Her şeyden kıl kapıyorum - othello sendromu
öncelikle merhaba, ben 3 yıldır birisiyle birlikteyim şuan nişanlıyız ilk zamanlarımızda bu kadar değildi ama sonradan sonraya bende aşırı şekilde kıskançlık olmaya başladı attığı adımı kıskanıyorum sürekli şüpheleniyorum çok seviyorum kendisini ama bi türlü tam tamına güvenemiyorum kendimi hırpalıyorum kafamda dönen düşüncelerimle bana şüphelendirecek bir şey yapmadığını düşünüyorum ama ben her şeyden kıl kapıyorum ne yapmam gerekiyor gerçekten çok zor durumdayım eltimden bile kıskanıyorum bazen mastürbasyon yapıyor mu diye düşünüp o düşünceye bile sinir oluyorum
Bu soru 16 Kasım 2024 11:23 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Nişanlınıza karşı yoğun kıskançlık duyguları yaşadığınızı anlayabiliyorum. Diğer yandan bu kişi sizde güvensizlik oluşturacak davranışlarda bulunmamasına rağmen güvenle ilgili sorunlarınızın olduğunu da görebiliyorum. O halde burada şunu düşünebilmek önemlidir. Bu düşüncelerim ne kadarı karşı tarafla ne kadarı benimle ilgili ?
Sizinle ilgili olan kısımla ilgili şunları düşünebilirsiniz. İlişkilere bakış açınız nedir ? Erkeklerin güvenilmez olduğunu düşünür müsünüz ? Şu anda nişanlı olduğunuzu belirttiniz, evliliğe dair bir adım atmışsınız, bu adımlarınızın vardığı nokta sizi korkutuyor olabilir mi ? insanların evlilikte değiştiğini düşünüyor olabilirsiniz. Evlenen insanlardan aldığınız duyumlar nedeniyle böyle düşünmeniz çok olası, ya da bu söylemlere sık şahit olduğunuz bir evde büyümüş olabilirsiniz. Doğup büyüdüğünüz evde durumun nasıl olduğunu düşünün, anneniz ve babanız arasındaki ilişki nasıl, ya da nasıldı ? evliliğin dair ilk düşüncelerimizin oluştuğu evimizde işler yolunda gitmediğinde evliliğe ve eş olmaya olumsuz anlamlar yükleyebiliriz, özellikle güvensizlik yaşanan durumlara şahit olduysanız insanların güvenilmez olduğunu düşünebilirsiniz.
Sizinle ilgili olan kısımlar buralardır. Neler yapabileceğinize geldiğimizde öncelikle “böyle düşünmenin sebebi benimle ilgili olabilir” diyebilmek önemlidir, daha sonrasında zihninizden atamadığınız düşünceleri ele almak gereklidir.
Nişanlınıza tam olarak güvenemediğinizi belirttiniz, yani nişanlınız %100 güvenilecek biri değil. Ve siz birine tam olarak güvenmek istiyorsunuz; öncelikle tam olarak güvenmenin sizdeki karşılığını fark edin ve ne olsaydı karşı tarafa tam olarak güvenebileceğinizi düşünün. Bunu yaptıktan sonra nişanlınızın tam olarak güvenilmez olduğuna dair kanıtları sıralayın;
Böyle düşünmenizi sağlayan davranışları, söylemleri…. ya da hisleriniz mi kanıtınız ?
Anti kanıtları düşünün; nişanlınızın güvenilir biri olduğuna dair kanıtlarınız neler ? örneğin şüphelendirecek bir şey yapmadığını düşünüyorsunuz ancak düşüncenizi yaşama döktüğümüzde şüphelendirecek bir şeyler var mı yoksa davranışlarından/söylemlerinden hangi yönleriyle bu kişiye güvenebilirsiniz. Buraları gerekirse kağıda dökmek ve görebilmek önemli.
Kaygılarınızı karşı tarafla paylaşmak önemlidir. Bu sizi yetersiz kılmaz. Tek başınıza halledebileceğiniz bir sorun değil, sizi bu konuda tetikleyen davranışlardan uzak durması önemlidir, beraber bu konuyla ilgili neler yapabileceğinizi düşünün; birbirinize güvenmekle ilgili bu zamana kadar neler yaptığınızı, nelerin eksik kaldığını birbirinizle paylaşın. Güven bir ilişkinin temelinde yatar ve ileride oluşabilecek sorunları bugünden konuşabilmek önemlidir.
Tek başınıza halledemeyeceğiniz bir durum olduğu gibi bazı zamanlar çiftler sorunlarının üstesinden kendi çabalarıyla gelememektedirler, bu noktada bir uzmandan yardım almak, çift terapisi ile ilerlemek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Burayı da değerlendirmenizi dilerim.
sevgiler.