Hayatımızda ki boşluk hissinden nasıl kurtulabiliriz?
İçimde sürekli yanlış yolda olduğum hissi var. Farklı şeyler denediğimde bile, bu eylemleri yanlış yaptığımı düşünüyorum. Hayatımda ne yapacağım konusunda bir fikrim yok ve bu his beni daha da strese sokuyor. Sürekli kaygı ve arayış içerisinde olmak artık beni zorlamaya başladığını hissediyorum ve bu da anın içinde keyif almayı zorlaştırıyor. İçimdeki boşluk hissi bir türlü dolmuyor. Hayata karşı büyük bir açlık hissediyorum ve bu stres beni daha çok yemek yemeye itiyor."
Bu soru 23 Eylül 2024 18:14 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan, öncelikle insanlar hayatının bazı dönemlerinde böyle karmaşık duygular hissedebilir. Kendinizi bu konuda yargılamayın, hisleriniz çok normal. Bu süreçte bulunmanızın sebebi kendinize karşı güvene düşüklüğü ya da geçmiş olumsuz deneyimlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu süreci yönetmek için atılacak bazı adımlar vardır. Adımlardan ilki kendini derinlemesine analiz etmek ve anlamaktır. Duygularınızı ve düşüncelerinizi anlamak için kendinize zaman verin. Hangi durumlarda daha kaygılı hissediyorsunuz. Sizi tam olarak endişelendiren duygular nelerdir? Bunları anlamlandırmaya çalışın. Günlük tutmak bu düşüncelerinizi ve hislerinizi unutmamanıza , daha iyi gözlemlemenize yardımcı olabilir.
Duygularınızı anlamak, onları yönetmek için ilk basamaktır. Kendinizi anlamaya çalışırken , kaygınızı azaltacak ve anda kalmanızı sağlayacak rahatlama teknikleri deneyebilirsiniz. Alternatif hobi ve uğraşlar geliştirmek bu alanda rahatlamanızı ve biraz daha başka düşüncelere yönelmenizi sağlayabilir. Hayatın anlamını kaybettiğimiz dönemler olabilir. Bu dönemleri daha kolay atlatabilmek için kendinize küçük hedefler koyun. Bu hedefler ulaşılabilir ve gerçekçi hedefler olsun. Tamamladığınızda kendinizi takdir edin ve bir sonraki hedefiniz için motive olmaya çalışın. Bunu her gün farklı şekilde yapabilirsiniz.
Yeme isteğinizin artması duygusal boşluklardan kaynaklı olabilir. Yemek yeme faaliyeti bir süre sonra beslenmekten ziyada duyguları beslemeye çalışmaya dönüşebiliyor. Bu yüzden ilk başta duyguları beslemek ve doyurmak önemlidir. Duygularınızı doyurdukça yeme isteğinizde düzenlenir.
Bu aşamada beslenme düzeni oluşturmanız sağlığınız açısından faydalı olabilir. Beslenme şeklinizin sağlığınızı tehdit ettiğini düşünüyorsanız bu süreci uzman bir diyetisyenle yürütmeniz faydalı olacaktır.
Sosyal bağ kurmanın iyileştirici gücü her anlamda yüksektir. Sevdiklerinizle ve çevrenizle iletişim kurmaktan kaçınmayın. Duygularınızdan bahsedebilir, destek alabilirsiniz. Güvendiğiniz insanlarla paylaşım yapmak ve vakit geçirmek iyi gelebilir.
Bu süreci tek başınıza yürütmek zorlayıcı olursa bir terapistten destek almaktan çekinmeyin. Duygularınızı anlamak ve süreci yönetmek için daha sistematik ve sağlıklı bir yol izleyebilirsiniz.
Umarım cevabım faydalı olmuştur. Sevgiyle kalın.
Uzm. Psk. Berfin Sönmez