Psikoloji

Hiç bir duygumu hissetmiyorum

Gizli Kullanıcı6 Ekim 2024 15:38

Bir süredir bir boşlukta süzülüyor gibiyim. Öfke, mutluluk, üzüntü, heyecan vb. duyguların hiçbirini hissedemiyorum. Aslında hissetmem gereken durumlarda bile. Bunun izahı ve çözümü nedir acaba? Hissetmediğimde de kendimi daha da kötü hissediyorum. Sanki içimde dökülmesi gereken milyon tane çöp birikmiş de ben bekletiyormuşum gibi geliyor bazen. O adımı atamıyorum. Bazen öfkeden her yeri kırıp dökmem gereken bir durumda boş boş bakarken buluyorum kendimi ya da avaz avaz ağlamam gerekirken uyurken buluyorum. Önerilerinizi bekliyorum, şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.

Bu soru 7 Ekim 2024 18:36 tarihinde Psikolog Nuray Halaç tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,

Öncelikle sorunlarını tanımlayıp,anlamlandırıp soru sorma cesaretinde bulunduğun için kendinle gurur duymalısın,soru sorduğun için teşekkür ederim.

Duygularını yönetememene,duygudurumunu kontrol edememene,ilişkilerinin olumsuz etkilenmesine,içsel huzursuzluğa sebep olan bazı olumsuz anılar,olaylar,çözümlenemeyen travmatik olaylar ya da erken çocukluk döneminde ebeveyniniz ile olan ilişkinzi olabilir.Mesajda bunu göremeyebiliriz belki sen bile henüz bunları anlamlandıramamış ve tanımlayamamış olabilirsin endişe etme çünkü hiçbir şey için geç kalmış değilsin,kaçırdığın tüm anıların daha güzellerini oluşturabilir ve sahip olabilirsin her zaman kendine olan inancını korumalı,kendini sevmeli ve en önemlisi kendini semelisin,bunu unutma.Seni anlamaya çalıştığımı söylemek isterim,senin gibi bu durumu yaşayan çok fazla insan var ve bu konuda yalnız olamdığını bilmeni isterim.Hiçbir değişim ve gelişim kolay değildir,zor olacağını bilmeli ama kendi yolunu çizebilmelisin.

Duygular hayatımızın ve gelişimimizin en önemli merkezinde yer alır.Duygu -Düşünce-Davranış üçlüsü düşünüldüğünde insanlar genellikle sahip olduğu duygulara göre davranış örüntüsü oluştururlar.

Duyguların oluşumu 4 adımda gerçekleşir; sırasıyla durum, dikkat, değerlendirme ve tepki aşamalarıdır.İlk önce bir durum oluşur,bu durumunun belirli bir kısmına dikkat verilir.Bu durumu kendimize göre yorumlayarak değerlendirir ve bunun sonucunda fizksel,duygusal bir tepki veririz.Bireyin duygularını düzenleyebilmesi, duygusal tepkilerini kontrol edebilmesine bu tepkilerin gözlemlenmesine,değerlendirerek değiştirebilme becerisine bağlıdır.Sağlıklı olan ve beklenen kişinin duygularını düzenleyebilmesi sonucu başarılı bir eğitim ve iş hayatına,verimli ilişkilere,psikolojik olarak daha iyi oluşa ,sağlıklı bir hayata ve daha dayanıklı bir psikolojik sağlamlığa sahip olmasıdır.İlk yapılabilecek şey sizi o an da duygusal olarak rahatsız eden bir uyarandan başka bir uyarana çevirerek dikkatinizi olumsuzluk üzerinden çekmek ve ortamda bulunan başka bir nesneye odaklanmak,başka haz ve mutluluk veren bir anıyı düşünmek bunu gözünün önüne getirerek görselleştirmek olacaktır.Oluşmasını beklediğin duyguları gözlemle ve bunları bir kağıda yazarak tanımaya çalış.Unutmamalısın ki ne olursa olsun tüm duygularını kabul etmelisin.olumlu duygulara sahip olduğumuz kadar olumsuz duygulara da sahibizdir ve onu kabullenmemiz gerekir.üçüncü adım ise kabul etmeye başladığın duyguların sonucu oluşan tepkilerini sağlıklı tepkilere çevirebilmen,sana rahatsızlık veren duyguların sende bıraktığı azaltabilmen için becerileirni geliştirmeye odaklanman ve sık sık nefes egzersizleri,meditasyon,öz bakım,fiziksel aktivite alanlarına yer oluşturmalısın.Öz şefkat çalışmaları ve bir psikologdan destek alarak terapiye başlanman duygu düzenleme becerilerinde sana destek olabilir.Burada unutmaman gereken en önemli şey duyguların konusunda ne yapmaya çalışırsan çalış onları bastırarak ya da görmezden gelerek kaçınman onları daha çok beslemene sebep olabilir.Her zaman onlarla yüzleşme cesaretinde bulunmalı ve kendine meydan okumalısın.Mindfulness terapide sık kullanılan Güvenli alan uygulamasını bu gibi yoğun karmaşık duygudurumunda uygulayabilir biraz dahi olsa boşalmış hissedebilirsin.Oturarak ,ayakların yere değer bir şekilde, gözlerini kapatarak kendini güvenli hissettiğin bir yeri gözünün önüne getirerek düşünebilirsin,anda ki seslere görüntülere ve sana hissettiklerine odaklanabilirisn. Umarım cevabım yardımcı olmuştur.

Sevgilerle ve musmutlu kalman dileğiyle,

Psikolog Nuray Halaç

Cevaplanmış benzer sorular