Hislerimde net olmak için ne yapmalıyım?
Uzun bir süredir ilişki anlamında bir beraberlik yaşamadım. Birisiyle konuşmaya başlayınca ondan hoşlanıyor muyum yoksa boşluk mu dolduruyorum veya sadece ilgisi mi hoşuma gidiyor anlamakta güçlük çekiyorum. Biriyle flört dönemim uzayınca hemen kaçmak istiyorum. Konuşmayı kestikten sonra da pişmanlık yaşıyorum. O kişiyi gerçekten istiyor muyum bilemiyorum. Bu konu fa ne yapmam gerekiyor inanın hiç bilmiyorum. Artık birinden gerçekten emin olup sevmek sevilmek istiyorum uzun süreli bir ilişkim olsun istiyorum. İlişkilerimde genelde sorun çıkaran taraf benim bunu biliyorum ama elimde olmuyor. Bunu yapmamın nedeni karşı tarafa güvenmediğim için onu sınamak oluyor yanlış olduğunun farkındayım ama büyük bir çıkmadın da içindeyim. İkili ilişkilerimi yoluna sokmak için neler yapabilirim?
Bu soru 5 Eylül 2024 22:21 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, romantik ilişki konusunda oldukça ikilem yaşadığınızı anlayabiliyorum, sizin için ilişkiler yıpratıcı bir alan ve bu düşünceye sahip olduğunuz için de karşınıza çıkan insanlara şüpheyle yaklaşıyorsunuz. Kendinizi o ilişkiye bıraktığınızda ne olacağını deneyimlemediğiniz için ilişkide rahat ve şüphesiz olduğunuzda nasıl bir partner olacağınızı göremiyorsunuz. Bilinmezlik okyanusu diyebiliriz. İlişkiler konusunda bu tip olumsuz inanışlara sahip bireyler bu düşüncelerle 3 şekilde başa çıkar.
Teslim Olma: Romantik ilişkilerin güvensiz bir alan olduğunu düşünse ve bu durumdan oldukça korksa da kendini sürekli aldatıldığı veya zarar gördüğü ilişkiler içinde bulur, kendini bu düşüncelere teslim eder.
Karşıt Tepki Oluşturma: İnsanların güvenilmez olduğunu düşünür ve aldatılmamak için aldatır, zarar görmemek için zarar verir, ilişkide yıkıcı partner olur.
Kaçma: Kişi ilişkilere dair olumsuz otomatik düşünceleri nedeniyle zarar görmekten kaçınmak için ilişkilere başlamaz, başlasa dahi sürdüremez.
Paylaşımlarınızdan gelecekte olabilecek olaylara karşı “evham” sebebiyle kaygıya sahip olduğunuzu anlayabiliyorum, bu kaygı sizi bir şeylerden koruyor olarak gözükebilir ancak kaygı bu kadar masum ve işe yarar bir şey olsaydı bizi rahatsız etmezdi. Herkes birtakım kaygılara sahip olabilir ancak bu kaygılar sebebiyle yaşamınızdaki bazı alanlardan geri kaldığınızı fark etmekte fayda var.
Bunun nedeni çocukluktan gelen aşırı denetimci ebeveynlerle büyümek, yanlış yapmama odaklı yetiştirilmek, çocukken dahi yetişkinlerin sorumluluklarını almak gibi erken çocukluk dönemleriyle ilgili olabilir. Yani karşısınızdaki insandan tamamen bağımsız o kişiyle ilgili düşüncelere sahip olabilirsiniz, aslında bunlar sizin temeldeki inanışlarınızdır. Temel inanışlarınızı sorgulayın:
Sizin için dünya tehlikeli bir yer mi ? İnsanlar güvenilmez mi ? İlişkiler yorucu mu ?
Bu genellemeler yerine mantıklı düşünceler yerleştirin:
Dünyada tehlikeli olan insanlar vardır ancak kendimi korumayı bilmem bu tehlikelerden beni olabildiğince uzak tutacaktır, insanların hepsi güvenilmez değildir, çevremde güvenilir partner örnekleri var, kimse yoksa bile bu benim partnerim olmayacağı anlamına gelmez. Aynı anda hem ilişkim olup hem de huzurlu olabilirim, doğru ilişkideyken insan zaten huzurlu hisseder, özel bir çabaya gerek yok…. Bunlar alternatif düşüncelerdir ve oldukça işlevsellerdir.
Sizin için ilişkilerdeki tehlike işaretlerini belirleyin ve bu işaretlere ışık tutan partnerlerden uzak durun, güven veren ve şu anınızı iyileştiren kişilere şans vermeyi deneyebilirsiniz.
sevgiler.
Çok açıklayıcı ve faydalı oldu çok teşekkür ediyorum.