• Anasayfa
  • Sorular
  • Her şeye ağlamamak göz yaşlarını tutabilmek için ne yapmak gerekir
Psikoloji

Her şeye ağlamamak göz yaşlarını tutabilmek için ne yapmak gerekir

Gizli Kullanıcı14 Haziran 2024 09:19

Bir olay olduğunda yada birisi bir kötü bir siz söylediğinde o anda hemen kırılıyorum gözlerim doluyo ve ağlıyorum elimde değil ama göz yaşlarımı tutamıyorum o anda ağlamamak için ne yapmam gerekiyor lütfen artık bana biri bunu söylesin hemen her şeye ağlıyorum tutamıyorum kendimi

Bu soru 15 Haziran 2024 19:26 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,

Öncelikle ağlamanın duygularımızın dışa vurum yöntemlerinden birinin olduğunu tekrar hatırlatmak isterim. Ağlamanın güçsüzlük-zayıflık olarak algılandığı sosyal kurallara sahibiz. Hatta yaşanılan büyük kayıplarda bile kişinin ağlamasını engellemeyi görev edinen bir kitle ile yetiştik, onları izledik ve belki taklit ettik. Bu sosyal kurallar hayatlarımızda çok yerleşik bir durumda, çok kuvvetli inançlardan oluştuğu için ne ağlayabildik ne de anlayabildik. Ama bu durum sizin için rahatsız edici bir unsursa öncelikle başkalarının yanında ağlamanın sizin için anlamını düşünmenizi isteyebilirim. Ağlamak sizin için güçsüzlüğü mü? Çaresizliği mi? Yani aslında hangi olumsuz inancı tetikliyor. Bizleri asıl rahatsız eden duygumuzu boşaltmak için ağlamak değil, aslında ağladığımız zaman karşımızdaki insanların bizim hakkımızda ne düşündükleridir. Bunun nedenlerinden biri de daha demin ifade ettiğim sosyal kurallardan doğmuştur aslında.


Ağlamak eylemine Freud aforizmasında şöyle yer vermiştir. “Sinirlenince ağlayan insanlar, daha içten ve güvenilirdir.” Freud’un bu aforizmasından da anlaşılacağı üzerine ağlamak zayıflık göstergesi ya da kötü bir durum değildir. Sinirlenince ağlayan insanın daha içten ve güvenilir bir insan olduğunu söyleyerek aslında ağlamanın özel ve güzel bir eylem olduğundan bahsetmektedir. 


Ağlama isteğiniz olduğunda o ‘’şuan ‘’ a odaklanma ilgili mini bir çalışma yapabilirsiniz. Etrafınızdaki 5 objeye, dokusuna ve rengine odaklanabilirsiniz. Duygunun yoğunluyla ister istemez ağlama davranışı gerçekleşmemek adına kriz yönetiminde işe yarayan tekniklerdendir. Sonrasında ‘’beni şuan da ağlatan şey nedir?” diye kendimize sorarsak duygumuzu anlamlandırmış oluruz ve yaklaşımımızı daha düşünsel boyutta tamamlarız. Duygunuzu ifade etmenin rahatlığını hissedeceğiz bir durum oluşacaktır. Ağlama eylemi duygumuzu ifade edemediğimizde tetiklenebilir. Öncelikle bunu analiz etmeliyiz.Ve sizi rahatsız eden durumları ifade edebilmek aynı zamanda anlaşılmayla beraber sizi çok daha rahat hissedecektir. Anlamak ve anlaşılmak duygularınızı ifade ettiğinizde karşı taraf da sizi daha rahat anlayacak ve siz de anlaşılmış olacaksınız. Duyguları ifade etmek, iletişim becerilerimizi geliştirir, içsel dengeyi sağlar ve başkalarıyla daha anlamlı bağlar kurmamıza yardımcı olur.. Duygular insan deneyiminin merkezinde yer alır. İyi ya da kötü, pozitif ya da negatif, duygularımız hayatımızın bir parçasıdır. Duygularımızı anlamak, tanımak oldukça önemlidir.


Sağlıklı günler dilerim…


Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Stresli durumlarla nasıl başa çıkabilirim?

Merhaba ben stresli bir durum yaşadığımda ki bu yaşadığım şeyler insan olarak çok ağır geldi bana bir süredir kendime eve kapattım. İlk sevgilimden aldatılarak ayrılmıştım 10 yıl sürmüştü ilişkimiz daha sonra o süreçte kpss çalıştım fakat olmadı. Ben de bir işe girdim işim konuşma üzerineydi. Bir gün işe gittiğimde kusma öğürme mide bulantısı yaşadım (bu genelde benim kaygılı stresli durumlarda yaşadığım bir şeydir) daha sonra işe devam edemedim ayrıldım. Sonra bu süreçler üzerinden 3 yıl geçti ben hep evdeydim iş arama süreçlerimde hep kaygılıydım işe gideceğim sabah bile öğürerek uyanıyorum hızlı hızlı yürüyorum midemin ortası alev alev yanıyor. Hayatıma bu süreçte yeni biri girdi o kişi de eski ilişkisini unutamamış meğerse ben hep bir şeyler buldum eski ilişkisine dair hep reddediyordu. En sonunda buna tepki gösterdiğim için sorunlu ben ilan edildim ayrıldı benden o günden sonra da ben iyice içime kapandım. Kimseyle görüşmek konuşmak bile istemedim. Bu süreçte kaygılarım arttı stresli durumlarda midem yanıyor öğürüyorum kusacak gibi oluyorum. Yemek yeme isteğim azalıyor boğazımdan tek lokma geçmiyor. Kendimi bildim bileli bu durum benim üzerime yapıştı. Şu kaygım olmasa ne güzel işe gideceğim, depresyondan çıkacağım, stresli bir durumda veya bir terk edilme yaşasam bile güçlü kalacağım ama önümde hep bir engel gibi kaldı. Sanki herkes en yakın arkadaşını eşini dostunu bulmuş bir ben tekim bu dünyada yüzüme gülene inanıyorum hemen. Ben ne yaşıyorum bunun adı nedir somut olarak ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim. Terapi alamıyorum bütçem olmadığı için şimdiden teşekkürler