Heyecan ve az düzeyde panik atağımı nasıl atlabilirim?
Yeni bir ortama sınava veyatta işe girerken aşırı derece heyecanlanıyorum. Karnım ağrıyor bağırsak problemi yaşıyorum. Asosyal değilim insanlarla muhabbet etmeyi çok severim. Fakat ciddi bir ortama alışasıya kadar uykusuzluk sitres yerinde duramama karın ağrısı gibi problemler yaşıyorum. Bazen kendimi yetersiz pasif hissettiğimde oluyor. Gelecek kaygısıda ayrı bir derdim. İş bulamıyorum. Aile yanında yaşamaktanda sıkıldım. Bulduğum işler genelde geçiçidir. Hiç arkadaşımda kalmadı. Hepsi sebepsiz yere ufak tefek tatışmayla uzaklaştı. Kendimi hep sorguladım. Sanırım tüm dertlerimi yazdım.:) sizce panik atağı nasıl yok edebilirim. Geçmişte psikiyatri tavsiyesiyle sakinleştirici aldım. İlaç kullanmak istemiyorum.
Bu soru 20 Temmuz 2024 19:53 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Yeni deneyimler edinirken duygularınızı yüksek yoğunlukta yaşadığınızı, baş etmekte zorlandığınızı anlayabiliyorum. Toplum içerisinde konuşurken, yeni deneyimler edinirken, geleceği düşünürken, sosyal ilişkileriniz zarar gördüğünde ve kendinizi yetersiz hissettiğinize dair kaygılanıyor, korkuyor ya da umutsuz hissediyorsunuz. Bu olumsuz duygularınıza fiziksel semptomlarınızda eşlik ediyor. Aslında birden fazla problemden bahsediyormuş gibi görünseniz de temelde hepsinin birbiriyle ilişkili olduğunu ve tek bir problem adı altında değerlendirildiğini söyleyebiliriz. Yaşantınızda günlük işlevinizi, sosyal ilişkilerinizi, kendi değerinizi, benlik saygınızı, uyku düzeninizi bozan bir problemden söz ediyorum aslında.
Panik atağınızla baş etmek için öncellikle kendinizi tanımlamanız değerlendirmeniz gerekmektedir. Olay, duygu, düşünce, davranış, panik atağın süresi, panik atağın şiddeti gibi başlıklar çerçevesinde değerlendirebilirsiniz. Bu bir nevi duygudurum kaydı tutmaktır. Not alarak tutuğunuzda somut bir şekilde düşüncelerinizi görmenizi, fark etmenizi sağlar.
Olumsuz düşünceleriniz bütün bunların temelini oluşturur. Duyguları, davranışları, fiziksel semptomları tetikler. Farkında olmadıkça rahatsız ediciliğini daha çok hissedersiniz. Fiziksel semptomlarınızı üzerinden olumsuz düşüncelerinizi netleştirmek için kendinize yöneltebileceğiniz sorular;
-Karnınız ağrımadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Bağırsak problemleri yaşamadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Yaşadığınız uyku probleminizle baş etmek ve uyku düzeninizi etkileyen düşüncelerinizi fark etmeniz için;
-Uyumadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Bunun gibi sorular çerçevesinde olumsuz düşüncelerinizi netleştirerek farkında olabilirsiniz. Olumsuz düşüncelerinizi farkında oldukça değişim için gerçekçi bakış açısıyla bakmayı öğrenebilirsiniz. Böylelikle olumsuz düşünceleriniz değiştikçe duygularınızın ve fiziksel semptomlarınızın düzeyi azalacak, tetiklenen davranışlarınız da aynı oranda değişim gösterecektir.
Panik atağınızla baş etmenizde kısa vadede olarak nefes egzersizini uygulayabilirsiniz.
-4 saniye boyunca nefes alabilir,
-4 saniye boyunca aldığınız nefesi tutabilir,
-8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça bırakabilirsiniz.
Bu nefes egzersizini panik atağınız esnasında ya da kendinizi iyi hissetmek için dilediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.
Sevgili danışan, süreçle ilgili başa çıkma becerilerinizi oluşturmak, farkındalıklarını oluşturabilmek için bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgilerle.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
Yorumlar
Çok teşekkür ederim yorumunuz için.