Psikoloji

içimdeki kötü histen nasıl kurtulabilirim

Gizli Kullanıcı14 Temmuz 2024 13:41

sürekli kötü düşünüyorum en ufak olayı bile zihnimde büyütüyorum sürekli kalbim sıkışıyor kollarım ağırıyor ellerim titriyor nefes almakta zorlanıyorum geceleri uyuyamıyorum bazen ortada hiçbir şey yokken ağlamaya başlıyorum içimde her zaman kötü bir his var bazen yemek bile yiyemiyorum mide bulantısı oluyor hiçbir şey yapasım gelmiyor yataktan bile kalkasım gelmiyor bunun geçmesini nasıl sağlayabilirim bilmiyorum belki buraya yazarsam yardımcı olabilirsiniz diye düşündüm

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Yaşadığınız tüm bu şikayetler bastırmış olduğunuz duygulardan kaynaklanıyor olabilir mi?

Sürekli kötü düşünceler ile mücadele etmek, kalbinizin sıkışması, titreme ,solunum problemleri ,uyku sorunları , ağlama krizleri ve özellikle mide problemleri kaygı bozuklukları ve bastırılmış duyguların açığa çıkması sonucu çok sık rastlanmaktadır.

Öncelikle şunu bilmenizi isterim ki,

Çözümlenmemiş tüm duygular bilinçdışımızda açığa çıkmayı beklemektedirler. Mutlaka bir gün farklı şekillerde ortaya çıkarlar. Bazen de sizi uyarmak için bedensel tepkiler ile ortaya çıkabilirler.

Yaşamakta olduğunuz tüm bu bedensel tepkilerden kurtulabilmek için duygularınızı çözümlemeye başlamalı, kendinizi değerlendirmelisiniz.

Bir duygu defteri oluşturun.

Bu deftere gün içerisinde hangi duyguları yaşadığınızı ve nedenlerini yanına ekleyin.

Bu duygunun ortaya çıkış nedenini bulabilmek sizi çözüme daha kolay ulaştıracaktır.

Kötü bir hisse mi kapıldınız? Hemen defterinize hissettiğiniz duyguyu yazın.

Bu duyguyu neden hissediyorsunuz? Gerçekleşme ihtimali nedir? En kötü senaryoyu yaşadığınızı varsayacak olursanız o zaman ne olur? gibi soruları sorarak duygularınızı değerlendirin ve gerçeklik oranını 1-10 arasında puanlayıp defterinize kaydedin.

Yataktan kalkamıyor olma sebebiniz,

Gün içerisinde zihinsel aktiviteniz o kadar yoğundur ki bu fiziksel bir yorgunluğa dönüşüyor olabilir.

Bu nedenle güne başlamak sizin için diğer pek çok insana göre çok daha zorlayıcıdır.

Kendinize bir gece önceden ertesi gün için minik görevler belirlemenizi öneriyorum.

Bunlar başlangıç için çok basit düzeyde olmalıdır.(Uyanınca kalkıp odamı havalandıracağım ve salona gidip televizyonu açacağım, mutfağa gidip bir bardak kahve alacağım gibi) Amaç sizin bir gece önceden zihninize komut vermenizi sağlayarak sabah o görev için yataktan kalkmanızı sağlamaktır.

Ancak sabah uyandığınızda ilk yapacağınız eylem yatak odanızı terk etmek olmalıdır. Bunları kademeli olarak gerçekleştirmeye çalışmak yaşadığınız problemlerin azalmasına yardımcı olacaktır.

Elbette bir uzman desteği almak süreci en sağlıklı şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın


alinti

teşekkür ederim

Cevaplanmış benzer sorular