• Anasayfa
  • Sorular
  • İçimde bir boşluk hissi ve hüzün var hayattan tat almıyorum
Psikoloji

İçimde bir boşluk hissi ve hüzün var hayattan tat almıyorum

Gizli Kullanıcı15 Ağustos 2024 22:08

Sürekli yorgun ve bitkinim ne kadar uyusamda yetmiyo yataktan çıkmak istemiyorum zaten bi sebebte yok gibi hayat boş geliyo ruhum ölmüş gibi hem yanlızlıktan korkuyorum hem ünsanları sevmiyorum kafam sürekli konuşuyo geçmiş ve gelecek kaygısı kafamında için konuşuluyor sürekli sık sık çarpıntılarım oluyo en çokta insanların yanında dışarı çıkmakta insanlarla iletişime geçmekte zorlanıyorum kendime hiç bir konuda güvenmiyorum kendimi sevmiyorum

Bu soru 22 Ağustos 2024 13:48 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar, yaşadığınız döngünün farkına varmışsınız ve düzeltmek için soru sorarak bir adım atmışsınız bile.

İnsanlar sadece düşünmezler yaparlar. Bu yüzden davranışlar düşünceyi değiştirme konusunda çok etkilidir. Ama biliyorum ki hiç bir şey yapmak istemiyorsunuz. Hiç bir şey yapmadıkça zamanla daha kötü hissetmeye başlarsınız. Kendinizi zevk kaynaklarınızdan mahrum bırakırsınız, kendinize öfkeniz artar ve insanlarla iletişime geçmekte zorlanırsınız.

Depresif durumdaki insanlar kenilerine yardım etmeye çalıştıklarında giderek daha iyi hissederler. Yapılan şeyin pekte önemi yoktur aslında , kendine yardım amacıyla yapılan her şey daha iyi hissettirir.

Bir uyuşukluk döngüsü içerisindeyken , hiç bir şey yapamanın anlamı yok ben zaten mağlubum dersiniz. Ve bunu söylediğinizde bu düşünce size inandırıcı gelir. Bu düşünce sizi hareketsizleştirir ve bunalmış hisseder kendinizden nefret edersiniz. Daha sonra bu olumsuz duyguları kötümser tavrınızın sonucu olduğunu kabul edersiniz. Her şeyi bozacağınıza ikna olur ve bir şeyleri değiştirmeye çalışmak yerine yatmaya devam edersiniz. Sonuç olarak arkadaşlarınızdan izole olursunuz, yatağa yapışırsınız gitgide istenmeyen bir felç durumuna doğru ilerlersiniz.

Aşağıda erteleme ve hiç bir şey yapmamayla ilgili zihinsel setler var bunlardan birini ya da birkaçını kendinizde bulabilirsiniz.

  • Ümitsizlik: Geçmişte iyi olduğunuzu düşünür ve bundan sonra mutlu olamayacağınızı düşünerek ümitsizliğe kapılabilirsiniz.
  • Çaresizlik : İyi hissetmenizi sağlayacak hiçbir şey yapamazsınız.
  • Kendini bunaltmak: Bir işi halledilmesi olanaksız duruma gelene kadar büyütebilirsiniz.
  • Sonuçlara atlamak: Başaracağınız herhangi bir işi yapamayacağınızı düşünür, yapamam tarzı cümleler kullanırsınız.
  • Kendini etiketleme: Ertelemeleriniz arttıkça kendinizin yetersiz olduğunu düşünür ve bu düşünceye inanırsınız.
  • Mükemmelliyetçilik: Kendinize uygun olmayan hedefler koyarsınız ve yenik düşersiniz.
  • Başarısızlık korkusu: Kişisel yenilginizden korkarsınız ve hiçbir şey yapmazsınız.
  • Onaylanmama veya eleştirilme korkusu: Herhangi bir hatanıza karşı ciddi derecede eleştirileceğinizi düşünürsünüz.

Bunları yazmamın sebebi kendinize uygun olanlar varsa seçmeniz. Çünkü sebebini bildiğiniz bir şeyin çözümünü bulmak bu rotada hareket etmek daha kolay olacaktır.

En başta da söylediğim gibi kendine yardım için yapılan en ufak şey sizi harekete geçirme konusunda yardımcı olacaktır.

Kendinize günlük bir aktivite programı ayarlayın. Örnek veriyorum 10.00 da yataktan kalcağım ve yatağımı toplayacağım. 11.00 da kendime güzel bir kahvaltı tabağı hazırlayacağım. 12.00 evi süpüreceğim. 13.00 faturaları ödeyeceğim. Kendinize göre büyüklüğü küçüklüğü önemli olmayan aktivite programı ayarlayın. Ve zorlansanız da uymaya çalışın. En küçüğünü yapıyor bile olmak size iyi hissettirecektir. Yaptıkça renkli bir kalemle boyayın. Ya da tik atın. En sonunda kendiniz için ne kadar çok şey yaptığınızı farkedeceksiniz. Ve motivasyonunuz artacak.


Başta isteksizlik zorlanma tabiki olacaktır. Maalesef adım atmadan sihirli bir değnekle durumu düzeltmek yok, keşke olsaydı :) Minik minik adımlarla hareket ettikçe kendinizi kendinize kanıtlayacaksınız ve düşünce yapınız değişmeye başlayacak. Kendi etiketlerinizden yavaşça kurtularak daha olumlu şeyler söyleyeceksiniz. Böylece kısır döngüden kurtulacaksınız ve insanlarla iletişiminizde bir süre sonra düzellecektir.


Umarım cevabım faydalı olmuştur. Sevgiler.


Uzm.Psk. Berfin Sönmez

alinti

Teşekkür ederim çok haklısınız tamamen içimi görmüş gibisiniz uygulayacağım dediklerinizi elimden geldiğince ☺️🌸