Sosyal Hayat

İlgi alanlarımın dışına çıkmakta zorluk

Gizli Kullanıcı13 Eylül 2024 17:46

Neredeyse 2 senedir evden çıkamıyorum sosyal hayatıma devam edemiyorum ne arkadaşlarımla ne de bir erkek arkadaş ile anlaşamıyoruz ne zaman evden çıkmak istesem bir şey beni geri itiyor çıkamıyorum ne yapmam gerekiyor evden çıkıp sosyalleşmek istiyorum kendimi bazen duygusal olarak çöküşteymis gibi hissediyorum ve ara ara ağlama atakları da mevcut ilk olarak nereden başlamalıyım sizleri Instagram'da gördüm ve şansımı denemek istedim

Bu soru 15 Eylül 2024 15:00 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar sevgili danışan, yaşamı olduğunuz bu zorlu süreci anlıyorum. Sosyal yaşamdan geri kalmak,insanlar arası iletişimde problemler yaşamak oldukça zorlayıcı olmalı.


Ağlama atakları, çöküşteymiş gibi hissetmek bu durumda normal çünkü kendinizi dışardan ve ilişkilerden soyutlanmış bulabilirsiniz.


Öncelikle yaşamış olduğunuz bu sürecin sebeplerini anlamak önemli. Kendinizi keşfedebilmek, yaşamış olduğunuz durumun üstesinden sağlıklı bir şekilde gelebilmek için bir uzmana danışabilirsiniz. Bilişsel davranışçı terapi ekolü ile sistematik bi şekilde planlama yapabilir ve yam doyumuzunu arttırabilirsiniz.


2 senedir evden çıkamadığınızdan bahsetmişsiniz. Bu süreci biraz düşünün 2 sene önce hayatınızda ne değişti. Bu süre zarfında ne eksik ya da ne fazla? Hayatınızda sizi zorlayan durumlar neler?


Dışarı çıkmak istediğinizi ama bir şeyin sizi geri ittiğini söylemişsiniz. Muhtemelen dışarı çıkmakla ilgili kaygılar yaşıyor olabilirsiniz. Bunun üzerine düşünün dışarı çıktığınızda ne olabilir? Neyden çekiniyorunuz, kaygılanıyorsunuz? Biraz inceleyin.


Kendinize adım adım ilerlemek için bir liste yapın. En üstte sizin için yapması en zor olan şey olsun ve aşağı doğru kolaylık seviyesi artsın. İlk yapacağınız hedefi küçümsemeyin. Çok fazla geriliyorsanız sadece binanın içinde dolanmak bile bir adım olabilir. Kendinize göre hedefler belirleyin, gerçekçi hedefler olsun. Hiç dışarı çıkamıyorsanız çok uzaklara gidip saatlerce kalmak ilk başta sizi için zorlayıcı olabilir. Bu yüzden ilk aşamalar için daha gerçekçi,kendinize uygun,küçük hedefler seçin.

Bunları sırayla tamamlamaya çalışın. Zorlanabilirsiniz, yoğun kaygı duyabilirsiniz. Ancak buna rağmen bu sürecin içinde kalmak, adımı tamamlayıp bir sonraki adıma geçmek bir süre sonra kaygı seviyenizi azaltacak ve motivasyonunuzu artıracaktır.


Hedeflerinizi gerçekleştirirken kaygılandığınızda düşüncelerinizi incelemek daha kolay olabilir. Tam o sırada düşünün. Aklınızdan ne geçti? Neden sizi geri iten bir et var? Sizi geri iten şey size ne söylemek istiyor? Bu düşünceleri biraz araştırın ve zaman geçmeden not alın. Zaman geçtiğinde not alırsanız düşünceleriniz hatalı olabilir. Bu yüzden olay sonrası hemen not almanız daha faydalı olabilir.


Bu düşünceleri keşfettiken sonra ,düşünceleri değiştirmek ya da iyileştirmek üzerine çalışabilirsiniz.

Kendinizi tanımak,keşfetmek ve iyileşmek için bir şeyler yapmak istiyorsanız psikoterapiyi öneririm.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.


Sevgiyle kalın.

Uzm.Psk.Berfin Sönmez