• Anasayfa
  • Sorular
  • İlişkimde kıskanç olduğum için karşı tarafı sıkıyorum
Romantik İlişkiler

İlişkimde kıskanç olduğum için karşı tarafı sıkıyorum

lavinia1 Aralık 2024 07:48

Sevgilimi çok sevdiğim için sürekli benimle konuşsun ilgilensin istiyorum arkadaşlarıyla vakit geçirmesini kıskanıyorum onun yanında olmadığım her an hep onu düşünüyorum ve yanından ayrılmak istemiyorum ayrılınca özlüyorum ve çok kuruntu yapıyorum beni sevmiyor mu niye mesaja bakmıyor şu an napıyor gibi gibi bu kuruntuları destekleyecek şeyler kuruyorum kafamda senaryo oluşuyor ama gerçeğin kafamda kurduğumla ilgisi yok bu beni de karşı tarafı da yoruyor kıskançlığımı nasıl kontrol edebilirim

Bu soru 2 Aralık 2024 06:51 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar. Partnerinize karşı yoğun duygular beslediğinizi görebiliyorum. Bu duygular beraberinde farklı duyguları getirebiliyor, bu oldukça normal olmakla birlikte kendimize veya karşımızdaki insana zarar veren duygu yansıtmalarımız oldukça sağlıksızdır, size kıskançlık duygusunu hissetmemeniz için değil bu hisle başa çıkabilmeniz için önerilerde bulunabilirim. Öncelikle bu duyguları kabullenin, bu duygulara sahip değilmişsiniz gibi davranmayın. Çünkü yok sayılan her duygu farklı bir şekilde ortaya çıkar. Burada partneriniz yanınızda olmadığında aklınıza gelen düşüncelerle başa çıkmakla başlayabiliriz, eğer bu kişiyle 7/24 yan yana olma şansınız yoksa yan yana olmadığınız zamanları tolere etmeniz gerekmektedir.

Partneriniz yanınızda olmadığında aklınıza gelen düşünceleri ele alalım; burada aklınıza gelen düşüncelerin olumsuz düşünceler olduğunu fark edin. Seviyor mu seviyor mu değil, mesajıma bakmayınca beni sevmiyor düşüncesine sahip olabilirsiniz. Ya da şu anda ne yapıyor diye düşünmüyorsunuz, şu anda benim istemediğim bir şey yapıyor diye düşünüyor olabilirsiniz. Aklınıza gelen düşüncelerin sizi bu kadar rahatsız etmesi olumsuz düşünceler olmasıyla ilgilidir. Burada bu düşüncelerden kurtulmak için pasta dilimi yöntemini deneyebilirsiniz. Örneğin;

Mesajınıza cevap alamadığınızda sevilmediğinizi ve ilgilenilmediğinizi düşünüyorsunuz : Bu düşünce sizin pastanızın tamamını kaplıyor. Pastayı dilimlere ayıralım;

Başka ne olabilir ? alternatif düşünce üretmeye çalışın:

Şu anda telefonuna bakamayacak bir ortamda olabilir. Pastanın %20’si

Şu anda mesajımı görmüş ancak cevap vermek için uygun olmayabilir. Pastanın %20’si

Şu anda telefonu yanında olmayabilir. Pastanın %20’si

Şu anda beni sevmiyor ve benimle ilgilenmiyor. Artık pastanın %40’ı

Farklı bir düşünce bulabilirseniz olumsuz düşünceler zihninizi bu kadar rahatsız etmez. Farklı düşünce bulmak doğru düşünmektir, her zaman olumluyu ve pozitifi düşünmek değildir. Alternatif düşünce üretmek sizi rahatlatacaktır. Bunu yaparken düşüncenizin doğruluğunu sorgulayabilirsiniz. Gerçek hayatta düşüncelerinizin karşılığının olmadığını söylediniz. Bu düşüncelere sahip olmanızda sizinle ilgili kısımları ele almalısınız.

Kendinizle ilgili düşünceleriniz nelerdir? Sevilmeye ve ilgilenilmeye layık biri olduğunuzu düşünüyor musunuz? Yaşamınız boyunca; doğup büyüdüğünüz evde yeterince sevildiniz mi ve bu sevgi size yeterli geldi mi ?

Dünyaya nasıl bakıyorsunuz ? Sizce insanlar güvenilir mi ? İlişkilerde partnerler birbirine güvenmeli midi ? Yaşamınız boyunca ev ortamınızda dahi güvende hissedememiş, size güven verilmeyen ilişkiler yaşamış olabilirsiniz, ya da sürekli insanların ne kadar güvenilmez olduğunun ve kendimizi korumamız gerektiği söylenilen bir evde büyümüş olabilirsiniz. Nedenleri fark etmek önemlidir. Aslında sorununuz karşı taraftan çok sizinle ilgili olabilir.

Burada ilişkiyi yıpratmamak adına öncelikle kendi farkındalıklarınıza sahip olmanız gereklidir. Ancak unutmayın ilişkide bir sorun varsa bu iki kişinin sorunudur. Burada beraber bu sorunun üstesinden nasıl geleceğinizle ilgilenebilirsiniz. Güvensiz partnerlerin güvenilir partnerlerle bir süre yaşadıkları güvenli ilişki sonucunda partnerlerine güvenebildikleri sık gördüğümüz bir tablodur. İhtiyaçlarınızı sözel yolla ifade etmekten çekinmeyin, tek başınıza halletmek zorunda değilsiniz. Karşı tarafın da size yaklaşımı oldukça önemlidir.

Bu konuda bir uzman desteği almak, nedenlerinizi fark etmek ve doğru düşünmeyi keşfetmek için psikolojik destek almanız oldukça faydalı olacaktır.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular