Psikoloji

Hırsızlık Hastalığım Var

Gizli Kullanıcı24 Haziran 2024 17:16

Merhaba. İlk defa bunu hem dille hem elimle açıklıyorum . Yıllar önce başladı hırsızlık hastalığım var. Sonra 3 5 sene kadar hiç bi şey yapmadım ama 2 yıldır yine kendi dürtülerimi durduramıyorum. İhtiyacım olmamasına rağmen maalesef elim gidiyor alıyorum. Ne ailem farkında değil. Utanç verici olduğu için de ne açıklıyorum ne destek alabiliyorum.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba, 


Öncellikle uzun süredir yaşadığınız sıkıntı verici, baş etmekte zorlandığınız bir durumu dile getirmeniz, desteğe ihtiyacınız olduğunu fark etmeniz çok kıymetli. Kendiniz için bir adım attığınızın göstergesidir.


Bahsettiğiniz hırsızlık hastalığınız bir diğer adıyla çalma davranışınızı biraz patolojik açıdan tanımlamak istiyorum. İhtiyacınız olmadığı halde önemsiz, maddi bir karşılığı olmayan nesnelere karşı istemsizce gösterdiğiniz çalma davranışı, hırsızlık hastalığıdır. Nesneye sahip olmayı istemekten ziyade nesneyi çalabilme heyecanını, kaygısını yaşamak için çalma davranışı sergiliyor olabilirsiniz. 


Çallma davranışınız yıllar önce ilk kez ortaya çıkmış ve bir süre sonra durulmuş. Ancak son 2 senedir tekrar gündeminizde yer almaya başlamış. İlk aşamada yapabileceğiniz kendinizi, deneyimlerinizi gözlemlemleyebilmeniz. 


•İlk çalma davranışınızı hatırlıyor musunuz? Hangi ortamda, nasıl gelişti? Bunları düşünebilirsiniz, belki de gündeminizde tekrar yer edinen bu davranışının benzer nedenlerini bulmanıza yardımcı olabilir. 


Bir başka bakış açıları ise,


•Çalma davranışınızı tekrardan ortaya çıkaran ne yaşanmış olabilir? 


•Farkında olmadığınız olumsuz düşünceleriniz/inançlarınız var mı? Varsa çalma davranışınızı tetikliyor mu? Bu sorulara cevap bulmanız için kendinizi gözlemleyebilirsiniz. Mesela, çalma davranışınızdan tam önce ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz? Bunlara odaklanabilirsiniz. 


•Geçmiş deneyimlerinizle birlikte hala gündeminizde olan çalma davranışınızla ilgili benzer yönleri bulunuyor mu? 


Bu sorular çalma davranışınızı anlamanıza, kendi yol haritanızı oluşturmanıza yardımcı olabilir. 


Geçmiş deneyimlerinizde çalma davranışınızla nasıl baş ettiniz? Nasıl o dönemde hayatınızda ne değişti, ne farklılıklar oldu da çalma davranışınızı durdurabildiniz? Geçmiş deneyimlerinize baş etme yöntemlerini düşünmeniz şu anki baş etme becerilerini oluşturmanıza yardımcı olabilir. 


Konuyu birçok bakışla ele alarak cevaplandırmak istedim. Özetle çalma davranışınız hangi ihtiyacınızı karşılıyor? Çalma davranışınızla neyi bastırıyorsunuz veya neyden kaçınıyorsunuz? Bu kilit noktalara odakalanabilirsiniz. 


Yaşadığınız problemle başa çıkmakta zorlanıyorsanız, gündelik yaşamınızı etkilemeye devam ediyorsa psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz. Mesleğini etik çerçevesinde, yetkinliği ve yeterliliklerini kullanan her bir psikolog sizi yargılamadan dinleyecektir.


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular