Psikoloji

Her Şeyi Erteliyorum

Gizli Kullanıcı11 Temmuz 2024 22:47

Gerçekten her şeyi erteliyorum. Ev süpürülecek yarın süpürürüm diyorum, yarın da aynısını söylüyorum. Doktora gitmem gerekiyor sonra giderim diyorum. Çocuğu parka çıkarmak istiyorum sonra götürürüm diyorum. Evden çıkmak istemiyorum , çıkınca girmek istemiyorum. Evden çıkarken sanki ben yokken bir şey olacak gibi hissediyorum. İç güdüsel olarak her şeyi erteliyorum ve bu durumdan çok sıkıldık artık. 30 yaşında genç bir anneyim. 4 yaşında bi kızım var. Sürekli çıkıp gezmek onunla bişeyler yapmak istiyorum ama çıkınca ne yapacağız ki diye düşünüyorum. Kafam sürekli dolu. Yapılacak işler , çarşıda halletmem gerekenler evde yapmam gerekenler ama içim bi odaya kendimi kapatıp aylarca uyumak istiyor. Kilolu bi kadınım ve bedenimi sevmiyorum, giydiklerimi kendime yakıştırmıyorum. Durum böyleyken bile istikrar sıfır. Ne yapmam gerekiyor?

Bu soru 12 Temmuz 2024 00:27 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Erteleme davranışı pek çok nedenden dolayı gelişebilir, gündelik yaşantınızdaki verimi günden güne düşürebilir. Öncelikle erteleme davranışınızın neden kaynaklandığını keşfetmek gereklidir. Bir problemin ortaya çıkış nedenini bulmadan direkt olarak çözümünü üretmeye çalışmak bizi sonuca ulaştırmaz.

Erteleme davranışı;

Gün içerisinde yaptığınız işlerden zevk almama, yüksek kaygı düzeyi, yaptığınız işleri hatasız yapma çabasından dolayı ekstra mesai harcamak ve bunun sonucunda yorgun düşmek, eleştirilerden kaçınmak gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Elbette daha pek çok nedeni olabilir. Öncelikle erteleme davranışınızın nedenlerini bulmaya çalışın.

Daha sonra kendinize gün içerisinde ufak görevler vererek işe başlayın. Gözünüzde çok büyüyen zorlayıcı işlerinizi parçalara bölün. Bunları aynı gün içerisinde yapmak zorunda değilsiniz. Önce günlere daha sonra gün içerisindeki saatlere yayabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Görev listesi hazırlayıp bir köşeye asmak ve gün sonunda görevlerinizin karşısına tik atmak motivasyonunuzu arttırabilir. Bu görevlerin sonunda kendinize ufak ödüller vermek de motivasyonunuzu olumlu yönde etkileyebilir.

Tabi ki erteleme davranışınızdan bir çırpıda kurtulmak mümkün değildir, sabretmek ve istikrar sağlamaya çalışmak bu noktada önemlidir.

Zihinsel olarak istekli olmasanız bile fiziksel anlamda eyleme geçerek yaptığınız listedeki görevleri yerine getirmek, bir süre sonra sizi zihinsel anlamda da olumlu etkileyecektir. Unutmayınız ki davranışlarınız değişirse zaman içerisinde zihniniz de değişir. Bir işe başlamanız için motivasyonunuzun gelmesini beklemeyin, motivasyonunuzu işinizi yaparak sağlayın.

Düzenli aralıklarla kendinizi değerlendirip gelişiminizi takip etmek ve zaman zaman kendinizi sevdiğiniz, motive olacağınız şeyler ile ödüllendirmek sizi zamanla iyileştirecektir. İstikrar sağlama konusunda yeterli hissetmiyorsanız ailenizden veya çevrenizden destek isteyebilirsiniz.

Tabi ki bir uzman desteği almak süreci sağlıklı atlatmanız açısından çok daha faydalı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın

Cevaplanmış benzer sorular