Hayattan beklentilemizi nasıl düşürürüz?
Hayatımda beklediğim hiç bir şey istediğim gibi sonuçlanmıyor. Okul iş aile hepsi çöküşte gibi hissediyorum. birini toparlasam diğerinde bir eksiklik oluyor. Olayları sıraya koymaya çalışsam da bi türlü beceremiyorum, ne yapmalıyım? Beklentilerimi düşürmek bi çözüm mü yoksa tekrar tekrar denemeliyim istediklerim için?
Bu soru 20 Ekim 2024 18:07 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, beklentileri düşürmek daha iyisi için savaşmayı bırakmak demektir. Yaşamda geleceğe dair beklentilerinizi düşürmek yerine var olan koşullarınızı değerlendirerek başlayın.
Yaşamdaki bir çok alanda sorunlar yaşadığınızdan bahsediyorsunuz, şu anda kendinizi ve çevrenizi olumsuz değerlendirmeye açık bir haldesiniz, böyle zamanlarda yaşamın bizi tatmin etmemesi ve motivasyonumuzun azalması çok normal. Tüm olumsuzlukların yanında çöküşte olmayan iyi taraflarınızı küçümsemeyin;
iyi yaptığınız şeyler nelerdir? nelerde başarılısınızdır?
siz böyle olduğunu düşünüyorsunuz ancak gerçek hayattaki yansımasını görmek adına “her şeyin çöküşte olduğunu düşündüğünüz” ancak gerçek yaşamda bu alanlardaki işlevselliğinizi koruduğunuz durumları fark etmeye çalışın, bunun için çevrenizden yardım alabilirsiniz; diğer insanlar sizin hakkınızda ne düşünüyor? onlar için de yaşamınız bu denli sorunlu mu ? gerçeği değerlendirmede çarpıtmalar çok sık yaşanır. Sizin de söylediğiniz gibi “hissediyorsunuz”.
Beklentileri düşürmek değil ama standartlarınızı fark etmek önemlidir, yüksek standartlara sahip kişiler için yeterli olan eksiktir, kendilerini takdir etmeyi bilmezler ve var olanda kusur aramaya meyillidirler. Yüksek standartları olan kişiler yaşamlarını olumsuz değerlendirirler, olumlu taraflarını küçümserler ve bu onları oldukça mutsuz etse de yüksek standartlarına hizmet ederler.
Sevgili danışan buraları fark etmek önemli, yüksek standartlara sahipseniz muhtemelen çocukluktan gelen deneyimleriniz vardır, yüksek standartlara sahip ebeveynler ya da farklı çocukluk deneyimleri sorunun oluşmasına neden olur.
Şu anda yapabileceğiniz en iyi şey sorunlu alanlarla ilgili neler yapabileceğiniz üzerine düşünmektir, mutlaka yapılacak şeyler vardır. Düşünmeyi ve çabalamayı bırakmayın bunu yaparken yaptığınız şeyler ve sonuçlar size yetersiz gelirse “şu anda eksik ve yetersiz hissetmem benim düşüncelerimle ilgili, kimse veya hiçbir olay benim gerçekte böyle olduğumu göstermiyor.” diyebilmek önemlidir.
Şu anda işler yolunda gitmiyor olabilir ancak hep böyle olmayacak, hiçbir duygu kalıcı değildir. Şu anda hissettiğiniz duygulardan kaçınmayın, daha iyi hissetmek için çabalamalısınız, size iyi gelen davranışları daha çok yapmaya çalışın, size iyi gelen insanlarla daha çok vakit geçirin.
Daha iyi hissetmek adına sorunuzu buraya yönelttiğinizi anlıyorum, bu da bir adımdır. Yaşamda sorunlarının çözümüne ulaşanlar başa çıkma yöntemlerini arayanlardır. Burada bir uzman desteği alarak ilerlemek işinizi oldukça kolaylaştırır, psikolojik destek önemlidir ve gerektiğinde ertelenmemelidir.
sevgiler.