Psikoloji

Hatıraların silinmesi

Gizli Kullanıcı16 Ağustos 2024 16:30

Birkaç sene önce tanışmış olduğum herhangi bir arkadaşımla olan ilk sohbetleri bulup okuduğumda, o günkü konuşmalara dair hafızamda hiçbir şey kalmamış olduğunu fark ediyorum ve bunları okurken yeni bir şeyler okuyormuşum gibi hissediyorum. Sanki başkalarının konuşmalarını okumak gibi ya da o zamanlar vermiş olduğum cevaplar bana ait değilmiş gibi hissettiriyor.

Seneler geçtikten sonra olaylara, konuşmalara ve şahıslara yabancılaşma durumu nörolojik bir problem midir?

Bu soru 1 Eylül 2024 13:20 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Öncelikle yaşadığınız anıların silinmesi durumu zaman zaman normal kabul edilebilir. Geçmiş yıllardaki birtakım sohbetleri, olayları hatırlayamıyor olabilirsiniz. Bu oldukça doğaldır.

Bu noktada önemli olan ne derecede bir unutkanlık durumu yaşadığınız ve ikinci olarak bu durum sizin gündelik ne derecede etkiliyor? sorusudur.

Olayları hatırlamamak veya tamamen silinmiş hissetme durumu yaşamanızın altında yatan pek çok farklı sebep olabilmektedir.

Örneğin, bizim için önem taşıyan, duygusal olarak yaralayan veya çok mutlu eden olayları daha uzun süreler boyunca hatırlarız. Ancak hafıza zamanla değişir, bazı olay ve durumlar tekrarlanmadıkça zaman içerisinde söner, zaman zaman bilgiler de karışabilir.

İkinci olarak kaygılı ve stresli bir yapıya sahip olmak, olayları daha çabuk unutmamıza neden olabilir. Bunun nedeni, gün içerisinde yaşadığımız kaygı nedeniyle yaptığımız işlere, sohbetlere odağımızı tamamen veremememizden kaynaklı unutkanlık gibi durumları sık sık yaşayabiliriz.

Üçüncü olarak, seneler içerisinde pek çok deneyim ediniriz. Her gün hafızamıza yeni pek çok bilgi girişi olur ve bunların kaydı gerçekleşir. Bazı anılarımızın kaydı hafızamızda güçlenirken, bazı olaylar zaman içerisinde kaybolabilir.

Son olarak genetik faktörler de unutkanlık yaşamamızda etkilidir.

Aile içerisinde de unutkanlık yaygın bir şikayet olabilir. Eğer ailenizde, akrabalarınızda bu gibi şikayetler söz konusu ise genetik faktörlerin de etkisi büyüktür.

Ancak genetik faktörler direkt olarak hafızayı belirlememektedir.

Elbette bu süreçte bir uzman desteği almak süreci değerlendirmeniz açısından çok daha sağlıklı olacaktır.

Sağlıklı günler diliyorum.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın

Cevaplanmış benzer sorular