Sosyal Hayat

Henüz çok tanımadığın birini fazla düşünmek?

Gizli Kullanıcı16 Ağustos 2024 17:47

12.sınıftayım ( 12.sınıf değilim artık, fakat belçikada meslek liselerinde fazladan bir yıl daha okumak gerekiyor.). Uzaktan tanıdığımı düşündüğüm biri vardı. Henüz hala nereden yüzüne aşina olduğumu bilmiyorum Ama cesaret edipte adını soramadım. Rüyalarıma girdi hatta soramayışım Bi şekilde adını öğrendim ve instagram hesabını buldum. İstanbullu arkadaşım yazalım mı? Diye sordu tanışırım diye (çünkü utanıyorum.) o kendi kimliği ile yazdı. En sonunda anladı ve bana sen bizim okulda mısın diye sordu evet demek zorunda kaldım. Sonra hiç konuşmadık. Hoşlanmadığımı düşünsemde sürekli olayları ve onu düşünmekteyim. Birbirimize tuhaf bir biçimde bakıyoruz okulun koridorunda. Bende bir süredir sosyal anksiyete var. Bu nedenle de insanlarla konuşmak beni çok tedirgin ediyor bu yüzden ona adını soramadım, tanışamadım ( bunu bilmekte ayrıca çok üzücüydü). O gün kendimi çok rezil hissettim benim olduğumu öğrendi ve onun gizli aşığı olduğumu düşünmüş te olabilirdi. O gün bana senle tanışalım o zaman tanıtır mısın kendini diye sordu.

Bende istemiyorum diye cevap verdim. O da peki dedi. Sanırım korktum. Kendini beğenmeyen kendiyle barışık olmayan biriyim. Benle alay eder beni küçümser gibi geldi. Çocukken çok fazla zorbalandım ve aşağılandım. Tipimle olsun, notlarımla, karakterimle olsun her şeyle. Bu nedenle artık insanlarla konuşmak bana çok zor geliyor. Beni yargılayacaklar gibi hissediyorum. Olay 13 ekim 2023te gerçekleşti. O günden bu güne hala bu olayı ve onu düşünmekteyim. Belkide hoşlanmıyorum bile (zaten pek tanımıyorum). Artık canımı sıkmaya başladı. Rüyalarıma giriyor. Okuldayken nerede acaba diye bakım yüzüne bakamıyorum. Bu çok saçma. Ondan hoşlanmadığıma neredeyse eminim. Peki ya neden böyle oldu?

Bu soru 5 Eylül 2024 18:48 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, öncelikli olarak kendinizle ilgili olan algılarınızla başlamak istiyorum. Düşük benlik algısına sahip bireyler yaşamda sevilmeyeceğini, güzel bulunmayacağını düşünebilir, bu düşüncelerin kaynağını çocukluktaki yaşantılar oluşturur, paylaşımlarınızdan çocuklukta zorba kişilerle uğraştığınızı anlayabiliyorum. Çocuklukta birçoğumuz zorba çocuklar yüzünden aşağılanmış veya kendini kusurlu olarak görmüştür. Yaşam içerisinde benlik algımızı iyileştirerek ve bu zorlukları yaşadığımız dönemde karşı tarafında bizim gibi “çocuk” olduğunun bilinciyle genellikle bu deneyimlerin üstesinden geliriz ve yaşamımızı etkilemez. Ancak diğer yandan sorunlarla başa çıkma yöntemlerini henüz keşfedememiş olanlar için bu deneyimler yetişkin yaşamına da yansır, öncelikli sorgulamanızı istediğim yer benlik algınızın size neler söylediğidir ? siz kötü biri misiniz ? sevilmeye layık değil misiniz ? çirkin misiniz ? değersiz misiniz ? Bu algılara sahipseniz yaşam içerisinde size ne kadar öyle olmadığınız söylense de tam tersine inanmaya devam edebilirsiniz. Bu karşı taraftaki insanlardan bağımsız sizinle ilgili olan taraftır. İnsanların sizi yargılayacaklarına olan inancınız nereden geliyor ? bu inanca yönelik kanıtlarınız neler / anti kanıtlarınız neler ? bu inancınız dışında başka türlü düşünmek mümkün müdür ? insanlar tıpkı çocukluktaki kadar yargılayıcı mıdır ? çocukken sizi zorbalayan çocukların mükemmel olduğunu mu düşünüyorsunuz? Tabiki de öyle değillerdi, kendi eksiklerini diğeri üzerinden bilinç dışı gidermeye çalışan çocuk bencilliğine sahip bireylerdi. Sosyal kaygıdan ötürü sizinle henüz tam bir iletişime girmemiş olan kişilere ilginiz olması çok normal, bu kişiden hoşlanmadığınızı söylesenizde gerçek sizi tanıdığında ortaya çıkabileceğini düşündüğünüz olumsuz düşüncelere sahip olmaması adına tanışmak istemiyor olabilirsiniz. Bununla birlikte ilginizin orada olması da çok anlaşılır.

Sosyal kaygınızın üzerine gidin, insanların sizin düşündüğünüz kadar sizinle ilgili kötü, olumsuz düşüncelere sahip olmadığını size söyleyebilirim. Kusurlarımızı diğerlerinden daha fazla görmeye meyilliyizdir. Sosyal kaygı uyandıran durumları listeleyin ve zorluk açısından puanlandırın en zor duruma 10 deyin, en az sıkıntı yaratana 1 puan verin ve düşük puanlı davranışların üzerine gitmeyle işe başlayın. Örneğin tanımadığınız biriyle iletişim başlatma 10 puanlık bir durum olsun,

Tanımadığınız insanların içerisinde tanıdığınız biriyle konuşma selamlaşma da 3 olsun

3 puanlık davranışla işe başlayın, kaygının sizi ele geçirmesine izin vermeyin, davranış denemeleriyle üstesinden gelmeye çalışın.

Bu sorun sizin için başa çıkılamaz bir halde her gün katlanarak büyüyor ve günlük yaşamdaki işlevselliğinizi etkiliyorsa mutlaka terapi desteği almanızı öneririm, tek başınıza mücadele etmek zorunda değilsiniz.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Suçlu olmadığımı bildiğim halde suçlu hissediyorum

Ben üniversite 3. Sınıf öğrencisiyim . Ve neredeyse 10 kişilik bir arkadaş grubum var . Bu arkadaş grubundan kız arkadaşım gruptaki başka bir erkek arkadaşımdan hoşlanıyor ve herkes bunun farkında ve biliyor söylemekten çekinmiyor . Hoşlandığı arkadaşım dahil . Ve ben bu hoşlandığı erkek arkadaşım ile geçtiğimiz dönem yakın arkadaş olduk grupta herkesin samimiyeti farklı olabiliyor. Ve bu erkek arkadaşımın uzak mesafe bir ilişkisi var herkes yine bunu da biliyor. Bu erkek arkadaşım kız arkadaşıma pek de iyi davranmıyor kalbini kırmaktan çekinmiyor. Ama kız arkadaşım gururunu hiçe sayıp yine o benim yakın arkadaşım diyerek yanında durmak uğruna istediği her şeyi yapıyor bazen insan içinde bunu yaptığında ben onun için üzülüyorum . Konuyu dağıttım pardon. Geçtiğimiz dönem sonu bu erkek arkadaşımla olmam kız arkadaşımı rahatsız etmiş . Aslında ben erkek arkadaşıma kısa sürede bu kadar yakın olmamızın garip olduğunu bu sebeple beni yarı yolda bırakacakmış gibi hissettirdiğini vb . Anlattım Buna karşılık bana “ben sevdiğim insanları yarı yolda bırakmam ve seni çok seviyorum “dedi Aslında kız arkadaşı olan biriyle bu kadar samimi olmak garip gelmişti fakat benden 4 yaş büyük olması , bazı özelliklerini kendi abime benzetmem sebebiyle onu da okuduğum şehirdeki abim gibi hissetmeye başlamıştım. Kendi abimle yaşamadığım o abi kardeş hissini vermişti bana sahiplenici tavrı vs. Ondan dolayı bi bağlılık geliştirdim sanırım. Yakın kız arkadaşımın da hareket ve davranışlarından dolayı benden rahatsız olduğunu hissettiğimi bu erkek arkadaşıma anlattım ve eğer kendisinden kasıtlı ve bu sebepten uzak durursam kız arkadaşımı hayatımdan çıkartacağını söyledi. Bende kız arkadaşımı ne kadar üzeceğini bildiğim için ve ona kötü hissettireceğini bildiğimden bu erkek arkadaşımla iletişimimde bir değişiklik olmamasına yakın davranmaya devam ettim. Fakat en sonunda bu kız arkadaşım ile erkek arkadaşımın arası bozuldu ve kız arkadaşım benim erkek arkadaşımdan hoşlandığımı düşündüğünü ve aralarının bozulmasının sebebinin ben olduğumu söyledi . Şok içinde kaldım . Ve gruptaki diğer arkadaşlarımla bu düşüncelerini paylaşmış neyseki diğerlerinin bu fikre katılmadığını anladım . Ama şuan benimle konuşmayan bana selam vermeyen kendisi araları düzeldi ama bana sanki suçlu benmişimcesine davranıyor . Kötü hissediyorum .