İlişkide Toksiklik
merabalar:) 6 aydır ciddi düşündüğüm uzak mesafe ilişkisi içindeyim gecmisteki travmatik olaylardan dolayı kaygili bağlanma güven sorunları öfke paronayaklık belirtisi olduğundan iliskiye çok zarar veriyorum.kendim yorulduğum gibi karşı tarafıda yoruyorum ama aramızda sevgi tutkulu bi aşk var zedendiğini farkediyorum çok çok üzüyor keybetmek istemiyorum, sevdigim halde ayrılıp küsüp barismalar oluyo elimde olan biseu değil pskolojim çökmüş gibi aramız yine kötü çok kiriyorum toksik bi kızım farkındayım malesef son kavgamız da çok kırdım nasıl gönlünü alabilirim ya da nasıl affettirebilirim sağlıklı bi ilerleyiş nasıl olabilir teşekkürler simdiden
Bu soru 24 Temmuz 2024 14:28 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
İlişki içerisindeki aşırı düzeyde olan tutumlarınızı dengelemekte ve bununla başa çıkmakta zorlandığınızı görüyorum. Bu nedenle öncellikle kendi tutumlarınızı olumsuz davranışlarınızı farkında olmanız değişiminiz için atılacak değerli bir adımdır. Elinizde olmayan tutumlarla baş etmek zorlayıcı ve yorucu olabiliyor anlayabiliyorum. Geçmiş deneyimlerinizi değerlendirerek bağlanma stillinizi gözden geçirebilirsiniz. Doğumdan itibaren ebeveynlerimizle kurmaya başladığımız bağlanma şekli yetişkinlik dönemimizde kurduğumuz ilişkilerde özellikle romantik ilişkilerde etkisini gösteriyor. Ebeveynlerimiz tarafından aşırı ilgi görürken bir anda ilgisiz bir tutuma maruz kalmanız, yetersizlik ve öfke li tutumlarla ilişkinizi yürütmenizin gelecekteki romantik ilişkilerinizde de benzer tutumları doğurur.
Partnerinizle olan ilişkinizde tartışmalar içerisinde kendi tutumlarınızı kontrol edebilmek, kontrol edebildiklerinizi veya kontrol edemediklerinizi farkında olarak sürdürerek ilişkinizi yürütmeyi deneyebilirsiniz. İlişki içerisinde inişli çıkışlı bir süreçle birlikte şu anda yeni deneyimlediğiniz uzaktan mesafe ilişkisi de tartışmalarınızı tetiklemiş olabilir. Partnerinizin beklentilerini –karşılıklı beklentiler içerisinde- karşılayamadığınız bir süreçten geçtiğinizi görüyorum. İlişki içerisinde kendi duygu ve düşüncelerimizin de –abartılı inançlar, olumsuz düşünceler gibi- tetiklediği davranışlar da olunca ilişki içerisinde baş etmek de zorlanıyorsunuz. Bu nedenle davranışlarınızı daha doğrusu tartışma içerisindeki davranışlarınızı, söylemlerinizi gözden geçirebileceğiniz, değerlendirebileceğiniz bir kontrol listesini oluşturabilirsiniz. Yaptığınız listeyi birlikte değerlendirerek ilişki içerisinde farkındalıklar oluşturmanıza yol gösterebilir. Kısaca bu listenin amacı kendi davranışlarınızı kontrol edebildiğinizi fark etmeniz ve kontrol edemediğiniz kısımlar için partnerinize karşı empati duygusunu kullanarak ifade etmenizden oluşur.
Hem kendiniz hem de partneriniz için bir kağıda tartışma içerisinde kontrol edebildikleriniz ve kontrol edemediklerinizi yazarak başlayabilirsiniz. Bu aşamada karşılıklı olarak hem kendinizin hem de partnerinizin kontrol edemediği davranışlarını anlamak, anladığınızı karşılıklı empatiyle göstermek ve kontrol edebileceği davranışları fark ettirmek, anlatabilmektir. Böylelikle çift yönlü, karşılıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.
Örneğin;
Kendiniz için;
•Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edemiyorum. Bunu farkındayım.
•Tartışma esnasında argo konuşmayı kontrol edebilirim. Benim elimde olan bir tutumum.
Partneriniz için;
•Tartışma esnasında öfkelendiğin için bazen kırıcı konuşabiliyorsun, kontrol edemiyorsun anlıyorum. Bilerek demediğini farkındayım.
.Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edebilirsin, senin elinde olan bir tutum.
Bunun gibi kendi kontrol listenizi oluşturarak birlikte değerlendirebilir ve farkındalıklar oluşturabilirsiniz.
Sevgili danışan, partnerinizle birlikte ilişki içerisinde uzun vadede başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız çift terapisine başvurabilisiniz. Kendiniz için bireysel olarak psikoloğa başvurarak kendi farkındalığınızı ve baş etme becerilerinizi oluşturabilmek ve öfkenizle başa çıkmak için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.