• Anasayfa
  • Sorular
  • Gün içinde sürekli modum düşüyor bunun önüne nasıl geçerim?
Psikoloji

Gün içinde sürekli modum düşüyor bunun önüne nasıl geçerim?

Gizli Kullanıcı30 Ekim 2024 15:40

Gün içinde gerekli - gereksiz sürekli modum düşüyor aile problemleri (abim ile aramız fena bozuldu) ve sınav stresinden kaynaklandığını biliyorum annem sürekli darlıyor babam ile iletişimimiz çok iyi değil bir de taşındık kendimi cok yalnız hisssediyorum evden dışarı çıkamıyorum eskiden sürekli futbol oynardım üstüne sakatlandım hiçbir şey yapamıyorum bütün kariyerim mahvoldu arkadaşlarımı özlüyorum yaşadığım yeri çok seviyordum kendimi asla buraya ait hissetmiyorum ama maalesef geri dönmemiz imkansız ne yapabilirim acaba şimdiden teşekkürler :)

Bu soru 1 Kasım 2024 14:52 tarihinde Psikolog Özgür Sarımaden tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sayın Danışan,


Öncelikle yaşadıklarınızla ilgili bu kadar detaylı ve içten paylaşımlarda bulunduğunuz için teşekkür ederim.


Hem taşınmanın getirdiği yer değişikliği hem de aile içi ilişkilerde yaşanan sıkıntılarla başa çıkmak oldukça zorlayıcı olabilir. Yalnızlık hissi, aile içindeki sorunlar, sınav stresi ve sevdiğiniz sporu yapamamak gibi birden fazla faktörle karşı karşıya olmanız çok normal. Bu kadar çok zorluk karşısında zaman zaman kendinizi çaresiz ya da umutsuz hissetmeniz oldukça anlaşılır ve kabul edilebilir.


Taşınma süreci, çoğu zaman insanın yaşamında köklü değişiklikler getirir ve adaptasyon süreci bireyden bireye farklılık gösterebilir. Bu sebeple kendinize zaman tanımanız sizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır. Daha önce keyif aldığınız çevre, arkadaşlıklar ve sosyal destek sistemlerin şu anda elinizde olmadığında, kendini yalnız hissetmeniz gayet doğal.


  • Bu durumda, geçmişten gelen bu dostluk ilişkilerini devam ettirmek için çevrim içi iletişim araçlarını kullanmak ya da düzenli telefon görüşmeleri yapmak bir süre sizi rahatlatabilir. Özellikle futbol oynamayı bırakmak zorunda kalmanız, fiziksel aktivitenin azalmasıyla birlikte hem enerjinizi hem de duygu durumunuzu etkileyebilir.


Vücudumuzun ve zihnimizin dengede kalması için fiziksel aktivitelerin büyük önemi vardır. Futbol oynayamasanız da, yavaş yavaş başka hafif egzersizlere veya yürüyüşlere başlamak, bir anlamda hem enerjinizi toparlamanıza hem de duygusal anlamda daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.


Veya futbol oynadığınızda hissettiğiniz duyguları imgeleyerek başka aktiviteler yapmak ruhsal dengeniz için sağlıklı olabilir.


Aile içindeki gerilimler konusunda ise, özellikle abinizle olan ilişkide dengeyi sağlamak için belki de kısa ve daha az hassas konularda, olumlu bir iletişim başlatabilirsiniz. Bu sayede aranızdaki tansiyonu düşürmek ve yeniden sağlıklı bir iletişim zeminine oturtmak mümkün olabilir. Annenize de hislerinizi ve yaşadığınız sıkıntıları açıklıkla anlatabileceğiniz bir zaman yaratmak, sizi ne kadar sevdiğini göz önüne aldığınızda, onun da desteğini daha fazla hissetmene yardımcı olabilir.


Unutmayınız ki taşınma ile birlikte gelen adaptasyon süreci sadece sizi değil aile bireylerinizi de olumsuz yönde etkileyebilir. Açık iletişim kurmanız ve empatik yaklaşmanız yararlı olabilir.


Önünüzde sınavlar ve akademik hedeflerin olduğunu biliyorum ve bu dönemde duygu durumunuzdaki düşüş sınav stresinizi arttırabilir.


  • Günlük küçük molalar ve dinlenme anları yaratmak, zihnininizi toparlamanıza ve öğrenmenize yardımcı olacaktır.


  • Bazen küçük hedefler koymak, kendinizi biraz daha iyi hissetmene katkı sağlayabilir.
  • Günlük hedefler koyarak (örneğin 20 dakika ders çalışmak ya da kısa bir yürüyüş yapmak gibi) bu süreci daha düzenli ve kontrollü bir hale getirebilirsiniz.


Yalnız olmadığınızı ve zorlandığınız durumların üstesinden gelmek için yeni yollar geliştirebileceğinizi unutmayın. Profesyonel destek almaya da açık olursanız, bir terapist süreci daha iyi anlamanız ve başa çıkmanız için yardımcı olabilir.


Son olarak tanıdığım bir çok kişiye fazlasıyla yardımcı olan, yaşamımızdaki tüm stresli durumlarda rahatlatmayı sağlayan Louise L. Hay kitaplarını, boş zamanlarınızda ruhsal dengeniz için okumak yardımcı olabilir.


Sağlıcakla kalın...



Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kendimi nasıl toparlarım

Ben mezuna kaldım bu yıl tekrar sınava hazırlanan bi öğrenciyim geçen yıl başta güzel çalışsam da sonradan bırakmıştım ve çok kötü bi döneme girmiştim isteksizlik hevessizlik sürekli ağlamalar panik ataklar sürekli uyuma isteği fln sonra yavaş yavaş geçti ama sınavdan başarısız bie sonuç aldım şimdi tekrar aynı döneme girdiğimi hissediyorum daha yolun başındayım sınav için hazırlanmam için önümde yeterli sürme var evet ama ben bu süreyi de batırmak istemiyorum yine aynı döneme girip aylarca iğrenç bi şekilde yaşamak istemiyorum bu durumu nasıl basabilirim bilmiyorum panik ataklar geliyor böyle bi anda oluşan boğulma hissi nefes alamama hissi el titremeleri ağlamalar ve ağlamayı durduramamalar sürekli böyle ben bir şeylere odaklanmakta zorluk çeken biriyim ki bu saydığım şeyler yüzünden de daha çok zorlanıyorum hiç istek kalmıyor hiç bir şey yapamıyorum odak hiç kalmıyor kendimi derslerime veremiyorum yaptığım bi ise veremiyorum sürekli bir şeyleri mahvediyorum bi durum annemin gözüne çok batıyor istediği gibi birisi asla olamıyorum hiç bir şeyi başaramıyorum ne kadar çabalasam da yine dönüp dolaşıp şu döneme giriyorum ben yoruldum gerçekten çok yoruldum canım çok yanıyor ve hiç görmüyor annem ne zaman panik atak gelse ne bileyim şu saydıklarım olduğunda fln böyle istemsizce kendime zarar verme düşünceleri oluşuyor ve engel olamıyorum bu düşüncelere artık gerçekten yoruldum iğrenç hissetmekten kendimden nefret etmekten nasıl toparlanırım bilmiyorum