• Anasayfa
  • Sorular
  • içe kapanıklık ve insanlardan uzaklaşmayı nasıl durdururum?
Sosyal Hayat

içe kapanıklık ve insanlardan uzaklaşmayı nasıl durdururum?

Gizli Kullanıcı29 Kasım 2024 13:09

Merhabalar çok aktif girişken bir insandım ama artık insanlarla görüşmek istemiyorum içe kapanık değilim ama en yakın arkadaşlarımla bile görüşesim gelmiyor yalnız kalmayı seviyorum evden çıkmak istemiyorum ama evde kaldıkça da insanlardan uzaklaşıyorum yozlaştığımı hissediyorum neden böyle ve nasıl aşabilirim eşimle de problemlerim var çok ilgisiz ondan da soğuduğumu düşünüyorum ona karşı da ilgisizim yani kimse beni ilgilendirmiyor kimin ne düşündüğü umrumda değil bunun da beni merhametsiz empati yoksunu bir insan haline getirdiğini düşünüyorum

Bu soru 29 Kasım 2024 20:17 tarihinde Psikolog Şimal Aleyna Hız tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, deneyimlediğiniz olumsuzlukları burada paylaşma cesareti gösterdiğiniz için öncelikle sizi tebrik etmek isterim. Sizde kendinizi tebrik etmelisiniz.


Çok aktif ve girişken birisi olduğunuzdan bahsetmiştiniz. Sizi eskiye nazaran daha az aktif olmanıza sebebiyet veren durumlar neler? Arkadaşlarınız ile veya partneriniz ile bu duruma sebebiyet verecek herhangi bir durum yaşadınız mı? Yaşadıysanız bu durumun üzerine çözüm yolları aradınız mı karşılıklı olarak. O an zor ve yorucu göründüğü için küçükte olsa bazı durumlardan kaçmak olayların daha da büyümesine ve gelecekte daha farklı şekillerde bizi etkileyerek ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle böyle bir durum yaşadıysanız öncelikle bunlar ile yüzleşmenizi önereceğim.


Bir birey olarak yalnız kalma isteğinizin olması oldukça normal ve anlaşılır bir durumdur. Bu sizin hakkınız. Ancak yalnız kalmanın evde tek başınıza kalmak olduğunu düşünmemelisiniz. Yalnız kalmak ''Ben zamanı'' olarak adlandırdığımız kendimize, kendinize zaman ayırdığınız bir süreçtir. Yapmaktan zevk aldığınız şeylerle kendinizi ödüllendirmektir. Bu mutfağınızda müzik eşliğinde yemek yapmak veya tatlı yapmak olabildiği gibi dışarıda bir kafede oturup çay veya kahve içmek de olabilir.


Sevgili danışan, kendinize haksızlık etmeyin. Öncelikle kendi duygu ve düşüncelerinizi anlamaya çalışın. Düşünceleriniz size neler anlatıyor? Hızlı yargılara varmaktan kaçının, anı yaşamaya odaklanın. Kendi sınırlarınız belirleyin.


Eşiniz ile problemleriniz olduğundan bahsettiniz. Hayatınızı birlikte geçirmek için adım attığınız kişi ile yaşadığınız sorunlar da sizi bu şekilde hissettiriyor olabilir. Eşiniz ile yaşadığınız sorunlar üzerine karşılıklı konuştunuz mu? Duygu ve düşüncelerinizden eşinize bahsettiniz mi? Bahsettiyseniz tepkisi nasıl oldu?


Eşiniz ile bir beklenti listesi hazırlayıp bu listeye uymanız karşılıklı olarak sizi rahatlatacaktır. Listeye eşinizden beklediğiniz maddeleri ve kendisinin bunu yapması durumunda sizin nasıl hissedeceğinize dair düşüncelerinizin olması önemli. Örneğin ''Akşam eve geldiğinde bana günümün nasıl geçtiğini sormanı isterim. Bu beni değerli hissettirir.'' gibi cümleler kurmaya çalışın. Aynı listeyi eşinizde sizin için yapsın. Bir süre kadar bu listeye uymaya çalışın.


Sevgili danışan, süreç boyunca yalnız olmadığınızı bilmenizi isterim. Güvenebildiğiniz veya danışabileceğiniz birilerine yada bir psikoloğa düşüncelerinizi ve duygularınızı anlatmaktan lütfen çekinmeyin. İsterseniz günlük tutabilirsiniz. Önemli olan içinize atmamanız. Birey olarak değerli ve özelsiniz. Bunu unutmayın.


Kafanıza takılan veya sormak istediğiniz başka sorular olursa tekrar sorabilirsiniz.

Sevgiler,

Psk. Şimal Aleyna Hız

Cevaplanmış benzer sorular