Psikoloji

Hoşlandığım çocuk neden böyle davranıyor?

Gizli Kullanıcı1 Kasım 2024 15:38

Sevdiğim bir çocuk var bazen gelip özledim seni diyor bir kaç gün konuşuyoruz sonra birden gidiyor tekrar gelip özledim seni seviyorum diyor sonra beni sal diye paylaşım yapıp beni etiket yapıyor günlerce ortadan kayboluyor sonra tekrar geliyor hep aynı şey oluyor onu sevdiğimi bildiği halde bunları yapıyor birgün mutlu edip ertesi gün kalbimi kırıyor ne yapmaya çalışıyor anlamıyorum artık bıktım

Bu soru 6 Kasım 2024 08:23 tarihinde Psikolog Gülben Selen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Yaşanılan bu şekilde ilişkiler ciddi anlamda duygularda dalgalanmalara sebebiyet vermesinden kaynaklı yorucu bir hale dönüşmesi sık karşılaşılan durumlardan bir tanesidir. Sürekli olarak değişim gösteren bir an normal gibi hissedilip tekrardan bir pürüz ile karşı karşıya kalmanız çok fazla belirsizliğin hakim olması davranışlarda ve duygularda olumsuz tetiklenmelere sebep olabiliyor. Yaşadığınız bu sancılı süreci daha iyi anlamlandırmanız ve partnerinize karşı daha sağlıklı iletişim kurmanız için tabikide size tavsiye edebileceğim stratejilerim bulunmaktadır;

Öncelikli olarak partnerinizin size karşı sergilediği duygusal istikrarsızlığı değiştirmeyi kendinize görev sorumluluk haline getirmemelisiniz. Partnerinizin duygusal istikrarsızlığı, karsızlık halleri sizin duygusal sağlığınızı olumsuz tetikleme ihtimali çok yüksektedir. Kendinizi ilişki içerisinde bu durumdan kaynaklı olduğundan fazla yıpratabilirsiniz farkında olmadan.

İlişki içerisinde partnerinize olan hisleriniz ne kadar kuvvetli olursa olsun ilişkiniz de mutlaka sınırlarınız olmasını tavsiye ederim. Kendinize olan saygıyı kaybetmeniz ilişki içerisinde sınırları korumanızı zorlaştırabilir. Sınırları net şekilde çizmeniz halin de partneriniz sizi nasıl etkilediğini açıkça anlaması ve davranışlarının tekrardan gözden geçirmesi sağlıklı olacağı durumuna varabilir. Net ve şeffaf sınırlar sizin bu ilişki içerisin de duygusal sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.

Partneriniz ile yaşanılan bu sancılı süreci açık ve şeffaf şekilde iletişim kurarak partnerinizin de sizin duygularınıza ve ihtiyaçlarınıza saygı duymasını dile getirebilirsiniz. İlişki içerisinde tek taraflı olarak üzerinize düşen sorumlulukları arttırmadan eşit şekilde ilerletmeniz sizi ve partnerinizi yıpratma sürecini hafifletebilirsiniz.

Her ne olursa olsun ilişki içerisinde duygusal sağlığınıza öncelik tanımalısınız. Kendinize iyi gelen aktiviteleri, hobilere vakit ayırmanız halinde duygusal dengenizi daha sağlıklı hale getirmesine yardımcı olacaktır ve zihninizi daha sağlıklı hale getirmesine destek sağlayacaktır.

Hayatınız da atlamamanız gereken son detay kendinizi iyi hissettiren insanlar bulundurmanız ve sizi anlayan kişilerle duygusal sağlığınızı güçlendirmenizi önerebilirim. Güvenli ve sağlıklı ilişkilerde olmak genel yaşam kalitenizi arttırmasına katkı sağlayacaktır.

Sağlıklı günler dilerim...

"Psikolog Gülben Selen :)

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Olmayan stres yönetimini nasıl çözebilirim?

Merhaba ben özel bir okulda burslu okuyan bir üniversite öğrencisiyim. Bu sene derslerim geçen senelere göre biraz daha fazla ve yoğun. Konuların içeriği çok fazla, bazı hocalarımız gerçekten çok kasıntı, %100 ingilizce bölüm okuyorum ve yeterince zor değilmiş gibi daha da zorlaştırıyorlar. Bitmek bilmeyen bir vize haftasındayım. Psikolojik olarak ne kadar yıprandığımı anlatamam. Bunun üzerine çalışıyorum ve işe gitmek zorundayım. Ailem işime çok önem veriyor. Tam bana uygun bir hobi olduğunu düşündükleri için. Stres içinde yüzüyormuş gibi hissediyorum ve stresimi kontrol edememeye başlamayı geçiyorum birkaç gündür bana fazla, ağır gelen sorumluluklarım yüzünden ağlayıp duruyorum. Ailemin ya da işte gördüğüm insanların benden beklentisini yerine getiremiyorum. En son ne zaman kafa dağıtmak için dışarı çıktım hatırlamıyorum. Sürekli ders çalışmam gerekiyor diye geziyorum. Kafamın içinde sorumluluklarımı her saat başı bana hatırlatıp duran sesler susmuyor. Okulda bursluyum derslerimden kalamam ama çalışmam gerekiyor ara da veremem. İnsanların isteklerini karşılamak zorunda değilim ya da her zaman tam karşılayamayabilirim farkındayım. İnsanlar böyle dönemlerden geçebilirler ve biliyorum bu sadece bir dönem, illaki geçecek. Elimden gelenin en iyisini yapıp bırakmam gerektiğini de biliyorum ama bu dönemde bilmek yetmiyor gerçekten. Stresimi yönetemeyip normalde yapabileceğim şeyleri de yapamıyorum. Gerçekten psikolojik olarak yorulmaya başladım. Ne yapmalıyım?