Psikoloji

Hissizleşmemi geçirmek için ne yapmam gerekir?

Gizli Kullanıcı1 Temmuz 2024 12:58

Merhabalar Son 1-2 yıldır hiç birşey hissetmiyorum ve sanki duygularım donmuş gibi bunun yüzünden kendimi bitki gibi hissediyorum ve artık yaşama hevesim yok bununla beraber ne yapacağım bilememekteyim bu durum beni sosyal hayatımdada oldukça etkiliyor nasıl geçirebilirim

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,

Hissizleşme durumu doğrusu bunu gözlemlemek zihnimizin bazen kendini korumaya almak amaçlı yaptığı bir savunma mekanizması olabilir. Bilirsiniz ki zihnimiz aslında olumsuz duygulardan çok fazla haz etmez. Bunun gösterini kabus görürken zihnimizin bizi uyandırmış olması, uyku anında rüyamızda bir yerden düşerken bizi uyandırmasıdır. Bu gibi durumlar da beynimizin kendini korumaya aldığını gösterir.


Öncelikle bunu çözüme kavuşturabilmeniz adına 1-2 yıl önce hislerinizi gözlemleyebildiğinizde nasıl bir durumdaydınız. Ne gibi durumlar da ne gibi tepkiler veriyordunuz? Temelde hislerinizi gözlemlediğiniz zamanlarda nasıl yaklaşımlarda bulunduğunuzu kendinize hatırlatmanız ve sizi hissizleştirdiğini düşündüğünüz ne gibi durumlar, deneyimler yaşadığınızı gözlemleyip değerlendirmeniz önem taşır.



Duygusal hissizlik, bireyin normal şartlarda duygusal tepkiler vermesi gereken durumlarda duygu yaşamakta zorlandığı veya duygusal ifadelerini sınırlı veya eksik bir şekilde ifade ettiği psikolojik bir durumdur.

Bu durumun ortaya çıkmasında travmatik deneyimler, yoğun stres, depresyon, anksiyete bozuklukları, ilaç tedavileri veya kişilik bozuklukları gibi faktörler etkili olabilir. Bunun gözlemini kişiden ziyade bu alanda uzman kişilerle değerlendirmeler yapmak önem taşır.


Bunun temelinde geçmiş yaşam deneyimleri de yatıyor olabilir. Çocukluk dönemlerinde yaşadığımız bağlanma stillerimiz, bu durumla bağlantılıdır aslında.

Güvensiz bağlanma stilleri, çocukların duygusal ihtiyaçlarının yetersiz veya tutarsız bir şekilde karşılanmasıyla bağlantılıdır.. Bu durum, çocuğun duygusal ifade becerilerini engelleyebilir ve duygusal farkındalığını azaltabilir. Böylece güvensiz bağlanma tarzları, duygusal hissizlikte etkili olabilir.


Bununla baş etmek için öncelikle duyguların ne olduğuna kadar temele inmek önem taşıyabilir. Örneğin öfke duygusunu en son şu zaman yaşadım, üzüntüyü şu zaman yaşadım gibi duygular ve kendi yaşamınızla ilgili analiz yapabilirsiniz. Buna destekçi olarak yazıya dökerek, günlük tutarak da olay örüntülerini fark ettikçe duygularınızın ortaya çıkışında da zamanla farkındalıklar kazanabilirsiniz. Öz şefkat çalışmaları yaparak da bu konuda belirli farkındalıklar kazanabilirsiniz. Sizinle aynı değerleri ve ilgileri paylaşan insanlarla vakit geçirmeye özen gösterin.

Bunların sizin için yeterli olmadığını, hayat kalitenizin etkilenmeye devam ettiğini gözlemlemeye devam ettiğiniz durumda bu konuda profesyonel destek alabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim…