Sosyal Hayat

İnsanlardan nefret etmeye başladım

Gizli Kullanıcı23 Haziran 2024 14:31

insanlardan nefret etmeye başladım. Ailemle, erkek arkadaşımla ve hayvanlarla vakit geçirdiğimde mutlu oluyorum. İnsanlar çok çıkarcı gelmeye başladı. Arkamdan insanların iş çevirmeye başladığını görmeye başladım. Yaptığım şeylerden çabuk sıkılıyorum. Üniversite mezuniyet dönemindeyim. İnsanların çıkarcı olduğunu gördükçe tiksinmeye başlıyorum. Karşıma hiç tanımadığım bir insan çıktığında ön yargılı davranıyorum ama gerçekten de hissettiğim şeyler gerçek çıkıyor. Agresif biriyim, öfke anında hiçbir şekilde kendimi kontrol edemiyorum.

Bu soru 24 Haziran 2024 19:08 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,

Öncelikle insanların sizin güveninizi kırdığını ve bunun sonucunda hayal kırıklığı yaşadığınızı dile getirmişsiniz aslında. Peki insanlara güven duyduğunuz ve sonucunda istemediğiniz durumla karşılaştığınızda bu konuda, onlara güven duyduğunuz için kendinizi suçluyor musunuz bunu düşünmeniz bu süreci daha iyi kontrol edebilmek adına önem taşıyan bir unsur. Güvenememe durumu beraberinde bir çok duyguyu getirebilir. Öfke, üzüntü, kırgınlık gibi... Öncelikle insanlardan beklentiniz ne ve karşılığında nasıl tepkilerle karşılaşıyorsunuz? Karşılaştığınız tepkiler size hangi duyguları hissettiriyor? Bu tepkilerden kaynaklı kendinizle ilgili olumsuz bir inanca sahip misiniz? Öncelikle buna benzer soruları cevaplandırmak gerekebilir. Çünkü sanılanın aksine yaşadığımız durumun temelini anlar ve bunun zihnimizde analizini yaparsak hissedeceğimiz duygular ve olumsuz inançlar o kadar gerçekçi olur. Bir durumu çözmeye çalışmanın temeli o durumu zihnimizde anlamlandırmaktır.


Güven duygusunun zedelenmesi kişi de bir çok durumda hareket ederken temkinli davranışlarda bulunmayı, yakınınızdaki kişilerle konuşurken en kötüsünü düşünürken bulabilirsiniz. Beraberinde insanlarla yakın ilişkiler kurmaktan, samimiyetten uzaklaşmaya başlayabilir, gerçekten düşündüklerinizi dile getirmekten kaçınabilir, bağlanmaktan korkabilir ve terk edilme korkusuyla baş başa kalabilirsiniz. Bu durumların seyri kişinin deneyimlerine göre değişiklik gösterebilir.


Güven konusunda atılabilecek önemli adımlardan biri kendimize güvenmemiz olacaktır. Bu, kişinin kendini veya seçimlerini hiçbir zaman sorgulamayacağı anlamına gelmez. Aksine başkaları ile olan ilişkilerimizde öz farkındalığımızı geliştirmemiz anlamına gelir. Farkındalık ile beraber geçmiş ve gelecek duygularımız yerine şu an ne hissettiğimize odaklanabiliriz. 

Unutmamak gerekir ki yaşanılan deneyimler güven duygusunu etkilese de temelde bu güven duygusu çocukluğumuzla bağlantılıdır. Ailemizle, arkadaşlarımızla çocukluk döneminde yaşadığımız ilişkileri de gözden geçirebiliriz. Temelde bizi etkileyen deneyimler varsa yetişkinlikteki ilişkilerimizde de rol oynayabilir.


Başkalarına güvenmekte zorlanıyorsanız, nasıl daha iyi ilişkiler kuracağınızı öğrenmenize yardımcı olabilecek birkaç strateji vardır:

-Küçük adımlarla başlamayı deneyebilirsiniz. Güven genellikle aşamalı bir şeydir, yani küçük adımlarla gelişme eğilimindedir. Birisi size sadık olduğunu veya ona en ufak bir güven duyduğunuzda sizi incitmediğini gösterdiğinde, daha fazlasını paylaşmak için daha rahat hissedebilirsiniz.

-Olumlu kalabilme: Arkadaşınızla birlikteyken olumsuzluklara odaklanmamaya gayret edebilirsiniz. Bu durumdan kendinizi alamıyorsanız olumsuz düşüncemi kanıtlayan ne diye o düşüncenin analizini yapabilirsiniz bu durum sizin olaylara bakış açınızı destekleyecektir. Yani, başkalarıyla etkileşim kurarken açık ve olumlu bir zihniyete sahip olamıyorsak nedenini araştırmak doğru yola ulaşmakta destek olacaktır.

-Fikrinizi söylemeye gayret etmek: Duygularınızı ve düşüncelerinizi saklama eğilimi sizi başkalarına karşı güvensiz yapabilir. Artık geri çekilmeyerek, başkalarına kendilerini açıklama ve durumları onların bakış açısından görme fırsatı verin. Bunu da kendinizi hazır hissettiğiniz şekilde adım adım yapabilirsiniz.

-Bir terapistle konuşmak: Güven eksikliği, başkalarıyla ve kişisel olarak nasıl ilişki kurduğunuzu etkiliyorsa, bir terapistle konuşmak sorunun kökenini analiz etmenize yardımcı olacaktır.

İnsanlara güvenmemek, ilişki kurma yeteneğinizi etkileyebilir. Güven seviyelerimizin sosyal deneyimler arasında dalgalanması normal olsa da, sürekli bir güvensizlik, daha ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmamıza neden olabilir. Bu yüzden bununla ilgili psikoterapi bakış açınıza farkındalıklar da kazandıracaktır.


Sağlıklı günler dilerim...