İlişki Bağımlılığı
ilişkimde çok fazla bağımlıyım karşı tarafa, uzun süredir birlikteyiz ama artık karşı tarafın ilgi ve sevgisinin kalmadığının farkındayım üstelik aldatıldım ve hala aldatılıyorum..sürekli onu alttan almaya onunla iletişime geçmeye çalışıyorum vazgeçemedim naptıysam ayrı kalamıyorum dayanamıyorum uzak durmaya..bana karşı çook fazla tahammülsüz bunu dile getirdiğimde ise iş ve ailesini bahane ediyor yada yapamıyorsan ayrıl diyor ki bunu baya hakaret içerikli yapıyor..
Bu soru 19 Eylül 2024 17:25 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar sevgili danışan , yaşadığınız duygu karmaşasını ve olumsuz duyguları anlıyorum. Romantik ilişkilerde zamanla bir tarafın sevgisinin azalması ya da ilişkiyi istememsi gibi durumlar , diğer taraf için oldukça yıpratıcı ve zorlayıcı olabilir. Bu konuda olumsuz duygular hissetmeniz çok doğal.
Aldatıldığınızı ve hakarete maruz kaldığınızı dile getirmişsiniz. Bu tarz durumlar kişi için oldukça öz-saygı zedeleyicidir. Duygusal açıdan incinebilir ve yara alabilirsiniz. İnsan hayatındaki her ilişki kalıcı olmayabilir. Bu süreçte yapmanız gereken yaşadığınız durumu kabullenmek ve kendinize şefkatle yaklaşmak olacaktır.
Duygularınızla yüzleşmeli,yaşadığınız acıyı hissetmeli ve kendinizi yargılamamak önemlidir. İyileşmek için atılan ilk adımlardan biri budur.
Partnerinize karşı sınırlar koymalısınız. Yaptığı hatalı davranışları kabul etmek daha fazla hatalı davranışa sebep olur. Ve sizin bağımlılığınızın daha çok artmasına neden olur.
Kendi psikolojik sağlamlığınızı korumak için ihtiyaçlarınızı partnerinize açık bir şekilde ifade etmelisiniz.
Genellikle ikili ilişkilerdeki bağımlılıklar, geçmiş deneyim ve travmalardan ,özgüven eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu nedenleri anlamaya çalışmak ,çözüm bulmak için daha kolaylaştırıcı olacaktır. Kendi değerinizi bilmek ilişkinizin sağlıklı olması için en temel taşlardan biridir. Kendinize değer vermediğiniz takdirde herhangi bir ikili ilişkide değer görme olasılığınız düşer. Ancak bu sizin değersiz olduğunuz anlamına gelmez. Kendi değerinizi farketmeli ve kendi duygularınızı yargılamadan kendinize sarılmalı, duygularınızı iyileştirmek için adımlar atmalısınız.
Yakın arkadaşlarınız ,aileniz ve sevdiklerinizle duygularınızı paylaşmak iyi hissettirebilir. Çevrenizden sosyal destek arayabilirsiniz, bu durumdan çekinmeyin. Her insan dönem dönem bu tarz durumların içine girebilir. Ve bu duyguları yaşayabilir.
Kişisel bakımınızı ve gelişiminizi ihmal etmemelisiniz. Fiziksel aktivitelerinizi artırmak, hobi edinmek, sosyal ilişki kurabileceğiniz gruplara katılmak, çevre edinmek bu dönemde sizi motive edebilir.
Kendinize zaman ayırmak özgüveninizi ve öz-saygınızı arttırabilir.
İlişkiniz için vereceğiniz karar zorlayıcı olabilir. İlişkinize devam etmek istiyorsanız partnerinizle birlikte dürüst ve açık iletişim kurmalısınız. Ancak hayat doyumunuzu ve öz-saygınızı düşüren ilişki ve ortamlarda bulunmamak size iyi gelebilir. Vereceğiniz karar zor olsada kendinize güvenmeniz ve çevreden alabileceğiniz desteklerle bu süreci en az zararla atlatabilirsiniz.
Tek başınıza bu süreçle başa-çıkmakta zorlanıyorsanız bir uzman terapist ile iş birliği yapabilirsiniz. Duygularınızı anlamak ve değerlendirmek için ışık tutucu olacaktır.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.
Uzm.Psk. Berfin Sönmez