Hayatımda Nasıl Daha Fazla Anlam ve Mutluluk Bulabilirim?
Merhaba,
Psikolojik destek almak istediğim bir dönemden geçiyorum ve sizden yardım istemek istiyorum. Resim öğretmeniyim ancak kendi alanımda iş bulamıyorum. Bu durum beni farklı sektörlerde çalışmak zorunda bırakıyor ve bu da mutluluğumu olumsuz etkiliyor. İlişkilerimde ise sürekli değersiz hissettirildim ve sevilmeye layık olup olmadığımı sorguluyorum. Bu sebeplerden ötürü günde en az bir kere ağlıyorum özellikle geceleri yaşadığım olumsuz her olayı özellikle ilişkilerimde yaşadığım olumsuzlukları zihnimde canlandırıp ağlama krizleri geçiriyorum. Sosyalleşmek bile kafa dağıtmama yetmiyor.
Daha önce keyif aldığım hiçbir şey artık beni tatmin etmiyor ve başladığım işleri bitiremiyorum. Sürekli olarak önümde engeller varmış ve şanssızmışım gibi hissediyorum. Yaşadığım stres cildimi de etkiledi ve yeme bozuklukları yaşamaya başladım. Başkalarının hayatlarıyla kendi yaşamımı kıyaslamak beni daha da olumsuz etkiliyor fakat bunu bırakamıyorum. Eski neşeme kavuşmak istiyorum.. Mutlu olmak istiyorum..
Bu süreçte yaşadıklarımı paylaşarak destek almayı umuyorum.
Teşekkür ederim.
Bu soru 14 Kasım 2024 19:17 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Öncelikle yaşadığınız bu durumlar için destek almak istemek kendiniz için attığınız çok güçlü ve kararlı bir adım. Kendi mesleğinizle ilgili iş bulamamak, istediğiniz şartlar altında çalışamamak ve yaşadığınız ilişkilerde kendinizi değersiz hissetmeniz duygusal anlamda sizi etkileyen tecrübelerdir. Bu yaşanan durumlar insanın hayatını, mutluluğu, öz değerini olumsuz şekilde etkileyen durumlardır ve zamanla hayatının diğer alanlarına da yansımaktadır. Bu yaşadığınız dönemin sizi yıprattığını ve düşüncelerinizi etkilediğini görmekteyim. Sosyal ilişkilerde değersiz hissetme, geçmişte yaşanan olayların olumsuz tecrübeleri, iş bulma zorlukları, kendinizi başkalarıyla kıyaslama durumu; bunların hepsi bir araya gelince psikolojik olarak bu dengeyi kurmak hayatınızı zorlaştırabilir. Önemli olan bu süreçte kendinize karşı sabırlı olup şefkatli yaklaşmanız sizin için güzel bir adım olabilir.
Resim öğretmeni olarak kendi işinizi yapmamanız sizi üzen bir durum olabilir. Bu alanı seviyorsanız ve ve bu alanda çalışamıyorsanız çalıştığınız işlere karşı motivasyonunuz düşebilir. Bu durumda kendi alanınızda çalışmasanız bile, resim ile olan aranızdaki bağı koparmamak için kendinize bir alan açıp bu konuda bir şeyler üretmek size iyi gelebilir. Sosyal alanınızda resme alan açmak sizi rahatlatacak ve kendinizi biraz daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Günlük olarak ya da haftalık olarak kendinize böyle bir program yapabilirsiniz. Ayrıca eskisi gibi keyif alamadığınızı düşünmek ya da başladığınız işi tamamlayamama durumu yaşanan bu streslerin bir sonucu olabilir. Genellikle bu dönemlerde kendinize koyacağınız ufak hedefler ve bunlara ulaşmak için adımlar atmak sizi daha iyi hissettirecektir. Hayatımızda dönem dönem yaşadığımız durumlar zaman zaman geçmişte yaşanan durumları tetikleyerek duygularımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kendinize hedefler koymanız ve bunları yaparak ilerlemeniz başarı hissiyatını tekrardan kazanmanıza yardımcı olabilir. Geçmişte yaptığınız günlük rutinlere dönmeniz ve bunları yeniden oluşturarak ilerlemeniz, sizi ne yapmak mutlu ediyorsa bunları bulmanız size bu süreçte katkı sağlayacaktır ve hayata olan bakış açınızı değiştirecektir. Bu süreçte kendinize ne iyi geliyorsa onu yapmak, neyden keyif alıyorsanız onları gerçekleştirmek mutluluğa ulaşmanızda etkili olabilir. Kendinize ufak hedefler koyup bunları başardığınızda motivasyonunuz artacak ve yaptığınız şeylerden daha çok keyif almaya başlayacaksınız.
Kendinizi başka kişilerle kıyaslamak özgüveniniz üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Hayatta herkesin kendine göre olan başarısı ve bir yaşam tarzı vardır. Herkesin güçlü ya da güçsüz yönleri vardır. Bu doğrultuda bunları hatırlamak ve her bireyin hayatının farklı olduğu düşüncesini ara ara kendine hatırlatmanız iyi olabilir. Sizi siz yapan güçlü yönlerinizi ve değerlerinizi fark etmek, kendi öz değerinizi oluşturmak sizi daha iyi hissettirecektir. Kendinize ait özellikleri tanıyıp keşfetmek, kendi hayatınızda olan güzel şeyleri fark etmek size daha iyi gelecektir. Hayatınızda mutlu olmak için ve yaşadığınız hayattan keyif almak için önemli olan nokta kendinizi keşfetmeniz ve size iyi gelen alışkanlıklarınızı keşfedip geliştirmenizdir. Tekrardan eski neşenizi hissetmeniz için kendinize karşı sabırlı olarak zaman tanımanız çok önemlidir. Bunu ''Kendinizi Tanıma ve Keşfetme'' yolculuğu olarak da düşünebilirsiniz. Bazen hayatta yaşanan olumsuz tüm olaylara kendimizi çok fazla kaptırdığımız için, kendimizle ve hayatımızla ilgili olan güzelliklerin farkında varamıyoruz. Siz bundan sonraki süreçte artık size iyi gelen şeyleri bularak, kendi özel ve güçlü yanlarınızı fark ettiğiniz de hayata çok daha farklı bir pencereden bakmayı öğrenmiş olacaksınız.
İlişkilerinizde değersiz hissetme, mutlu hissedememe ya da kendinizi sevilmek için layık görememe durumları geçmişte yaşanan ve sonrasında sizi tetikleyen durumlar yaşandığı için olabilir. Bu hislerin nereden geldiğini çözmeye çalışmak ya da bunlarla yüzleşme durumu, duygularınızın temelini bulmanız ve bu duyguları dönüştürmek için bir uzman desteği almak oldukça yararlı olabilir. Bir uzmandan destek alarak kendinize nasıl değer vereceğiniz konusunda güzel adımlar atabilirsiniz. Bu süreçte alacağınız psikolojik destek, olayları tekrar tekrar zihninizde canlandırmanızı azaltabilir ve ağlama krizlerinin de önüne geçerek kendinizi tanımanıza yardımcı olabilir. Konu ile ilgili sormak istediğiniz ya da detaylandırmak istediğiniz noktalarda bizlere tekrardan ulaşabilirsiniz. Unutmayın ki ; her yarın sizin güçlü olmanız için kendinizi fark etmeniz için güzel bir fırsat, her gün bunun tadını çıkararak kendinizi keşfederek, yeniden bir sayfa açarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.''' Kendinizi hep çok severek değerli olduğunuzu her sabah kendinize hatırlatın. Siz yolunuzu ne kadar güzelleştirmek isterseniz yolunuz o kadar güzelleşecektir.
Sevgilerimle
Uzman Klinik Psikolog Aslı Soylu