• Anasayfa
  • Sorular
  • Geçmişte söylenilenleri unutamıyorum, hayatımı eski düzenine nasıl getirebilirim?
Psikoloji

Geçmişte söylenilenleri unutamıyorum, hayatımı eski düzenine nasıl getirebilirim?

Gizli Kullanıcı5 Aralık 2024 08:54

Sevdiğim, değer verdiğim bir akrabam bana beni sevmediğini söylemişti. Bunu söylerken de upuzun bir mesaj atıp sen beni seviyorsun, değer veriyorsun ama ben seni sevmiyorum diye belirtmişti. Çok üzülmüş ve günlerce ağlamıştım. Sonrasında hiçbir şey hissetmedim kendi hatası dedim önüme baktım. 2 yıl sonra 6 şubat depreminin olduğu gün bana mesaj attı hatasından dolayı özür diledi. Başta herkesin hassas dönemleri olduğu için bu özrünü kabul ettim. Fakat sonrasında hiçbir şekilde benimle iletişim kurmadı. Bunun üzerine samimiyetini sorguladım ve inanmadım. Sadece kendi vicdanını rahatlatmak için özür dilediğini ve söylediklerinde gerçekten pişmanlık hissetmediğini düşünmeye başladım. Benim için hata yapan bir insan özründen sonra çaba göstermeliydi, konuşmalıydı ama karşı tarafta bunların hiçbirini görmedim. Bu özründen 1 yıl sonra kendisine mesaj attım. Duygusal anıma denk geldiğini normalde asla kendisini affetmeyeceğimi söyledim. O da bunun üzerinde hâlâ değişmemişsin aynı dairenin etrafında dönüyorsun, çevrende kimse yok onlara hak veriyorum senin gibi birinden kurtuldukları için şükretsinler vs diye cevap verdi. Daha çok sinirlendim insanların yaptıkları hataların benim takıntımmış gibi gösterilmesi kendilerini suçlamamaları beni çok kötü hissettiriyor. Üstelik küstüğüm konuşmadığım insanları da örnek gösterip haklılarmış demesi, kendi hatasını bu şekilde örtmesi aldığım en yıkıcı sözler oldu. Şu an üzerinden 3 ay geçti fakat bu konuşmalar sürekli aklıma geliyor, kendimi yalnız ve çok kötü hissediyorum. Düşünmek istemiyorum ama düşüncelerimden de kurtulamıyorum. Hayat artık çok sıkıcı, bunaltıcı gelmeye başladı, hiçbir şeyden tam olarak zevk alamıyorum hep bir burukluk var. Hayatımı eski düzenine nasıl getirebilirim, ne yapmalıyım?

Bu soru 9 Aralık 2024 21:02 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,


Yaşamış olduğunuz olaylar sizi duygusal anlamda sarmış gibi görünüyor. Karşı taraftan bir özür mesajı almak ve sonrasında iletişimin devamını getireceğini beklemek, bununla birlikte alınan olumsuz mesajlar, zihinsel olarak sizi yorabilir.


Bu süreçte size yardımcı olabileceğini düşündüğüm bazı noktalardan bahsetmeye çalışabiliriz:


Öncelikle bu süreçte yapabileceğiniz ilk şey duygularınızı kabul etmek olacaktır. Karşı tarafa bu süreçteki duygularınız neler bunları fark edebilirsiniz. kendinizi yalnız, kızgın veya üzgün hissedebilirsiniz. Bu noktada duygularınız isim verebilirsiniz. “ şu an kendimi öfkeli hissediyorum.” “ şu an kendimi üzgün hissediyorum.” gibi. Bu durum duygularınızı fark edebilmeniz için size bir alay yaratacaktır.


Hislerinizin geçici olduğunu fark edin. Her ne kadar duygularınız yoğun ve kalıcıymış gibi görünse de hiçbir his sonsuza kadar sürmeyecektir. Bunun en güzel örneği ise;

İçinizden 90’a kadar her saymanız da duygunuzun şiddeti değişerek devam edecektir.


Sonraki adım olarak düşüncelerinizi fark edebilirsiniz. Karşı tarafın sizinle alakalı söylemiş olduğu şeyler ne kadar sizi yansıtıyor olabilir ?

Karşı taraf bunu size öfkesinden söylemiş olabilir mi ? Bu söylenenleri bir yabancıdan duysaydım aynı şekilde hisseder miydim ? Bu düşünceleri tekrar düşünmem bana nasıl bir yarar sağlıyor ? Nasıl zarar veriyor ?


Karşı tarafa zihinsel anlamda bir mesafe koyabilmek adına, bunların birer düşünce olduğunu ve bu düşüncelerin sizin gerçeğiniz olmadığını hatırlatabilirsiniz.


Bu olayları düşünmek için kendinize bir düşünce köşesi yaratabilirsiniz. Bu köşede her gün 15 dakika kalarak düşünmek istediğiniz her şeyi o anda düşünebilirsiniz. Sürenin sonuna geldiğinizde o köşeden kalkarak düşünme sürenizin bittiğini kendinize hatırlatabilir ve hayatınıza devam etmeye çalışabilirsiniz. Bunun yanında kendinize bir düşünce günlüğü edinebilir ve hissettiğiniz düşündüğünüz her şeyi yazabilirsiniz. Günlük tutma yöntemi bizim psikolojik anlamda da kullanmış olduğumuz bir yöntemdir. Düşüncelerinizi somutlaştırabilmek adına size yardımcı olacaktır.


Yaşamış olduğunuzu düşüncelerle ilgili olduğundan daha fazla uzun sürmesi sizin için yorucu ve yıpratıcı olabilir. Bu noktada bir terapist ile birlikte çalışmanız daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde yol almanızı sağlayacaktır.


Sorunuz sizin için bir cevap olabildiyse, puanlayabilir ve görüşünüzü bizimle paylaşabilirsiniz. Bizlere sorularını yöneltmek isteyen başka arkadaşlarınız varsa onların da yararlanmasını sağlayabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiyle kalın.


Psikolog Gönül Tanır Durmaz

Cevaplanmış benzer sorular