İlişkide kaçıngan bağlanmayı aşamıyorum bunu nasıl aşarım?
İlişkide ya da flörtte bir yerden sonra zaten olmayacak fikrine kendimi alıştırıp mutluluğuma engel oluyorum.Güven sorunumu aşamıyorum.
Sanki kimse gercekten sevmez gibi hissediyorum ve bağlanmaktan kaçıp kendime olmaması için mesafeler, sebepler buluyorum acı çektiriyorum istemeden ve bitiyor sonrasında. Ama yaşanmamış şeyler birikiyor ve yine kendimi üzmüş oluyorum. Hem mutlu olmak isteyip hem bu girdaptan çıkamamak çok yoruyor beni.
Zihin olumsuza odaklanıyor bu sefer. Hiç mutlu bir birlikteliğim olmayacak diyorum. Kendime kalkan gibi ördüğüm setlerimi de kimsenin aşmasına müsaade etmiyorum. Var mıdır bir tedavim ne dersiniz :)
Bu soru 29 Mayıs 2024 13:56 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selam değerli danışan, zihnimde adeta duyguları dondurmak ve ertelemek gibi bir resim çizdi paylaştıklarınız. Sadece ilişkilere dair mi yoksa hayatınızın farklı alanlarında da karamsarlık ve peşin hükümlü olmak gibi durumlar yaşıyor musunuz? Çözümü bunun cevabına göre detaylandırılabilir.
Kendinizi güvende tutmak isterken yalnız bırakmak ne benzer biliyor musunuz? Midem bozulmasın diye tamamen aç kalmaya...
Seçilmiş, kaliteli ve süreli yalnızlıklar sizin şuan yaşadığınızdan farklı ve yerine göre çok da yararlı olabilir. Fakat siz özel biriyle derin bir paylaşım ihtiyacı duyuyor gibisiniz. Bu da gayet sağlıklı ve insani. Bu durumda kendini tutmak duygusal kabza neden olur; vermeye ihtiyaç duyduğunuz sevgiyi, aktarmaya ihtiyaç duyduğunuz duy ve paylaşımları içinizde bir baskıyla tutuyorsunuz.
Geçmişte yaşadığınız olumsuz ilişki deneyimleri, güveninizi sarsmış olabilir. Aldatılma, kandırılma veya incinme gibi deneyimler, gelecekteki ilişkilere olan güveninizi etkileyebilir.
Anılarınızda umut veren ilişki örnekleri var mı? Çocukluk döneminde yaşanan travmatik deneyimler veya aile içi sorunlar, ilişkilere güveni etkileyebilir. Bu deneyimler, ilişkilerdeki güven duygusunu olumsuz yönde etkileyebilir.
Kendine güven eksikliği, ilişkilerde güveni zayıflatabilir. Kendinizi yetersiz hissetmek veya değersiz olduğunuzu düşünmek, başkalarına güvenmekte zorlanmanıza neden olabilir.
Sürekli değişen veya istikrarsız ilişkiler, güven duygusunu zayıflatabilir. İlişkilerde devamlılık ve güvenilirlik sağlanamadığında, güven kaybı yaşanabilir.
Nereden başlamalı ve ne yapmalısınız peki?
Öncelikle kendi değerlerinizi, ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi belirleyin. Kendinizi neyin mutlu ettiğini ve bir ilişkide ne aradığınızı anlamak, sağlıklı bir ilişki için önemlidir.
Bağımsızlığınızı sağlıklı derecede koruyun ve kendi kişisel alanınıza saygı gösterin. Kendi hobilerinizi, arkadaşlarınızı ve kariyerinizi ihmal etmeyin. Hayatınıza birini alınca dolaylı olarak bu tarafların sabote edileceğine kaygı duyuyor musunuz? Bunu gözlemlemeye çalışabilirsiniz bu aralar.
Toplumsal normlar, kültürel beklentiler ve toplumda yaygın olan güvensizlik hissi, bireylerin ilişkilere olan güvenini etkileyebilir.
Mutlu ve güven veren ilişki örneklerine odaklanmaya çalışın lütfen. Hayata ve genel düzenin bozulduğuna karşı inancınızı tekrar kazanmak için genelleme yapmayı bırakmalısınız. Her konuda hem iyi hem kötü örnekler olacaktır. Biz ise kendimizi geliştirerek yanlış kişilerin bize yakınlaşmasını önleyip doğru kişiye yol açacağız.
Size iyi hissettiren ve güven veren biri ile karşılaştığınızda kötü ihtimallere ve şüpheciliğe düşmek yerine faydalı paylaşımlara odaklanabilirsiniz. Birlikte zaman geçirmekten keyif alın. Ortak ilgi alanları bulun, birlikte hoş vakit geçirebileceğiniz aktiviteler yapın ve birbirinizin şirketinden zevk almayı merkeze alın lütfen.
Karşılıklı sevgi, saygı ve güven alışverişinde olduğunuz bir ilişki diliyorum
Sağlık dileği ve sevgilerimle...