İçimde kopan çığlığa yardım edin
Bir kaç yıldır içimden fırtınalar kopuyor ama dışarıda sessizce duruyorum ilaç kullanmadan bu işin üstesinden gelmek istiyorum mesela hayatımın elimden kayıp gittiğini düşünüyorum ama sadece bakıyorum. Sınava çalışmadım mı? Boşver ama içten içe kahroluyorum birinin fikirini düşüncesini çok önemsiyorum eleştiriye kesinlikle gelemiyorum biri beni eleştirince kelesini koparmak istiyorum uykusuzluğum hat safada uyuyamıyorum bazen durduk yere nefesim kesiliyor ortamda herkesten nefret ediyorum. Çok çabuk sıkılıyorum iradem o kadar zayıfladı ki kötü alışkanlıklar edinicem diye korkuyorum. Bir yolu olmalı bir çıkış yolu. Sırf bu yüzden istemediğim bir mesleğin içindeyim ne yapmak istediğimi bilmiyorum sanki her şeyi her mesleği yapabilirmişimde sonra hepsinin birer zorluğunu görüp kaçıcakmışım gibi lütfen yardımcı olun lütfen..
Bu soru 10 Ağustos 2024 14:33 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Yaşadığınız duygular ve zorluklar oldukça ağır ve karmaşık görünüyor. Kendinizi bu şekilde hissetmek oldukça yorucu ve zorlayıcı olabilir ve bu durumun üstesinden gelmek, sürecinizle ilgili mücadele etmeniz için yeni çözümler arayışına girmeniz, bu paylaşmanız aslında baş etmeniz için attığınız ilk adımı gösteriyor.
Yaşantınızda kendinizle ilgili duygularınızı netleştirmek, farkında olmak baş etmenize kolaylık sağlayabilir. İçsel dünyanızda birtakım fırtınalar yaşamanız, kendinizi sürekli eleştirmeye eğilimli olmanız ve başkalarının düşüncelerine aşırı odaklanmanız, benlik saygınızın düşük olmasıyla ve kendinizi kabul etmekle ilgili problemleriniz olabilir. İlk aşamada kendinizi yargılamadan, duygularınızı fark edip anlamaya ve kabul etmeye çalışmanız gerekiyor.
Karşılaştığınız eleştirileri yeniden yapılandırarak değerlendirebilirsiniz. Eleştirilerinize karşı gerçekçi bakış açılarıyla yaklaşarak, eleştirilerin tetiklediği ya da bastırdığı ihtiyaçlarınızı yeniden gözden geçirerek yapılandırabilirsiniz. Eleştiriye olan yoğun duygularınızın altında ne yatıyor olabilir? Eleştirilerinizi bir buzdağının görünen kısmı gibi düşünebilirsiniz. Eleştirilerin altında yatan hangi bastırılan ihtiyaçlarınız, travmalarınız, olumsuz düşünceleriniz ya da duygularınız yatıyor? Bu sorulara verdiğiniz cevaplar kapsamında yeniden yapılandırarak değerlendirebilirsiniz.
Nefesinizin kesilmesi, nefes darlığı gibi fiziksel semptomlarınızın temelinde yatan olumsuz inançlarınız, düşünceleriniz neler bunları netleştirerek farkındalık oluşturabilirsiniz. Bu farkındalıkları yeniden yapılandırdığınızda duygularınızın yoğunluğu ve tetiklenen davranışlarınızın yoğunluğu azalmsına yardım edecektir.
-Nefesiniz kesilmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Nefesiniz kesildiğinde tam o esnada ne düşünüyorsunuz? Ne düşünüyorsunuz?
-Uyumadan tam önce –ya da yatağa uyumak için girmeden tam önce, uykuya hazırlık yapmadan tam önce- ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Uyuyamadığınızda, uykusuzluk çektiğiniz o esnada ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Bu sorulara verdiğiniz cevaplar çerçevesinde düşüncelerinize farkındalık oluşturarak yeniden yapılandırabilirsiniz. Bu farkındalık çalışmasını yazarak yaptığınızda somut bir şekilde görmenize ve gerçekçi bir şekilde bakmanızı sağlayacaktır.
Sürecinizde baş etmekte zorlandığınız fiziksel semptomlarınız, uyku düzensizliğiniz veya diğer olumsuz durumlarınızla baş edebilmenizde kolaylık sağlayabilecek, sizi kısa vadede de olsa rahatlatacak nefes egzersizini uygulayabilirsiniz.
-4 saniye boyunca nefes almak,
-4 saniye boyunca aldığınız nefesi tutmak,
-8 saniye boyunca tuttuğunuz nefesi yavaşça bırakmak.
Bu nefes döngüsünü kendinizi iyi hissedene kadar istediğiniz zaman dilediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.
Yaşantınızda mesleğinize yönelik yönünüzü kaybetmiş gibi hissetmenizle ilişkili meslek seçimini kendi değerleriniz ve istekleriniz çerçevesinde yeniden gözden geçirip değerlendirmeye ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Kendinizi tanımak ve ne tür aktivitelerden keyif aldığınızı anlamak, hangi meslek ile yaşantınızı sürdürmek istediğinize dair doğru yönü bulmanız için güçlü olduğunu düşündüğünüz özellikleriniz, tutumlarınız, deneyimleriniz ve zayıf olduğunuz düşündüğünüz özellikleriniz, tutumlarınız, deneyimlerinizi değerlendirdiğiniz güçlü zayıf listesi oluşturabilirsiniz. Hem yazarak somut bir şekilde görmenizi ve kararınızı daha açık ve net bir şekilde vermenizi sağlayacaktır. Ayrıca kariyer danışmanlığı eğitimini almış, alanla ilgili deneyimleri olan bir psikolog ile görüşmek, ilgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi değerlendirmenize size destek olabilir.
Sevgili danışan, sürecinizle ilgili baş etmekte zorlandığınızı ve birçok faktörün etkili olduğundan zorlayıcı ve yorucu süreç geçirdiğinizi anlayabiliyorum. Bu sürecinizde yalnız olmadığınızı ve baş edebilmek, yeni farkındalıklar oluşturmak için bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabileceğinizi hatırlatmak isterim.
Sevgilerle.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
çok teşekkür ederim hepsini bu kadar iyi açıkladığınız için tavsiyenize dikkat ediceğim.