Huzurlu mutlu olmak için ne yapabilirim?
Evliyim eşimle 6 yıllık iki çocuğum var biri beş oğlum kızım iki yaşında eşimden hiç destek görmüyorum sürekli işi ve ailesi ailesinin yaptığı her şeye susup beni suçlu görüyor beni bi hizmetçi olarak her şeyi benim yapmamı istiyor ona karşı sevgim bitti sürekli karı kız bakmaları sürekli elinde telefon lavoba banyoya kadar hatta hiç bir sevgi cümlesi duymadım üzülsem umrunda değilim yüzüme bile bakmıyor ilgi hiç yok bütün gün evde tek başıma kimse yok çevremde iki çocuk bütün yük bende kendimi iyi hissetmiyorum
Bu soru 16 Kasım 2024 19:40 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durum sizi oldukça zorluyor gözüküyor. Yalnız hissetmek, eşinizden destek görememek, yükü omuzlarınızda taşımak sizi hem ruhsal hem de fiziksel olarak etkileyebilir.
Yaşadığınız durum için neler yapılabilir birlikte bakalım.
Öncelikle, kendinize alan yaratmanız çok önemlidir. Yaşadığınız yoğunluğun içinde kendiniz için nefes almaya izin vermenizi istiyorum. Çocuklarınız uyuduğunda ya da ufak bir boşluğunuzda kendinize biraz zaman tanıyın. Sevdiğiniz şeyleri yapabilirsiniz, yürüyüş yapmak, kitap okumak gibi..
Çevrenizde size destek olabilecek aile üyeleri/ arkadaşlar ile paylaşımda bulunabilirsiniz. Sürecinizi anlatmak, destek aramak çok kıymetlidir.
Kendinizle biraz baş başa kaldıktan sonra eşinizle net bir konuşma yapmanızda fayda var sevgili danışan. Eşinizle duygularınızı ve hislerinizi paylaşmalısınız. Burada konuşurken suçlayıcı bir dil kullanmak yerine “ben” dili kullanmayı deneyebiliriz. Örneğin, “Böyle olduğunda ben kendimi böyle hissediyorum.” veya “Birçok şeyi üstlenmem beni yalnız hissettiriyor ve yoruluyorum.” gibi cümleler kullanabilirsiniz. “Birlikte yaptığımızda benim yüküm hafifleyebilir.” gibi çözüm odaklı bir yaklaşım benimseyebilirsiniz.
Kendi sınırlarınızı net bir şekilde ifade etmek önemlidir. Sizin için konu konu örnek cümleler ileteceğim. Her birini kendinize göre şekillendirebilirsiniz.
Evin yükü için; “Tüm işleri tek başıma yapamam. Belirli işler için yardımı istiyorum. Ben yemek hazırlığı yaparken sen de çocuklarla ilgilenebilirsin.”
Ailesinin müdahaleleri için; “Senin ailene saygı duyuyorum. Fakat benim üzerime gelmeleri beni etkiliyor. Bu konuda yardım etmelisin.”
Duygularınız için; “Ben duygularımı ifade ederken dinlemeni istiyorum. Birlikte çözümler üretebiliriz.”
Kendi alanınız için; “Gün içinde biraz dinlenmeye ihtiyacım oluyor. Kendime zaman ayırmam önemli, bu sürede çocuklarla ilgilenebilir misin?”
Telefon için; “Telefonla sık ilgilenmen, benimle ilgilenmediğini hissettiriyor. Birlikte vakit geçirirken telefona ara verebilirsin.”
Sınır koymak; net ifadeleri, suçlayıcı olmayan bir dili ve sonuç belirtmeyi ifade eder. Paylaştığım örnekleri doğru zamanda ve yerde kullanmayı deneyebilirsiniz.
Kendi değerinizi asla unutmayın, hizmetçi gibi hissetmeniz öyle olduğunuz anlamına gelmez. Değerlisiniz ve tüm güzellikleri hak ediyorsunuz. Kendinizi değerlendirirken eşinizin ilgisiz davranışları ile değil kendi değerinizi size hatırlatacak şeylere odaklanmaya çalışın.
İki çocukla ilgilenmek zor olabilir ancak onlarla kurduğunuz bağı arttırmak sizi daha da güçlendirebilir. Onlarla vakit geçirmek, size iyi gelebilir.
Evlilik, iki taraflı çaba ile tırmanılan basamakları oluşturuyorsa burada çabanın tek taraflı olmaması gerekir. Çabalara rağmen sizi olumsuz etkileyen durum devam ederse ilerisini detaylıca düşünebilirsiniz. Hem kendiniz hem de çocuklarınız için neyin daha iyi olacağına bakabilirsiniz.
Bu süreç tek başınıza atlatılamayacak durumda ise eşinizle birlikte bir çift/evlilik terapisi almayı düşünebilirsiniz.
Eşiniz bunu kabul etmiyorsa bireysel olarak da destek almak, size iyi gelebilir.
Umarım cevabım fayda sağlamıştır.
Tekrar sorularınız ve yorumlarınız için buradayız.
Hoşça kalın..
Sevgiler, Psikolog İrem Bor.