Herkes beni izliyormuş gibi geliyor
Sürekli birileri beni seyrediyormuş gibi hissediyorum özellikle okulda. Ve bu zihinsel olarak çok yoruyor. Bir tane testi çözmeye çalışırken bile yanlış yapmaktan ya da kitap okurken yavaş okuduğumu düşünmelerinden korkuyorum. Sürekli aynayla kendimi kontrol ediyorum. Zaten kilomu çok takıyorum. Ve giydiklerime hep özen göstermeye çalışıyorum (gereğinden fazla alışveriş yapabiliyorum bu durumda da). Sanırım durum insanların düşüncelerini fazla önemsemem ya da insanların beni fazla önemsediğini düşünmem. Yolda rahat yürüyememek, şu içerken bile stres olmak bana şu soruyu sorduruyor. Acaba ben psikopat mıyım?
Bu soru 10 Ağustos 2024 11:45 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Öncelikle, hissettiğiniz duygular ve yaşadığınız zorluklar çevremizde de sıklıkla karşılaştığımız ve genellikle anksiyete ve sosyal kaygı ile ilişkili olarak açıklanabilir. Bu tür duyguların bazen yaşanması normal, anlaşılır bir durumdur ancak eğer bu durum günlük işlevinizi sürdürmekte olumsuz etkiliyorsa, sosyal ilişkilerinizi etkiliyorsa, beslenme veya uyku düzeninizi bozuyorsa sürecinizi bir problem olarak değerlendirebiliriz.
Anlattıklarınız kapsamında değerlendirdiğimde, kendinizi sürekli olarak başkalarının gözünden değerlendirmeye eğilimli olmanız ve olumsuz düşüncelerle baş etmeye çalıştığınızı ancak zorlandığınızı görüyorum. Bu tür hisler genellikle sosyal kaygı bozukluğu ile ilişkili olabilir. Sosyal kaygı, başkalarının sizi nasıl değerlendirdiğini düşünmek, hata yapma korkusu ve özsaygı üzerinde aşırı düşünme gibi belirtilerle açıklanıyor. Aynı zamanda, kendinizi sıklıkla gözlemleme eğiliminiz olması ve fiziksel görünümünüzle ilgili endişelerinizin de günlük işlevinizin önüne geçmesine neden olabilir. Kilo, kıyafet seçimi ve görünümle ilgili aşırı endişeler, benlik saygınızın düşük olduğunu ya da öz güven eksikliği ve sosyal kabul arayışı ile ilişkili olabilir. Ancak şunu da vurgulamak isterim ki anlattıklarınız kapsamında değerlendirerek verdiğim bu cevaplar için yüzde yüz gerçekçi olduğunu söyleyemeyiz. Sürecinizin daha sağlıklı değerlendirilmesi ve derinlemesine yorumlanması için psikolog eşliğinde sürecinizi birlikte değerlendirmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Sürecinizle ilgili bu aşamada olumsuz inançlarınızı, düşüncelerinizi netleştirmek, farkındalık oluşturmak baş etme planınız için size bir yol haritası oluşturmanıza yardım edecektir. Olumsuz inançlarınızı, düşüncelerinizi fark ettiğinizde bu düşüncelerin oluşturduğu olumsuz duyguların yoğunluğu ve tetiklenen davranışlarınızı azaltmanızı kolaylaştırabilir. Olumsuz düşüncelerinizle ilgili farkındalık oluşturduğunuzda, bu düşüncelerinize gerçekçi bakış açışıyla yeniden yapılandırarak değerlendirebilirsiniz.
-Test çözmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Yanlış test sorusu çözerseniz en kötü ne olabilir?
-Oluşabilecek en kötü senaryonuzun gerçekleşme ihtimali nedir? Gerçekleşmesini destekleyen gerçekçi kanıtlarınız var mı? Varsa neler?
-Aynaya bakmadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Aynaya baktığınızda ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Bunun gibi sorular –diğer konulara da aynı şeyleri sorabilirsiniz- kapsamında olumsuz düşüncelerinizle farkındalık oluşturabilir, yeniden yapılandırarak değerlendirebilirsiniz.
Sevgili danışan, sürecinizle ilgili endişelerinizle baş etmek, tetikleyici faktörleri çözümlemek için bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.