Güven problemiyle ne yapmam gerek?
Kız arkadaşımla 6 yıldır konuşuyoruz. Ve 6yıldır ayrıl barış ayrıl barış içerisindeyiz. Her ayrıl barışların arasında onunla benimde yeni arkadaşlar araya giriyor. Benle yaşadığı şeyleri başkasıyla yaşadığını düşünüyorum ve ona güvenmiyorum. Bana yalan söyleyebiliyor. Onun annesiyle babası ayrı diye ben onu çok sahiplendim ve o da beni sahiplendi. Biz her seferinde geri barışıyoruz ben onu çok seviyorum ama hayatımda olmasını da istemiyorum ama bunu hayatımda uygulayamıyorum ne yapmam gerekiyor?
Bu soru 27 Aralık 2024 12:51 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, ilişkilerde güven eksikliği partnerler için oldukça zorlayıcıdır. Güven duygusu ilişkilerin temelinde yatar ve buradaki bir aksaklık ilişkinin temelden sarsılmasına neden olur.
Aşağıda belirteceğim birkaç soruya sorunuzda cevap verdiniz ancak biraz daha detaylı bir şekilde düşünerek yapabiliyorsanız partneriniz ile birlikte birbirinize sorabilmenizi rica edeceğim.
- İlişkinizde yaşadığınız hatalar üzerinde çalışıyor musunuz? bir şeyler yapmadığınız sürece sorun orada öylece kalacaktır.
- Birbirinizi bu ilişkide destekliyor musunuz ? yeterince ilgi ve sevgi gösteriyor musunuz?
- Birbirinize güven vermek için hangi davranışları sergiliyorsunuz; seni hiç aldatmadım yalan söylemedim gibi cümlelerden ziyade rahatsız olmaman için çevremdeki insanlarla senin için de uygun olabilecek bir iletişim kuruyorum, gibi cümleler önemlidir.
- Şuan ilişkinize 0-10 arasında bir puan verecek olsanız bu kaç olurdu? Neden? Bir puan daha yükseltmek için (5 dediğinizi farz edelim 6 olması için) neler olması gerekirdi?
Birde sizin kendinize sormanız gereken sorulara bakalım:
- Partnerinizin sizi sevdiğini gösteren somut kanıtlar neler?
- Partnerinizin sizi sevmediğini gösteren somut kanıtlar neler?
- Bu ilişkinin size kazandırdığı ve kaybettirdiği şeyler neler?
Sevgili danışan duygu ve düşüncelerinizi suçlayıcı bir yaklaşım kullanmadan sakin ve olumlu bir şekilde partneriniz ile paylaşmayı deneyin. Örneğin ''Konuşmak istediğim bir konu var sen bu konuları konuşmaktan hoşlanmıyorsun biliyorum ama beni dinlemen beni iyi hissettirecek. Geçmişte bazı durumlar yaşadık ama sanırım bunları tam çözemedik. Senin desteğin benim için çok önemli'' gibi cümleler ile başlamaya çalışın. Birlikte beklenti listesi hazırlayabilirsiniz. Beklenti listesinde sizin ve partnerinizin karşı taraftan ve ilişkiden beklentisi ve bu beklentiler gerçekleştiğinde nasıl hissettiğinizi içeren birkaç madde olması gerekli. Örneğin ''Sabahları bana günaydın yazmanı isterim. Bu beni mutlu hissettirir.'' yada ''Bana günümün nasıl geçtiğini sormanı isterim. Bu beni değerli hissettirir'' gibi.
İlişkinizde istediğiniz güvenme ihtiyacınızı anlayabiliyorum, bunu başaramazsanız belki kendinizi suçlu hissedeceksiniz. Tüm bu ihtimaller size bir an önce ilişkinizde güvende hissetme ihtiyacı doğuruyor. Bu öylece olmayacaktır, burada bu kaygılarınızdan ötürü karşı tarafın davranışlarını ve söylemlerini çarpıtabileceğinizi fark edin, bu çok anlaşılır, karşı tarafa bu kaygınızdan bahsetmek iyi olacaktır.
Sevgili danışan güvende hissettiğiniz, birlikte hayal kurabildiğiniz bir partnere ihtiyacınız var ve bu sizin hakkınız, bunun sağlanması için elinizden geleni yapabilirsiniz ancak bu yeterli olmayacaktır karşı tarafın çabası da bu süreç için önemli. Nelere ihtiyacınız olduğunu fark edin, karşı tarafın çabalamama ısrarını görmezden gelmeyin, sözel olmayan mesajları almaya çalışın, ilişkilerdeki en büyük yanlışlar karşı taraftan gelen sinyallerin algılanamamasından kaynaklanır, dilerim kendi mutluluğunuzu öncelik haline getirirsiniz çünkü milyarlarca insanın yaşadığı bu hayatta bir tane hayatınız var ve ona iyi davranmalısınız.
Umarım yazdıklarım sizler için yararlı olur. Kafanıza takılan veya sormak istediğiniz sorular olursa tekrar sorabilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Şimal Aleyna Hız