İlişkide sağlıklı iletişimi sağlamak
Merhaba. 1.5 senelik ilişkimde ciddi manada zarar gördüğümüz tartışmalı kavgalı haller içinde olabiliyoruz. Ve sağlıklı ve sakin bir iletişim kuramıyoruz. Bazen o beni ve duygularımı görmüyor mantıklı acıklamalarla geliyor gibi hissediyorum ve bu durum beni yoruyor.
Kendimi ona karşı kısa ve öz ifade edip kırıldığım noktada onarılmayı bekliyorum. Onarılmayı beklemek yanlış mı bu bir şeyin göstergesi mi emin değilim. Ancak insan kırılınca gönlünün de alınmasını istiyor. Ben bunu bekliyorum. Konuşma bi o bi ben konuştukça uzamaya başlıyor. Bazen sanki karşımdaki bazen de ben sırf cevap vermek için varmışız gibi hissediyorum. Anlamak yerine cevap vermek :(
Gerçekten öyle etkili bişey olsun ki ve zihnimi duygularımı ve karşımdakini de güzel ve olumlu şekilde yönlendirecek bır konuşma yapmak istiyorum. Kısa ve öz olacak biçimde. Bize bır teknık söyleyin istiyorum ve bunu deneyelım. Çok zor şartlarda hâlâ her şeye rağmen düzelmek için çabalıyoruz. Bu dönemi kolaylıkla atlatıp ve anlasılmayanları çözmüş olarak o hatalara yeniden düşmemek için ne yapabiliriz.
Bu soru 30 Haziran 2024 16:11 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba,
İlişki içerisinde kendinizi ifade ettiğinizde partneriniz tarafından görünür olma beklentisine girdiğiniz ve beklentinizin karşılanmadığını fark etmişsiniz.
Partnerinize kendinizi ifade ettiğiniz konuşmaları gözden geçirebilirsiniz.
•Kendinizi açıklarken yeterince açık ve net ifade ettiniz mi?
•Partnerinize karşı suçlayıcı bir dil kullandınız mı? Mesela sürekli sen dilini kullanarak mı duygularınızı, düşüncelerinizi paylaştınız?
•Partnerinize empatiyle yaklaşıyor musunuz? Sizi anlamakta zorlanması, karşılık alamıyor olmanızın sebepleri neler olabilir?
Partnerinizle karşılıklı tartışmalarınızı gözden geçirebilirsiniz. Tartışmalarınızı değerlendirdikten sonra kontrol edebildiğiniz veya kontrol edemediğiniz durumları not ederek değerlendirebilirsiniz. Hem kendiniz için hem de partneriniz için ayrı ayrı not alabilirsiniz.
-Tartışma esnasında kontrol edebildiğim davranışlarım
Örneğin, tartışma esnasında sesimin yükselmesini kontrol edebilirim. Daha dikkatli olabilirim, benim elimde olan bir durum değiştirebilirim.
-Tartışma esnasında kontrol edemediğim davranışlarım
Örneğin, tartışma esnasında ağlamamı kontrol edemiyorum. Elimde olmadan ağlayabiliyorum.
Partnerinizle ilgili mutlaka empati yaklaşımıyla cevaplar vermeye özen gösterebilirsiniz.
-Tartışma esnasında partnerimin kontrol edebildiği davranışları;
Örneğin, tartışma esnasında partnerim argo kelimeler kullanmayı kontrol edebilir, argo kullanımını azaltabilir, kontrol edebilir.
-Tartışma esnasında partnerimin kontrol edemediği davranışları;
Örneğin, tartışma esnasında partnerim ne istediğimi tam olarak anlamayabilir. Farklı anlamlar çıkartabilir, kontrol edemediği bir şey onu anlıyorum.
Örneklerde olduğu gibi partnerinizle birlikte kendi kontrol listenizi oluşturarak ilişkinizi değerlendirebilirsiniz.
Son olarak partnerinizle başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız bir çift terapistine başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
Teşekkürler