Psikoloji

Gelecek kaygımı nasıl yenerim?

Gizli Kullanıcı7 Aralık 2024 19:36

Gelecek kaygılarım bazen içinden çıkamayacağım kadar zorluyor beni uyku düzenimi bile bozuyor bir harcama yaptığım da bile günlerce düşünüp pişman oluyorum Yaptığım hiçbir şeyden zevk alamıyorum yapmak istemiyorum hevesim hemen kırılıyor yaptığım işe devam edemiyorum odaklanamıyorum bir sorunum yokken bile çok sorunum varmış gibi düşünüp endişeleniyorum bunları nasıl önleyebilirim nasıl daha kalite geçecek planlayabilirim uyku düzenimi nasıl kurabilirim düşüncelerimi bu kadar kötü yönden değil de iyi yöne çevirebilirim

Bu soru 8 Aralık 2024 21:08 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Öncelikle yaşamakta olduğunuz zorlayıcı sürecinizi çok iyi anladığımı belirtmek isterim.

Kaygı düzeyindeki artış ile uyku doğrudan ilişkili olup zaman zaman yaşam kalitemizi olumsuz etkileyebilirler. Yaşamakta olduğunuz kaygı; duygu ve düşünceleriniz üzerinde önemli etkiler yaratabilir.

İlk olarak, yaşamakta olduğunuz zorlayıcı duygu ve düşünceleri yaratanın kaygınız olduğunu bilmelisiniz :)

Kaygı genellikle geleceğimizle ilgili belirsizliklerden kaynaklanabilir. Olası senaryoları devamlı olarak düşünmek ve takılı kalmak kaygıyı kalıcılaştırır. Bu durum, gün içerisinde hiçbir aktiviteden keyif almamanıza, içinize kapanmanıza ve ana odaklanamamanıza neden oluyor olabilir.

Bu süreçte ilk adımınız farkındalık geliştirmek olmalıdır. Kaygının yer aldığı düşüncelerinizi farkına varın ve bu düşüncenin gerçeklik düzeyini sorgulayın.

Yapılan bir araştırmaya göre zihnimizdeki kaygılı düşüncelerin yalnızca %8'i gerçeklik içermektedir. Sıkışmış hissettiğiniz anlarda bunu kendinize hatırlatabilirsiniz :)

Unutmayınız ki geleceği kontrol edemeyiz ancak şu anı daha sağlıklı bir pencereden değerlendirebiliriz.

Kaygılarımız olumsuz ve kötü düşünceleri çok severler. Kaygınıza karşı gelmek için olumsuz düşünceler yerine olumlu düşüncelere odaklanmak savaşı kazanmanıza yardımcı olacaktır :)

Düşünce saati uygulamasını deneyebilirsiniz.

Düşünce saati, gün içerisinde belirlemiş olduğunuz saat dilimine kadar düşüncelerinizi erteleyerek vakti geldiğinde o düşünceler üzerine yoğunlaştığınız bir uygulamadır. Bu uygulama gün içerisindeki işlerinizden verim alabilmeniz için oldukça faydalıdır.

Son olarak, uyku probleminiz altında yatan sebep kaygı ise uyumanıza engel olan kaygılarınızı bir kağıda yazınız. Yazıya dökmek, düşüncelerinizin tekrarlamasını durdurabilir.

Yatak odanızda, uyku vaktiniz gelene kadar vakit geçirmemelisiniz. Tüm gün yatak odasında zaman geçirmiş bir zihin, uyku vakti geldiğinde uyku moduna geçmesi gerektiğini anlayamaz. Bu nedenle yatak odanızda fazla zaman geçirmemenizi öneririm.

Elbette bu süreçte bir uzman desteği almak size çok daha iyi hissettirebilir. Daha fazla sormak istediğiniz soru var ise yeni bir soru oluşturmayı unutmayınız :)

Sağlıklı günler dilerim.

Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın

Cevaplanmış benzer sorular