Romantik İlişkiler

İlişkim nasıl daha sağlıklı hale gelir?

Gizli Kullanıcı21 Kasım 2024 06:54

İlişkimi çok seviyorum ve ilk defa böyle bir ilişki yaşadığım için kendimi hem çok şanslı hissediyorum hem de dünyanın en güzel kadını gibi hissediyorum. Ancak, ilişkideki kıskançlıklarım bazen fazla olabiliyor. Samimi olmadığım insanlarla fiziksel temasa girmeyi sevmeyen biriyim ve bunu kendi hayatımda uyguluyorum. Aynı hassasiyeti erkek arkadaşımdan da bekliyorum.

Fakat erkek arkadaşım tiyatro oyuncusu olduğu için, bazen farkında olmadan böyle durumların içinde bulunabiliyor. Bu da beni fazlasıyla düşündürüyor. İkimiz de ilişkimizi geleceğe yönelik planlarla sürdürüyoruz, ancak bu durumlara ilerde nasıl dayanırım ya da ne yapmalıyım, bilmiyorum. Her şeyi açıkça konuştuğumuz bir ilişkimiz var ama bu konuların sık sık gündeme gelmesi bazen can sıkıcı hale geliyor.

Ben huzurlu bir ilişki istiyorum; hem mutlu ettiğim hem de mutlu edildiğim bir bağ. Bunun dengesini kurmak önemli, elbette her zaman her şey mükemmel olmayabilir. Ancak, erkek arkadaşımın bu durumlardan sıkıldığı için benden uzaklaştığını düşünüyorum. Ayrıca, onun iş ve okul çevresindeki bazı kadınların iyi karaktere sahip olmadığını gözlemliyorum. Okul dedikodularında, yeni gelen öğrencilerin başkalarıyla yaşadıkları ilişkilerden bahsedilmesi gibi konuları duymak beni endişelendiriyor ve huzursuz ediyor.

Sizce bu durumda bendeki sorun nedir ve bu sorunu nasıl çözebilirim? Hem ilişkimde huzuru sağlamak hem de kendi düşüncelerimi daha sağlıklı bir hale getirmek için ne yapmalıyım?

Bu soru 22 Kasım 2024 08:54 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar. Yaşadığınız ilişkinin birçok yönden sizi tatmin etmesiyle birlikte ilişkide sizi rahatsız eden durumlar gereği sorunlar yaşadığınızı anlayabiliyorum. Burada sizin için sorun olan davranışlara yüklediğiniz anlamları fark etmek önemlidir.

Sizin dikkat ettiğiniz ve karşı taraftan da aynı hassasiyete sahip olmasını beklediğiniz diğer insanlarla temas etmeye dair düşünceleriniz nelerdir ?

Kendi yaşamınızda insanların bu teması yanlış anlayabileceğini ve temas etmenin sizi de rahatsız edeceğini düşünüyor olabilirsiniz. Siz böyle düşündüğünüz için karşı tarafın da bu düşüncenize uygun davranışlar sergilemesini bekliyor olabilirsiniz. Düşünceleriniz yüzünden kendinizi eleştirmeyin, bizler düşüncelerimiz üzerinde tam kontrole sahip varlıklar değiliz, zihnimize gelmesini istemediğimiz düşünceler olabilir, bu düşünceleri zihinden atmak yerine neden böyle düşündüğünüzü ve neler yapabileceğinizi ele almanız gereklidir. Bu düşünceye sahip olduğunuz için eleştirilmeniz ve suçlanmanız gerekmiyor. Karşı tarafın bilinçsizce bu durumların içerisinde olabildiğini söylediniz, yani partnerinizin sizin düşüncelerinizi önemsemediğini ve hislerinizi paylaşmadığını söyleyemeyiz değil mi ? O halde bu durumla ilgili neler yapabiliriz ?

Öncelikle ilişkiyi yıprattığınızı düşünerek kendinizi acımazsızca eleştirmenin hiçbir faydası yoktur. İlişkideki hiçbir sorun tek bir tarafa ait değildir. Bu şekilde düşünmeme, rahatsız olmama şansınız olsaydı eminim bunu yapardınız. Burada “böyle düşünmem çok saçma, ilişkimi rahat bırakmalıyım” diye düşünürseniz sorun ortadan kalkar mı ? Hayır. “Kıskanıyorum ve öfkeleniyorum ama böyle hissetmemem lazım” deseniz sorun ortadan kalkar mı ? Hayır. Değiştirebileceğimiz şey davranışlarımızdır.

Örneğin; iş yerinde bu konuşmalara engel olamazsınız ancak sürekli bu tarz konulardan bahseden kişilerden uzak durarak tetiklenmenizi engellerseniz.

Partnerinizi istemsizce suçluyor olabilirsiniz. Canınızı sıkan bir konu olduğunda her zamanki gibi bir tepki vermeyin. Aynı davranışlar aynı sonuçları doğurur. Burada kendinize bir zaman verin ve şunu düşünün; bu konu şu an beni tetiklediği için çok rahatsız eden ancak üstesinden gelebileceğim, partnerinin hatası olmayan bir konu mu ? yoksa tam şu an bir şeyler yapıp ani dürtüsellikle duygularımı açığa çıkarmalı mıyım, bu durum ilişkimize zarar vermeye değer mi ?

Sevgili danışan hissettiğiniz duyguları bastırmayın, tek başınıza başa çıkamazsınız. Partneriniz burada güven ihtiyacınızın farkında olmalı ve bunu karşılamalıdır. Sağlıklı bir ilişkide bu sorunlar elbette yaşanabilir ancak iki tarafta elinden geleni yaparak, bir şeyleri değiştirerek uzun ve huzurlu bir ilişki yürütebilir.

İnsanlara genel olarak yaklaşımınızı düşünün; insanların güvenilmez olduğunu, dünyanın kötü bir yer olduğunu düşünüyorsanız bu düşünceniz sürekli tetiklenir. Hiçbir şey olmasa dahi duyduğunuz bir cümle, gördüğünüz tek bir an sizi tetikler ve ani olarak bir şeyler yapıp bu duygudan kurtulmaya çalışırsınız.

Değiştirmek istediğimiz ancak değiştiremediğimiz düşüncelerin farkına varmak, farklı düşünme yollarını keşfetmek, nasıl davrandığımızda değişime ulaştığımızı öğrenmek terapi ile çok daha kolaydır. Uzman desteği ile yaşadığınız sorunlarla başa çıkabilirsiniz. Ancak tüm sorunu sırtlamayın, çift terapisi almanızı öneririm.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular