizi aklımızdan hiç cikmamasindan korkuyorum. Kısaca bu düşünce yapisinda oldukça kendini gerçekleştiren kehanetini yaşadım diyebilirim. Özellikle sosyal medyada birisi ilişkisinde daha önce yaşadığı sorunları paylaştığında altına gelen "ona her baktığında geçmişi göreceksin" gibi yorumlardan, ya da başkalarının "o dönem yaptıklarını affetmistim ama evlendikten sonra keşke affetmeseydim dedim, sürekli geçmiş aklıma geliyor sinirim bozuluyor" gibi yorumlarını görüp iyice huzursuz oluyorum. Eski sevgilim için de kendim için de çok endişeleniyorum. Özellikle kendi içimizde cozsek bile çevreye yansıttığımız için çözülmezmiş gibi hissediyorum. Yani kendi içimizde yasasaydik aynı şeyi cozulurdu belki ama şu an başkaları karisti diyorum. Bu da sanırım insanların görüşüne çok önem vermemden mi kaynaklaniyor emin degilim. Bunu nasıl aşabilirim?

Bu soru 30 Ağustos 2024 15:04 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan , geçmiş hakkında düşünmek oldukça normal bir durumdur. Ancak geçmiş yaşamdaki deneyimler, olumsuz duygular ana ve geleceğe odaklanmayı engelliyor, işlevselliği ve duygu-durumunu bozuyorsa bahsettiğiniz gibi problem yaratacaktır.

Geçmişe takılı kalmak hayat kalitenizi düşürecektir. Bunun için alternatif düşünceler oluşturmaya çalışın. Örneğin partnerinizden ayrıldıktan sonra bırakacağınız olumsuz bir izlenimin sonucu oluşabilecek durumlardan kaygılandığınızı dile getirmişsiniz. Bu düşüncenin üzerinde şöyle çalışabilirsiniz. Oldu ki olumsuz bir durum yaşandı ve sizin hakkınızda karşı tarafın zihninde kötü düşünceler oluştu? Bu durumda en kötü ne olabilir?

En kötü durumları sorgulayın ,cevap verdikçe tekrar tekrar sorun. Böylelikle asıl kaygınızın sebebini öğrenebilirsiniz. En kötü durumla nasıl başa çıkabilirsiniz? Size göre en kötü durum anında neler yapacağınızı bulmak ve kaygınızın hafiflemesi için yardımcı olacaktır.

Ya da düşüncenizin gerçekçi olup olmadığını sorgulayın. Daha gerçekçi alternatifler üretmeye çalışın. Örneğin daha önceden hayatınızda var olan bir arkadaş ya da partneriniz size karşı olumsuz bir duygu bıraksa bu sizin için ne kadar önemli olurdu? Hayatınızda ne kadar yer kaplardı? Bunları araştırmayı deneyin. Kendiniz için kötü bir senaryo düşünün. Örnek olarak: Kötü bir izlenim bıraktınız ve kendinizi çok aşağılık ve utanç verici hissettiniz. Bu sizin çarpıtılmış düşünceniz. Bunun yerine şöyle bir alternatif düşünce geliştirmeyi deneyebilirsiniz: Evet kendim için olumsuz bir harekette bulunmuş olabilirim. Ama bu benim tamamen kötü olduğum anlamına gelmez. İnsanlar hata yapabilir ve ders alabilir. Bana değer veren insanlar bu hatamda destek olup , iyi olmam için yanımda duracaktır. Bu gerçekçi bi düşüncedir. Ama baştaki düşünce çarpıtılmış bir bilişsel hatadır.

Kendiniz ve geçmişiniz hakında olumsuz düşündüğünüz her şey için böyle yollar izleyerek kendinize alternatif düşünceler yaratabilirsiniz.

Bilişsel çarpıtmalarınızı keşfedebilmeniz için aşağıya listesini bırakıyorum.

  • Ya hep ya da hiç düşüncesi: Her şey siyah ya da beyaz olarak düşünülür. Grisi yoktur. Örneğin sınavdan 80 beklerken 75 alan bir öğrencinin kendisinin başarısız olduğunu düşünmesi
  • Felaketleştirme: Bir olayın sonucunu olduğundan fazla olumsuz görme. Ve bunun için aşırı kaygı hissetme
  • Aşırı genelleme: Herhangi bir durumu tüm durumlarla kıyaslama.Örneğin yemeği yaktığım için ben çok beceriksizim demek. Aslında başarılı olduğunuz bi çok farklı alan bulunabilir.
  • Kişiselleştirme: Kişinin kendisiyle alakalı olmayan durumları kendisine atfetmesidir. Örneğin sizi akşam eve çağırmasaydım kaza yapmazdınız gibi.
  • -Meli, -malı cümleleri: Kişinin kendisine ve çevresine karşı zorunluluk gerektiren davranış içinde olması ve bu davranışa uymadığında kendini aşırı suçlu hissetmesi.

Yukardaki bilişsel çarpıtmalarınızı bularak düşünce yapınızı değiştirmeye çalışabilirsiniz. Tek bir şeyden ya da tek bir durumdan ibaret değilsiniz. Geleceğinizin önüne geçmişinizin geçmemesi için çabalayın.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Sevgiyle kalın.

Uzm.Psk. Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Hiçbir şeye yetişemiyorum hissinden kurtulamıyorum

Merhabalar, ben evliyim 26 yaşında ve 1 oğlum var 3 yaşında. Ariyeten açıktan okuyorum. Bende şöyle bir sorun var ne olursa olsun sanki hiçbir şeye yetisemeyecek gibi hissediyorum, örneğin bugüne kadar kpss ye hazırlanıyordum doğru düzgün çalışmadığım hâlde, biri bir here çağırınca ama sınavım var kaygısına kapılıyordum. Mesela yarın da arkadaslrla bulusacaktik unutmuşum , çok da nadir sosyal aktivitelerim.olur, düşünüyorum ama başka bir sınavım var DGS 9 ay sonra. Sınavlar mi bana ağır geliyor bilmiyorum, yani sınavlarım olmasa da böyle olur muyum onu da bilmiyorum. Sanki hep birşeyleri yetiştirmem gerekiyor beni bekleyen işler var bazen herşeyi düzene oturtunca sakjn kafayla kahvemi içiyorum çıkmak istiyorum ama biraz birkince kafam allak bullak oluyor bitirmeden hiçbir yere gitmek istemiyorum sanki aklım kalacak gibi hissediyorum, bu hissin beni yıprattıni fark ettim, acaba bir düzen oluşturmadığım için mi bu hisler veya düzen olursa da böyle mükemmelliyetci herşey düzenli olsun hayatımda isteyecek miyim bilmiyorum. Ev iş çocuk, kıyafet, evin ihtiyaçları yani bunlardan ben sorumluyum eşim de ihtiyaçları alır. Maddi olarak da pek iyi durumda olmadığımız için genelde her ay brsy alabiliyoruz ama benim aklıma geliyor bazen alamadiklarim keşke hemen alabilsek diyorum. Evimi pek beğenmiyorum mesela mutfağım yeni değil bazen girince sanki hep kirli gibi hissediyorum, oğluma bakıyorum bazen sanki onunla güzel ilgilenemiyor gibi hissediyorum açıkçası gerçekten de pek ilgilenemiyorum. Kısacası beynim de hayatım da darmadağınık gibi hissediyorum, sanki meslek sahibi olup ayaklarım üstünde dursam herşey geçecek ve huzur bulacağım gibi hissediyorum

Psikoloji

Neden kendimi bulamadığımı hissediyorum?

12. Sınıf öğrencisiyim sınavdan dolayı çok fazla stres ve baskı altındaymıs gibi hissediyorum çok fazla kaygılarım düşüncelerim var istemsiz bir şekilde yapamama korkusu var bunun yanında ailemi gururlandıramam korkusu da çok fazla onlara zarar verdiğimi düşünüyorum sözlerimle çünkü çok agresif hiç gülmeyen sürekli sinirlenen biriyim bu şeyler ders çalışmami çok etkiliyor masanın başına oturduğum zaman asla odaklanamıyorum kaygılar endişeleri umutsuzluk tekrarlaniyor kafamda bu yüzden son zamanlarda ders çalışmayı bıraktım bu durumu ailem fark ediyor ve daha çok üstüme geliyor sürekli ağlıyorum sürekli iğrenç hissediyorum kendimi çok sıkıyorum ağlarken etrafıma zarar vermek istemiyorum kendimi sarıyorum kollarımla tırnaklarımı batırıyorum başkasına zarar vermektense bu daha mantıklı geliyor sakinleşmek için bekliyorum öylece yağmur olduğumu düşünüyorum bir yağmur gibi yagiyorum buharlasiyorum ve tekrar damlaya dönüşüp tekrar yagiyorum yeniden doğuyorum bu düşünce ile az da olsa sakinlesebiliyorum sayı sayıyorum bazen yüze kadar o da yardımcı oluyor sorduklarında hiç bir şey anlatamıyorum yetersiz beceriksiz biri gibi hissediyorum sanki hiç buraya ait değilmiş gibi kafamdan bir sürü düşünce geçiyor bazen o kadar çok yüksek bi noktaya geliyor ki hani boğuluyormus gibi hissediyorum burda olmamalıymışım gibi kendime zarar verme düşünceleri hiç gitmiyor kafamdan ama yapmamak için kendimi engelleyebiliyorum ben bilmiyorum kendimi bulamıyorum gibi hissediyorum kimim ne için burdayım neden sürekli bu haldeyim neden hep başarısız oluyorum bu kadar iğrenç hissediyorken burda olmamın ne anlamı var bu sorulara bi türlü cevap bulamıyorum.