hayatım hep ihanetlerle geçti ve hiç hesap soramadım şimdi sorarsam bu sınavı vermiş gibi hissedeceğim yapmalı mıyım?
merhaba, 20 yaşındayım çocukluğum babamın ihanetlerine şahit olarak geçti şuan zaten annemi en son aldattığı kişiyle evli ve ben babama neden onu seçtin diye hiç soramadım hep güven problemleri yaşadım ve ilk ilişkimde aldatıldım bunu öğrenmemin üzerinden 1,5 yıl geçti onu artık sevmiyorum ama başkasına tercih edilmeyi kabul edemiyorum ve eski sevgilim aklımdan çıkmıyor onu ilk tanıdığımda çok farklı biriydi ilişkimizin sonlarında tamamen değişti ve babamın aynısıydı. hayatım hep başa sarıyor gibi hissediyorum ve sanki artık ondan da hesap soramazsam hayatım boyunca böyle insanlarla uğraşacağımı düşünüyorum tabiki nasıl bir açıklama yapacağını da merak ediyorum çünkü aldatıldığımı öğrendikten sonra tek kelime etmedi bana bu hesabı sorup defteri kapatmak istiyorum yapmalı mıyım?
Bu soru 4 Ekim 2024 13:46 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, zorlu bir süreçten geçtiğinizi anlıyorum. Babanızda gördüğünüz ihanet ve ilişkinizde yaşadığınız aldatma deneyimi derin izler bırakabiliyor. Eskiye dair hesap sorma isteğiniz yaşadıklarınızın yansıması olarak kendini gösteriyor. Adaleti sağlamak istiyor, sorular sormak ve cevaplarını almak istiyorsun. Fakat burada çok önemli bir nokta buunuyor: Bunu yapmanın duygusal getirisi ne olacak ya da neler götürecek. Bunun detaylı bir analizi gerekmektedir.
Çocukluk döneminde babanın ihanetine tanıklık etmen oldukça zorlayıcı. Bu güvenle ilgili problemler de açabilir. Üstüne aldatılmayı deneyimlemek durumu daha da pekiştirmiş. Bu nedenle babana soramadığın o soruları eski erkek arkadaşına sorma isteği içerisindesin. Oldukça anlaşılır bir durum. Çünkü kendi iç dünyandaki çözemediğin duyguların esiri seni etkiliyor.
Eski erkek arkadaşınla yüzleştiğinde geçici olarak bir rahatlık sağlayabilirsin belki. Ancak onun ne cevap vereceğini bilemiyorsun. Vereceği cevap duygusal sürecine katkı sağlayamayabilir. Seni tatmin etmeyecek bir cevapla karşı karşıya kalmak daha çok hayal kırıklığı yaratacaktır. Yaşadığın güven problemini vereceği cevap çözmeyebilir. Senin daha fazla üzülmene neden olabilecek bir adımın iyice tartılması gerekiyor.
Hayatının ilerlemesi gerek ve sen de bunu istiyorsun. seni geride tutan engeli kırmak istemeni anlıyorum. Ancak bu döngüyü kırmak için farklı yollarımızda mümkün. Kabullenme ve barışma sürecine girmek. Bu, yaşadıklarını anlamlandırmak ve bu deneyimlerin senin algılarını nasıl etkilediğini keşfetmektir. Aynı zamanda iyileşme adımı atmaktır.
Kendimize odaklanmakla başlayacağız. Bir uzmanla ya da kendimiz duygularımızı keşfe çıkmalıyız. Sınırlarımızı belirlemeliyiz. Deneyimlerin sonucu gelecek ilişkilerinde bunları aşabilmek için zaman vermelisin.
Hesaplaşmalar, sadece yüzleşme ile olmaz. Kendinle ve durumlarla barışmak güzel bir adımdır. Yaşadıklarını farkındasın, bunların seni nasıl etkilediğini tanımla. Başkalarının sorumluluğu altında olan olayların bizim değerimiz ile ilgisinin olmadığını sıkça hatırla. Bu içsel bir özgürlük alanı oluşturmak.
Özetle, yüzleşme tamamen senin elinde, kendine odaklanman her şeyden kıymetli. Kendi değerini asla unutmamalısın..
Şimdilik hoşça kal, Sevgilerimle Psikolog İrem BOR.