Romantik İlişkiler

İlişkide kıskançlığımı nasıl aşarım?

Gizli Kullanıcı8 Kasım 2024 08:54

İlişkim kıskancım ve bunu yenemiyorum. Yani kimse ile paylaşmak istemiyorum. Ama bu durumu ben hep içime atıyorum belli etmiyorum mesela içten içe çok nadir de olsa ailesinden erkek arkadaslarından da kıskanıyorum sanırım kaybetme korkum oldugundan oluyor kaybetmekten korkuyorum bu yüzden paylaşmak istemiyorum aramızda herhangibir problem yok ama ben bu durumu nasıl yenebilirim kendimi üzüyorum , erkek arkadasımın yaptıgı bir güvensiz hareketi de yok. Kıskanmak dediğim ise örnek olarak şunları aktarabilirim sizlere. Arkadaşları ile maça gidicek diyelim. Benimle de gidiyor çokda zevk alıyoruz gidince lakin kafamda beni istemiyor mu beni miye bu sefer almadı diyorum.

Hep benimle olsun hep benimle ilgilensin istiyorum bu biraz bencillik oluyor erkek arkadasıma yaptıgım. Hep benimle ilgilensin benimle gezsin benimle eülensin her şeyi benimle yapsın istiyorum ama bu durumu hiç ona belli etmiyorum. Onu çok seviyorum ve onu kırmakdan da korkuyorum. Yine bir örnek vermek isterim sizlere.

Arkadaşları ile müsade isteyerek bir kafeye gitti asla aklımdan beni aldatması vb durum geçmiyor ama ona baskı yaparak hadi kalk geç oldu saat benimle bu kadar zaman geçirmiyorsun diye trip atıp laf sokuyorum. Halbuki elimden geldiğinin fazlası ile benimle vakit geçiriyor değer veryor seviyor bunların hepsinden çok eminim. Ama neden bu kadar kıskanıyorum içten içe bilemiyorum. Ve bu durum beni üzüyor ona bencilce davrandığımı düşünüyorum çünkü erkek arkadasım asla bana böyle davranmıyor.

Daha önce nişanlışık dönemi yaşadım ve ayrıldım 5 yıl süren bi ilişkiydi acaba ondan kalan bir tramva mıdır diye düşünüyorum. Yardımcı olursanız yönlendirme yaparsanız çok sevinirim. Erkek arkadasımı cok seviyorum ona bencilce davranmak istemiyorum ama kontrol edemiyorum bazen duygumu. Desteğiniz için teşekkür ediyorum ❣️

Bu soru 17 Kasım 2024 15:41 tarihinde Psikolog Özgür Sarımaden tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba değerli danışan, öncelikle belirtmeliyim ki yaşadığınız duyguları anlamlandırmaya çalışmanız ve bu konuda destek aramanız sizin için çok değerli.


Kıskançlık, insani bir duygu olsa da sizin belirttiğiniz gibi bazen yoğun şekilde hissedildiğinde hem sizi hem de ilişkinizi zorlayabilir. Erkek arkadaşınıza güvendiğinizi, onun sizi sevdiğinden emin olduğunuzu söylüyorsunuz. Ancak yine de, onun zamanını başkalarıyla paylaşması ya da sizinle ilgilenmediğini düşündüğünüz anlarda içinizde bir kıskançlık hissettiğinizi ifade ediyorsunuz. Bu oldukça karmaşık bir durum ve bu hislerin altında birçok farklı sebep yatabilir.


Öncelikle, geçmişte yaşadığınız nişanlılık sürecinin sizde bıraktığı duygusal izler bu durumun kaynağı olabilir. Uzun süreli bir ilişki yaşamak ve sonrasında ayrılık sürecine girmek, güven duygunuzu sarsmış ve gelecekteki ilişkilerde kaybetme korkunuzu tetiklemiş olabilir. Bu tür durumlar, kişinin bilinçaltında "ya yine aynı şey olursa?" düşüncesini doğurabilir ve bu, ilişkinize karşı aşırı hassasiyet geliştirmenize neden olabilir.


Ancak, bu geçmiş deneyimin bugünkü ilişkiniz üzerindeki etkisini fark etmek, kıskançlık duygunuzu daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir.


Kıskançlık duygusunun temelinde genellikle kaybetme korkusu ve kendine olan güvenle ilgili bazı sorgulamalar yer alır. Sizin de bahsettiğiniz gibi, bu korku çoğu zaman karşı tarafın davranışlarından değil, sizin içsel düşüncelerinizden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, erkek arkadaşınızın sizinle yeterince vakit geçirdiğini biliyor olmanıza rağmen, onun başka bir yerde vakit geçirmesi sizi üzüyorsa, bu durum sizin "Yeterince önemli miyim?" veya "Onun hayatında özel bir yerde miyim?" gibi düşüncelerinizle bağlantılı olabilir.


Bu tür durumlarla başa çıkmanın yollarından biri, bu duyguları fark edip kabul etmektir.


Duygularınızı bastırmak veya yok saymak yerine, onları anlamaya ve kaynaklarını keşfetmeye çalışabilirsiniz. Kendinize şu soruları sorabilirsiniz: "Bu hisler neden ortaya çıkıyor?", "Geçmişte yaşadığım hangi olaylar bu duyguları tetikliyor olabilir?" Bu süreçte bir duygu günlüğü tutmak faydalı olabilir; hissettiğiniz kıskançlık anlarını ve o anki düşüncelerinizi yazmak, bu durumları daha net anlamanızı sağlayabilir.


Ayrıca, erkek arkadaşınıza kıskançlığınızı belli etmeden, ilişkinizdeki sevginizi ve güveni güçlendirmek adına açık bir iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. Onun sizi sevdiğini bilmek kadar, hislerinizi ona samimi bir şekilde anlatmak da önemlidir. Ona olan sevginiz ve bu durumu çözmek istemeniz, zaten ilişkinizde güçlü bir temel olduğunu gösteriyor.


Son olarak, ilişkinizin gidişatı ile ilgili bir psikolog olarak yönlendirme yapmak doğru olmayacaktır. Çünkü bu iki kişinin duygusal dengesine üçüncül bir gözle yaklaşmaktan öteye geçmeyecektir. Kendi dinamiklerinizi sizin belirlemeniz ve her şeyden önce kendi sınırlarınızı, dış bir tavsiyeden önce sizin belirleyebiliyor olmanız gerekir.


Ancak bu süreçte, bu duyguların üstesinden gelmek için bir psikologla yüz yüze (bireysel) olarak çalışmanız, hem kendinizi anlamanıza hem de bu kıskançlık duygusunu sağlıklı bir şekilde yönetmenize yardımcı olabilir.


Unutmayın, sevginiz kadar, kendi duygusal sağlığınız da çok kıymetlidir. Kendinize karşı nazik olmayı ihmal etmeyin.


Sağlıcakla kalın...


Cevaplanmış benzer sorular

Romantik İlişkiler

Nişanlımla ciddi sorunlarla karşı karşıyayım

Merhabalar hocam, nişanlıyım çoğu ufak olmak üzere gün içerisinde bile birden fazla sorun ortaya çıkıyor. Ufak olduğunu bilmeme rağmen çok takılıyorum çünkü aynı konular ve defalarca uyardığım kızdığımı kırıldığımı belirttiğim konular bu yüzden ısrarla devam edişi her seferinde canımı sıkıyor. Ve bu sorunlardan biri de annesi. Nişanlımın annesi bana karşı hep önyargılı benim sürekli sorun çıkardığımı çok alıngan olduğumu söylüyor nişanlım hatalı olanın kendisi olduğunu söylese bile kabullenmiyor. Ve bu olaylar bizim nişanımızdan sonra oldu. Çünkü nişanlımın ailesi dağıldı kız kardeşi ve babası gitti. Nişanlımın bu hataları yapmasında aile bağlarının kopması etkili olabilir bunu anlayabiliyorum fakat annesine net konuşmadı hiçbir zaman. Annesinin müdahale etmesine müsaade etti. Ve dün akşam da yine aramızda çıkan bir problemden ötürü ben sinir krizi geçirirken benim duyduğumu bildiği an "bırak ne hali varsa görsün kapat" dedi. Nişanlım kötü niyetli olduğunu düşünmese bile ben bana karşı artık annesinin iyi niyetli olmadığının farkındayım. Bu cümleden sonra ben de nişanlıma seçim sundum yanlış olduğunu bile bile. Aslında bunu sunma sebebim de annesi ile daha önce birkaç kez problemimizin olması ve benim bir kez daha olursa bunu yaparım dediğimde tamam demesi. Nişanlım beni üzmemek daha fazla sinirlendirmemek adına her tartışmamızda hislerini tamamen saklayarak huyuma gitmeye çalıştı. Fakat ben bu konuda da uyarmıştım kendisini sinirlenince belli et senin için yaptığım doğru değilse söyle diye ama yapmadı ve o da doldu. Şu an toparlamaya çalışıyoruz fakat özellikle de annesinin her yaptığı gözüme batıyor ve nişanlımı tanımama rağmen o maksatla yapmadığını bilmeme rağmen o da her hareketiyle istemsizce gözüme batıyor. Sunduğu çözüm yolları bile sanki annesinin isteği üzerine gibi geliyor. Nişanlımı çok seviyorum bana karşı olan sabrını çabasını görüyorum onu anlayabiliyorum aile kavramını kaybetmesi etkili oldu ve bana evlenmeden biz aile olmadan ben düzelemiycem dedi bunun da farkındayım ama takılmadan duramıyorum. Çünkü bugün yapmadığı için takıldığım her şeyi zamanında yapıp beni alıştırdı. Ama ayrılmak istemiyorum sorun çıkarmamı gerektirecek bir şey olduğunu bilsem bile yapamıyorum susamıyorum ve sorun çıkıyor. Üzerine çok gidiyorum. Burada yalnızca onun değil benim de düzelmem gerektiğini biliyorum. Ama istemsizce oluyor ilgisi ben hariç herhangi bir şeye kaydığı an sıkıntıya giriyorum. Anksiyetem var ve sıkıntıya girme sebeplerimden biri de onunla konuşmadığım her an kafamda kuruyor olmam. Birçok şeyin farkındayım aslında ama farkında olmama rağmen yapamıyorum. Bu konuda ne yapabilirim nasıl kafamdaki sesleri susturup mantıklı düşünüp hareket edebilirim.