Sosyal Hayat

Her belirti anksiyete olduğumuzu gösterir mi?

Gizli Kullanıcı26 Ekim 2024 20:50

Bende anksiyete ve kaygı bozukluğu olduğunu düşünüyorum ama tabikide bu sadece internetten arastırdığım bilgilerde yazan belirtilerle birlikte düşündüğüm bişey.

Sürekli biseyleri kafaya takıyorum

Kalp carpıntısı bazı anlarda istemsiz nefes darlıgı(fiziksel rahatsızlığım yok ama)

Sürekli endişe korku

En ufak bir şeyde sanki başıma kötü bişey gelecek hissi

Örneğin basım agırdığında kesin beynimde bişey var yada kalbim agırdığında galiba kalbimde sorun var gibi abartılı düşünceler ve endişeler

Konsantrasyon bozukluğu

Sitres anında sürekli ayaklarımı sallama

Korku endişe duyduğumda iştahsızlık

Ölüm korkusu

Gibi gibi belirtiler bende mevcut peki bu belirtiler anksiyete tanısı için yeterli midir

Bu soru 27 Ekim 2024 08:52 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, öncelikle soru sorma cesareti gösterdiğiniz için sizi tebrik etmek istiyorum. Gelişen teknoloji ile birlikte internet kullanımındaki artış artmış, yaşam biçimlerini değiştirdiği gibi bilgi edinme biçimlerini de değiştirmiştir. Bu sayede sadece sağlık değil birçok alan ile ilgili bilgilere erişim kolaylaşmıştır. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'deki kullanıcıların %66'sının internetten sağlık konularında araştırmalar yaptığı gözlemlenmiştir. Ancak internette bulunan doğru ve yararlı bilgilerin yanı sıra kafa karıştırıcı, güvenilir olmayan, yanlış ve eksik bilgiler de mevcuttur. Bu nedenle rahatlamak veya bazı soru işaretlerini gidermek için internette yapılan küçük çaplı araştırmalar kişiyi daha fazla kaygılanmasına sebep olabildiği gibi uzman desteği almadan yanlış tanı ve yanlış tedavi yöntemleri uygulamasına sebebiyet verebilmektedir. Bu da ileriki zamanlarda daha büyük olumsuzluklara yol açabilir. Yalnızca internetten öğrendiğiniz bilgiler ile sınırlı kalmayıp burada uzman arkadaşlarımıza danışarak soru sorduğunuz için sizleri tekrar tebrik etmek isterim.


Peki ruh sağlığı alanında çalışan bizler için danışanlarımızda anksiyete olup olmadığını anlamamıza yardımcı olan belirtiler nelerdir biraz bunlardan bahsedelim. Baş ağrısı, huzursuzluk, dikkati toparlamada sıkıntı yaşama, kulaklarda uğuldama veya çınlama, kaslarda ağrı, bulantı veya kusma, nefes alıp vermede yaşanılan sorun, göğüste basınç, sık idrara çıkma gibi belirtilerin en az 6 ay boyunca görülmesi, gün içinde çok sık yaşanması ve gündelik hayatı zorlaştırması durumunda anksiyete olabileceğinden şüphelenebiliriz. Unutmayın ki yeni bir sınav, iş başvurusu, yeni bir ortamda bulunmak gibi durumlarda kaygılanmak ve korkmak oldukça normaldir. Herkes farklı durumlara farklı tepkiler verebilir. Bazılarının kaygı seviyesi düşükken bazılarının ortalamanın biraz üstünde olma ihtimali oldukça normaldir. Bu nedenle yukarıda belirtilen belirtilerin en az 6 ay boyunca görülüyor olması ve gündelik hayatı etkilemesi tanı için oldukça önemlidir.


Anksiyete yaşayan kişiler durumu ''sıkıntı geliyor, tıkanıyorum, boğulacak gibi oluyorum, nedensiz bir korku, rahatsız edici endişe hali, başıma/sevdiklerime kötü bir şey gelecekmiş hissi'' şeklinde tarif edebilmektedir.


Bahsetmiş olduğunuz belirtiler ne kadar anksiyete belirtileri ile uyuşuyor olsa da bu belirtilerin ne kadar süre ile devam ettiği, günde kaç kez bu belirtilerin yaşandığı ve ne gibi durumlarda ortaya çıktığını belirlemeden herhangi bir tanı koymak sağlıklı olmayacaktır. Bir psikolog veya psikiyatrist eşliğinde doğru tanının koyulması ile birlikte size en uygun olan tedavi planını uzmanınız ile birlikte belirlemek deneyimliyor olduğunuz olumsuzlukları en aza indirmek için izlenebilecek en doğru yol olacaktır.


Sağlıklı günler dilerim,

Psikolog Şimal Aleyna Hız

Cevaplanmış benzer sorular