Hayattan kopmuş hissediyorum, ne yapmalıyım?
Merhabalar, 6 yıldır OKB'liyim, ilaç tedavisi ve psikoterapi almaktayım. Ayrıca bir süre de psikiyatri servisinde yattım. 26 yaşımdayım ve üniversiteden yeni mezun oluyorum. Kendimi sürekli hayatta başkalarıyla kıyaslıyorum, başarı ve mükemmeliyetçilik benim için ilk sırada. Hiç sevgilim veya arkadaşım da olmadı. Sürekli geç kalmışlık, başarısızlık, kıyaslama düşüncelerine sahibim. Değişmek istediğimin farkına varmaya başladım, arkadaşım olsun istiyorum, hobim/alışkanlıklarım olsun istiyorum ama nereden başlayacağımı bulamıyorum. Yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.
Bu soru 28 Mart 2025 15:06 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar Sevgili Danışan,
Kendinizi dürüstlükle ifade etme cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Ruh sağlığınıza gösterdiğiniz özeni ve hayatınızın geri kalanı için attığınız bu adımı takdir ediyorum. Paylaştıklarınızdan OKB üzerine aldığınız ilaç ve psikoterapi tedavisiyle birlikte hayatınızda değişiklikler yapmak istediğinizi ancak nereden başlayacağınızı bilemediğinizi anlıyorum. Paylaştığınız ifadeler üzerinden adım adım giderek neler yapabileceğinize birlikte bakalım.
Kendinizi sürekli başkalarıyla kıyasladığınızı, başarı ve mükemmeliyetçiliğin sizin için birinci sırada olduğunu, geç kalmışlık ve başarısızlık düşüncelerine sahip olduğunuzu belirtmişsiniz. Değişime belki de bu düşünceler üzerine düşünmekten başlayabilirsiniz. Burada belirtmek isterim ki değişim bir anda olmaz, zaman ister ancak küçük adımlarla büyük ilerlemeler kaydetmek mümkün.
Bu noktada mükemmeliyetçilik ve başarı kavramları üzerine kendinize sormanızı ve üzerine düşünüp cevaplamanızı istediğim bazı sorular olacak;
“Başarılı olmayı nasıl tanımlıyorum? Bu tanım benim için sağlıklı mı?”
“Mükemmel olamazsam ne olur? Bunun benim için anlamı ne?”
“Mükemmel olmak zorunda olmasaydım, nasıl hissederdim?”
“Gerçekten benim için değerli olan şeyler neler?”
“Başkalarının başarı tanımı ile benimki aynı mı?”
“Başarıyı küçük adımlarla değerlendirmeye başlasam nasıl olurdu?”
“Kendi başarılarımı takdir etmek yerine neden hep bir adım ötesini istiyorum?”
“Eğer her şey mükemmel olmak zorunda olmasaydı, hayatım nasıl değişirdi?”
“Mükemmel olmak yerine yeterince iyi olmak bana nasıl hissettirirdi?”
Bu sorular, kendi düşünce kalıplarınızı fark etmenize ve başarı ile mükemmeliyetçiliği daha sağlıklı bir şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilir.
Sevgili danışan kendini sürekli olarak mükemmel olma zorunluluğunda hissetmek, başarısızlıktan aşırı derecede korkmaya ve en küçük hataları bile tolere edememeye neden olabilir. Bu da yoğun kaygı, aşırı çalışma, tükenmişlik, ve kendi kendini eleştirme döngüsüne yol açabilir. Bu noktada hatırlatmak isterim ki mükemmeliyetçilik bazen bir tuzak olabilir yani mükemmel olmaya odaklanıldığında başarıya giden yolda yolun önemini, verilen emeğin değerini göremeyebiliriz. Bu noktada başarısızlıkların da büyümenin bir parçası olduğunu, herkesin kendi yolunda ilerlediğini ve ortalama standartların da başarı demek olduğunu felsefe edinmek değişim yolunda önemli bir adım olabilir.
OKB, genellikle hataları önlemek için aşırı düşünmeye ve kaygıyı azaltmak için kompulsif davranışlara yol açabilir. Bu noktada kaygınızı yönetmek için nefes egzersizlerini kullanabilirsiniz. Zihninizi kontrol etmek yerine düşüncelerin gelip geçiciliğini fark edebilirsiniz.
İkinci olarak yeni arkadaşlıklar, hobi ve alışkanlıklar edinmek için neler yapabilirsiniz, üzerine konuşalım. Sevgili danışan bu noktada yine hatırlatmak isterim ki kendi hızınıza göre kendinizi zorlamadan küçük adımlarla başlamanız çok daha işlevsel olacaktır.
Yeni arkadaşlıklar edinmek için;
İlgi alanlarınıza uygun sosyal gruplara katılabilirsiniz (kitap kulüpleri, doğa yürüyüş grupları, sanat atölyeleri vb.), gönüllü çalışmalara katılabilirsiniz (hayvan barınakları, sosyal yardım projeleri), ortak ilgi alanları üzerinden çevrenizle bağlantı kurmaya çalışabilirsiniz (film, spor, müzik gibi konular üzerinden konuşma başlatabilirsiniz),
online topluluklardan destek almayı deneyebilirsiniz (forumlar, etkinlik grupları, hobi odaklı sosyal medya toplulukları), küçük adımlarla sosyal ortamlarda daha fazla bulunmayı deneyebilirsiniz (örneğin, bir kafede ders çalışmak, spor salonuna gitmek, yeni insanlarla selamlaşmak)
Yeni hobiler edinmek için aşağıdakilerden ilgi alanınıza göre tercihlerde bulunabilirsiniz;
Sanat ve el işi aktivitelerini deneyebilirsiniz (resim, seramik, heykel gibi), beden ve zihin odaklı aktiviteler yapabilirsiniz (örneğin yoga, meditasyon, pilates, yüzme, doğa yürüyüşü), yeni bir müzik enstrümanı çalmayı öğrenebilirsiniz (gitar, piyano vb.), yaratıcılığınızı geliştirecek uğraşlar edinebilirsiniz (fotoğrafçılık gibi.)
Yeni ve sağlıklı alışkanlıklar edinmek için ise günlük bir rutin oluşturmanız önemli bir adım olacaktır. Rutininiz sabah yürüyüşünü, günlük yazmayı, beslenme programınızı vs. içerebilir. Kendinizi geliştirmek için yabancı dil öğrenmek gibi yeni deneyimler edinebilirsiniz. Günlük ve haftalık hedefler ile gelişiminizi takip edebilirsiniz.
Son olarak sürecin her adımında kendinize karşı nazik ve sabırlı olmanız sürecin sağlıklı ilerlemesini sağlayacaktır.
Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum. Değerlendirilmesini istediklerinizi yeni bir soru ile sorabilirsiniz.
Psikolog Fatma Gizem Bitgen