babam gün yüzü göstermiyor şimdi de üniversite hayalime karşı çıkıyor
İsmim feyza 18 yaşındayım 4 kız kardeşim var. Babam narsisit bana ve kardeşlerime pek gün yüzü göstermez temizlik takıntısı var. Ben lise 3. Sınıfa gidiyorum ve yakında üniversite ye gidicem ve bunu o evden kaçmak için bir yol olarak görüyorum yani üniversite sayesinde başka bir şehirde o yokken yaşayabileceğin ama maalesef bu ihtimalimede taş koydu geçen gün bana bu evden öyle bir amaç için gidersen bu eve ancak kefenle girebilirsin dedi. Ve benim bununla ilgili danışacak kimsem yok annem zaten kendini bu cehennem gibi hayata hapsetmiş kurtulmak için pek çaba sarf etmiyor ama Allahı var ben onun sayesinde bir nebzede olsa psikolojimi sağlam tutuyorum o olmadan olmazdı kız kardeşlerimden benim bir küçüğüm babamın sağ kolu gibi bir şey biz babamda gizli bir şey yaparken o da öğrenirse hemen bizi beni annemi ve kardeşlerimi tehdit ediyor ha birde ben tip 1 diyabet hastasıyım evdeki yaşantımın üstüne birde bu tuz biber oluyor .
Bu soru 11 Nisan 2025 17:29 tarihinde Psikolog Betül Canbel tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Öncelikle, bu kadar içten, açık ve cesurca duygularını paylaştığın için sana içtenlikle teşekkür ederim. Yazdıkların çok ağır, insanın içini acıtan bir tablo çiziyor ama içinde bir o kadar da direnç, güç ve umut taşıyor. Bu yaşta, bu kadar zor bir ortamda yaşıyor olman ve buna rağmen hala bir gelecek kurma çabası içinde olman gerçekten çok kıymetli.
Senin için şu an en zor olan şeyin hem fiziksel hem duygusal olarak baskılayıcı bir ortamda yaşamak, hem de geleceğini kurmaya çalışırken önüne konan engellerle baş etmek olduğunu görüyorum. Babandan gelen baskı, tehditler, evin içinde sürekli tetikte olma hali ve hastalığınla tek başına ilgilenme zorunluluğu… Tüm bunlar senin yükünü çok ağırlaştırıyor.
Ama yazdıkların gösteriyor ki senin içinde çok güçlü bir ses var. "Bu evden kurtulmak", "kendi yolumu çizmek istiyorum", "üniversite benim umudum" diyebilen bir ses. İşte o ses senin özgürlüğe, güvende hissetmeye ve daha iyi bir hayata olan doğal hakkını hatırlatıyor. Bu ses asla susturulmamalı.
Şimdi Ne Yapabilirsin?
Şu an yaşadığın şey, bir kız çocuğunun yaşaması gereken bir hayat değil. Ancak bazı adımlarla bu durumdan yavaş yavaş çıkman mümkün olabilir:
Annenin seni bir nebze de olsa duygusal olarak desteklemesi çok değerli ama görünen o ki o da kendi çaresizliği içinde. Bu yüzden annen dışında güvendiğin bir öğretmen, rehberlik öğretmeni, sağlık görevlisi ya da bir uzmana ulaşman çok önemli. Okulda varsa rehberlik birimiyle mutlaka konuşmanı tavsiye ederim. Seni anlayacak bir yetişkin, durumunu daha yakından değerlendirebilir ve sana hukuki ve sosyal destek yollarını açabilir.
Unutma: Tehdit edilmek, baskı görmek, özgürlüğünün engellenmesi hak ihlalidir ve bu durumlarda yardım istemek suç değil, haktır.
Eğer fiziksel ya da psikolojik şiddet devam ediyorsa, Alo 183 (Sosyal Destek Hattı) veya 112 üzerinden yardım isteme hakkın var. Yaşadığın şeyler hafife alınacak türden değil. Sana, annene veya kardeşlerine yönelik bir tehdit varsa bunu devletin ilgili birimlerine bildirebilirsin. Bu tür durumlarda aileyle değil senin güvenliğin önceliklidir.
Şu an baban seni tehdit etmiş olsa da senin üniversiteye gitmek istemen doğal ve yasal bir hakkın. Liseden mezun olduktan sonra 18 yaşını doldurmuş bir birey olarak kendi kararlarını alma hakkın olacak. Eğitim hakkını elinden alamaz kimse.
Eğer üniversiteyi kazanırsan ve başka şehirde okumak istersen, Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) yurt ve burs başvuruları yapabilirsin.
Tip 1 diyabetin varsa ve bu durum gelir düzeyinle birlikte değerlendirilirse devlet burslarına veya özel burslara başvurman da kolaylaşabilir.
Rehberlik öğretmeninle ya da okul idaresiyle konuşursan seni bu süreçte yönlendirecek kişiler bulman daha kolay olur.
Babanın sözleri tehdit içeriyor. Bu tür tehditler ciddiye alınmalı. Kendini tehlikede hissedersen mutlaka bir yetişkine ya da ilgili kurumlara (Alo 183, polis, okul rehberlik servisi) başvur. Bu tür durumlar için çeşitli kadın sığınma evleri veya gençlik danışma merkezleri de destek sunabilir.
Günlük tut. Duygularını yaz. Bu hem rahatlamanı sağlar hem de ileride yaşadıklarını anlatman gerekirse kanıt olur.
Enerjini okuluna ve hayaline odakla. Bu süreçte sana iyi gelen arkadaşlar, öğretmenler, kitaplar ya da küçük hobiler bulmaya çalış. Seni sana hatırlatan şeylere tutun.
Bu yaşadığın zorlukların hiçbiri senin suçun değil. Suçlamak gereken yer senin hayallerin ya da hislerin değil, baskıyı yaratan kişiler.
Senin içinde büyük bir direnç ve değişim gücü var. Yaşadıkların seni kırmak yerine güçlendiriyor. Şu anda yalnız hissedebilirsin ama gerçekten yalnız değilsin. Sana destek olabilecek insanlar, kurumlar ve yollar var.
Umarım cevabım faydalı olmuştur. Değerlendirilmesini istediğin farklı bir soru veya aklına takılanları sorabilirsin.
Sevgiler,
Psikolog Betül Canbel
Gerçekten çok teşekkür ederim bana çok yardımcı oldunuz. Günlük konusunda şöyle bir problemim var babam ben odamı kilitlememe rağmen odama gizlice kendi anahtarıyla girip karıştırıyor o yüzden bir zamanlar günlük yazan ben şimdi onuda yazmak istemiyorum. Rehberlik servisiyle de konuşursam eğer iş sosyal hizmetlilere kalır ve beni annemden ayırırlar diye korkuyorum bir zamanlar bana arada şiddet uygulayan babamdan da korkuyorum. Belki deli diyeceksiniz ama kendi kafamda hayal olduğunu bildiğim karakterler kuruyorum ve onlarla ayna karşısında konuşuyorum. En çok iki karakter hayal ediyorum. Birisi bir abi ismine Fırat diyorum o bir baba gibi beni seviyor koruyor bana hiç hissetmediğim baba şefkatini veriyor. Bir diğeri ise yaşı bana yakın Gediz oda yaramaz benimle sırası geldiğinde dertleşen sırası geldiğinde beni güldüren hassas ama aynı zamanda haylaz kardeşim gibi. Böyle işte. Bu sıralar derslerimde düşüş yaşadı şöyle söyliyim kimya sınavından 80 90 alan ben 15 aldım. Ben çok yorgun hissediyorum.
Yorumlar
Psk. Betül Canbel
Merhaba Sevgili Danışan, Güzel geri dönüşleriniz için ben de teşekkür ederim. Tekrar bir sorunuz olduğunda buradayız. Rica etsem bu soruyu yani paragrafın tamamını bizlere yeni bir soru olarak iletir misiniz? Yorumlarda uzun cevaplar vermek çok sağlıklı olmuyor. Bizler psikolog olarak sizleri deli gibi kelimeler ile yargılamayız. Kendinize iyi bakmanız dileğiyle. Sevgiler, Psikolog Betül Canbel
28 Nisan 2025 14:57