Psikoloji

Gerçeklik algımı geri kazanabilir miyim?

Gizli Kullanıcı3 Aralık 2024 10:12

Eskiden rüya olarak gördüğüm şeyleri veya kurduğum hayalleri düşündüğüm şeyleri ileride gerçekmis gibi hatırlıyorum ve bundan çok da emin oluyorum yakınlarıma sorduğum zaman hayır öyle bir şey olmadı dediklerinde şüpheye düşüyorum onların gözünde de cok tuhaf bi duruma düşüyorum ve yalan söylüyormuşum gibi oluyor ama aslında yalan da değil bu durum beni gerçekten cok üzüyor ve artık konuşurken çekiniyorum kaygılanıyorum bu durumda ne yapmam gerekiyor?

Bu soru 11 Aralık 2024 11:37 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durumun sizi ne kadar kaygılandırdığını anlayabiliyorum. Zihnimizin zaman zaman rüya, hayal ve gerçek arası karışıklık yaşaması normaldir. Ancak bu durum, sıklıkla oluyor ve hayatınızı etkiliyorsa daha detaylı bakmaya ve anlamaya ihtiyaç vardır. Bu nedenle birlikte bu durumun nedenleri neler olabilir bakalım isterim.

Beynimizde bilgileri tutan bellekler, bir bilginin kaynağını izlerken bazen hata yapabilir. Buna örnek vermek gerekirse; rüyanızda ya da hayalinizde yoğun bir duygu yaşadınız, beyniniz bunu gerçek bir durum gibi kodlayabilir. Ve zamanla bunun geçek mi rüya mı olduğunu ayırt etmek zorlaşabilir. Hayal ettiğiniz bir şey, zamanla beyniniz tarafından gerçek bir anıymış gibi algılanabilir. Bu durum yaşanabilen ve her bireyde farklı derece olabilen bir şeydir. Şimdi diğer nedenlerle devam edelim isterim.

Psikolojik etkenler, bazen bu tür karmaşaların altında yatabilir. Kaygı ve stres seviyesinin yüksek olması, bellek ve algıları etkileyebilir. Duygusal bir baskı altında olmak, bu durumu arttırabilir. Ya da geçmişte sizi zora sokan bir travma yaşadıysanız, zihninizi etkiliyor olabilir. Her biri psikolojik etkilerdir. Bunun yanı sıra zihinsel süreçlerin etkenlerine de bakabiliriz. Örneğin, uyku bozukları yaşamak, kalitesiz veya düzensiz bir uykuya sahip olmak bu durumu etkileyebilir.

Peki gelelim bu durumda neler yapabilirsiniz kısmına, öncelikle her gün yaşadığınız durumları, rüyaları ve hayalleri bir deftere not alabilirsiniz. Böylece bir günlük alışkanlığı kazanıp hem de geçmişe dönük kontrol edebileceğiniz bir taslak edinmiş olabilirsiniz. Günlük tutmak, günlük rutininizi de düzenleyecektir. Hangi olay gerçek, hangi olay hayal ayırt etmeyi kolaylaştırabilir.

Durumu yakın çevrenizle paylaşmanız faydalı olabilir sevgili danışanım. Net ve açık bir dille paylaşımda bulunmak, sizi anlamalarını sağlayabilir. Yalan söylüyormuş hissinden de sizi kurtarabilir. Örneğin, "Bazen rüya ve gerçeği karıştırabiliyorum. Bu yüzden hatırladıklarımı size soruyorum. Anlayışlı olmanız benim için çok önemli." gibi kendi cümlelerinizi kurabilirsiniz.

Kaygılı ve stresli hissettiğiniz anlarda nefes egzersizlerinden, meditasyondan ya da fiziksel egzersizlerden yararlanabilirsiniz. Nefes egzersizlerine internet üzerinden kolaylıkla erişebilirsiniz. Günlük olarak 10-15 tekrar şeklinde nefes egzersizi yapmayı deneyimleyebilirsiniz, zihninizi rahatlatabilir.

Uyku kalitesi çok önemlidir, uyku saatleriniz düzenli değilse belirli saatlerde uyuyup uyanmayı önemseyin. Yeterince dinlenmeniz kıymetli sevgili danışanım. Dilerseniz uyku hijyenini araştırabilir, uygulayabilirsiniz.

Son olarak, yaşadığınız durum sizin hatanız ya da eksikliğinizle ilgili olan bir durum değil. bu konuda kendinize karşı oldukça anlayışlı ve nazik olmalısınız. Kendinizi yargılamamaya ve eleştirmemeye özen göstermelisiniz. Günlük hayatta konuşurken kaygılanıyorsanız, önce kendinize bu durumu anlamanın zaman alacağını hatırlatın ve kendinizi zorlamadan adım adım ilerleyin.

Bu süreci, hem kendi çabanız hem de psikolog desteğiyle yönetmeniz faydalı olabilir. Günlük hayatınızda sizi zorlayan bu durumu kontrol altına almak için adım attığınızda, daha az kaygı ve daha fazla netlik yaşamanız mümkün olabilir. İlk adım, bu durumu anlamaya çalışmaktır ve bunu başardınız. Artık bir sonraki adım, bu farkındalığı eyleme dökmek olabilir.

Kafanıza takılan bir nokta ya da farklı bir konuda sormak istediğiniz sorular olursa sorabilirsiniz.

Hoşça kalın.

Sevgiler, Psikolog İrem Bor

Cevaplanmış benzer sorular