Psikoloji

Gelecek İle ilgili Kaygı ve Stres Yönetimi

civciv30 Haziran 2024 22:21

gelecek ile ilgili olan kaygımı ve stresimi yönetemiyorum ve bu yüzden çok sık ağlıyorum gelecekte ne olacağı ile ilgili fazla düşünmekten şu ana odaklanıp hayatımı düzgünce yaşayamıyorum gelecek ile ilgili fazlaca düşündüğüm konu ise partnerimle ne olacağı konusu ona kaygılı bir şekilde bağlandığımın farkındayım ve buna da engel olmak istiyorum karşısında sağlıklı kendi ayakları üzerinde durabilen bir sevgilisi olsun istiyorum

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan, 


Günümüzde çevresel etmenler, ekonomik şartlar veya içsel sebeplerden geleceğe yönelik kaygılarımızı tetikler hale gelebiliyor. İlişkinizle ilgili gelecekte nasıl ilerleyeceğinizi bilmediğinizden -belirsizlik hissi- , kontrolünüz dışında yaşanabilecek birçok ihtimalin olduğunu fark ettiğinizden kaynaklı kaygılı olabilirsiniz. 


Bağ kurmaya, bağlanmaya doğumdan itibaren başlarız. Doğumdan itibaren ebeveynlerinizle kurduğunuz bağ yetişkinlik döneminizde kurduğunuz ilişkilerde - özellikle romantik ilişkilerde- benzer izleri taşırsınız. 


Ebeveynleriniz tarafından tutarsız davranışlara -bir anda ilgi gösterip bir süre ilgisiz olma hali, aşırı koruyucu olma hali, ilgisizlik- maruz kaldıysanız partnerinizle olan ilişkinizde duygularınıza karşılık alamadığınızı hissettiğiniz için endişeli olma eğilimi gösteriyor olabilirsiniz. 


Sahip olduğunuz bağlanma şeklini gözlemleyip değerlendirerek tanımlayabilirsiniz. Tanımlamanız farkında olmanızı sağlayabilir ve çözüm odaklı bakış açısı oluşturmanıza kolaylık oluşturabilir. 


-Ebeveyninizle olan ilişkiniz, bağlanma şekliniz nasıldı? 


-Ebeveynleriniz tutarsız duygular sergiler miydi? 


-Partnerinizle olan ilişkinizde benzer yönleri var mı? 


İlişkinizle ilgili gelecekte olabilecek ihtimalleri düşünürken olumsuz senaryolar kurma eğiliminde olabilirsiniz. Kaygılarınıza eşlik eden temel inancınız belirsizliğin tetiklediği terk edilme korkusu, inancı olabilir mi? Veya başka olumsuz inançlarınız ne olabilir? 


Kaygılı hissetmek tek başına bir etken değildir. Kaygınıza eşlik eden olumsuz düşünceler, inançlar vardır. Örneğin partnerinizle olan ilişki için şöyle olabilir;


•Duygu: Kaygı, endişe

•Düşünce: Terk edilebilirim.

•Davranış: Ağlamak.


Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi duygu-düşünce-davranış döngü şeklinde yaşantımızda yer ediniyor. Bu aşamada olumsuz düşünce kalıplarını değiştirirseniz, davranışlarınızda aynı oranda değişecektir. 


-Terk edilirsenize en kötü ne olur? 


-Terk edileceğinizi düşündüren gerçekçi kanıtlarınız var mı? Varsa bunlar neler? İhtimaller üzerinden değerlendirebilirsiniz. 


İlişki içerisinde sınırlarınızı koyduğunuz küçük hedefler belirleyebilirsiniz. Örneğin partnerinizi gün içerisinde on kere arıyorsanız bunu altıya düşürmeyi deneyebilirsiniz. Sonrasında sabahları ve akşamlar iki defa olmak üzere arayabileceğiniz başka bir küçük hedef daha koyabilirsiniz. Küçük hedeflerle ilerledikçe ilişki içerisinde dilediğiniz, sağlıklı bir şekilde ilerlediğiniz kişi olabilirsiniz. 


Kaygınızın yoğun olduğu anlarda odağınızı olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmanız size kolaylık sağlayabilir. Mesela 3-3-3 duyu tekniğini deneyebilirsiniz. Çevrenizde bulunan imkanlar dahilinde kendi 3-3-3 tekniğinizi kendi duyularınızı seçerek oluşturabilirsiniz.


•3 farklı kırmızı eşya bulmak (görme duyumuz)

•3 farklı koku koklamak -örn: kahve, çiçek, parfüm- (koklama duyumuz) 

•3 farklı dinleyebileceğiniz sesi internet üzerinden açmak -yağmur sesi, araba egzoz sesi, ağlayan çocuk ses- (duyma duyumuz)


Sevgili danışan, ilişkin içerisinde baş etmekte zorlandığınızda veya ilişkinizde sorunlar yoğunlaşıyorsa partnerinizle birlikte çift terapisine giderek veya bireysel olarak kendiniz için bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz. 


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular