İnsanların bana olan sevgisi şüpheye düşürüyor
Etrafımdaki insanlar beni sevdiğini söylese de şüpheci davranıp sevilmediğimi kanaatine varıp huysuz oluyorum ve arkadaşım yada değer verdiğim biri benden uzaklaşınca aşırı üzüntü yapıp günlerce düşünüyorum yani insanlara bağımsız görünüp aslında onlara bağımlı gibiyim. Bu durumda nasıl Bi çözüm yolu önerirsiniz, yardımcı olursanız çok sevinirim, yani nasıl bir yol izlemeliyim ki bu durumdan kurtulabilirim, şimdiden çok teşekkürler yanıtınız bekliyor olacağım
Bu soru 13 Temmuz 2024 13:53 tarihinde Uzman Psikolog Özlem Kayacan tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba güzel insan. Cümlelerinizden güven sorunu yaşadığınızı ve yakın ilişkilerinizde aşırı bağımlık hissettiğinizi duyuyorum. Çocukluğunuzda hatırladığınız kadar eski zamanlardan bu yana, benzer duyguları hissettiğiniz oldu mu? Güven duygusunun erken çocukluk dönemlerinde zedelenmesi, yetişkinlikte yakın ilişkide olduğumuz insanlara dair güvensizlik duygusunu tetikliyor olabilir.
Güven duygusuna etki eden iki temel mekanizma vardır. Bunlardan ilki ve en önemlisi, bir kişinin çocukluk döneminde ebeveyni ile kurduğu bağlanma stilidir. Bağlanma şekli yetişkinlikteki güven ilişkilerini şekillendirir. Çocuklukta sağlıklı bağlanma stili geliştiren kişiler çevrelerindeki insanlara daha kolay güvenirken, güvensiz bağlanma stili geliştirenler güven noktasında daha çekingen olabilirler.
Kişide güven duygusunu şekillendiren en önemli ikinci mekanizma ise “Bilişsel Şemaları”dır.
Bilişsel şemalar, bireylerin dünyayı, kendilerini ve başkalarını nasıl algıladıklarını ve yorumladıklarını şekillendiren derin köklü zihinsel yapılar veya kalıplardır. Bu şemalar genellikle çocuklukta yaşanan deneyimler sonucunda oluşur ve yaşam boyu devam edebilir. Şemalar, bireylerin davranışlarını, duygularını ve düşüncelerini etkileyen otomatik düşünce ve inanç sistemleridir.
Güvensizlik şeması, bir kişinin başkalarına ve kendisine karşı duyduğu güven eksikliğiyle ilgili olumsuz düşünce ve inançları kapsar. Bu şema genellikle çocukluk döneminde yaşanan olumsuz deneyimler, travmalar veya ihmaller sonucunda gelişir. Güvensizlik şemasına sahip kişiler, başkalarına güvenmekte zorlanabilir, ilişkilerinde sürekli olarak hayal kırıklığı ve ihanet bekleyebilirler. Kendilerine karşı da yeterince güven duymayabilir, başarısızlık korkusu yaşayabilirler.
Özetle, kendi bağlanma stilinizi belirlemek, bu bağlanma stilinin nasıl oluştuğunu ve mevcut ilişkilerinizi nasıl etkilediğini anlamak ilk ve en önemli adımdır. Sonrasında ise, mevcut ilişkilerinizde size sevilmediğiniz kanaatini uyandıran, size duyulan sevgiden şüpheye düşüren hangi düşünceler var bunları bulmak gerekir. Böyle düşünmeniz için elinizde hangi kanıtlar var, sevilmediğinizi hissettiğinizde aklınızdan geçen düşünceler neler, böyle hissettiğinizde kendinize ne söylüyorsunuz bunların hepsini değerlendirmek gerekir.
Eğer bunları tek başınıza başarmakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız, Bilişsel Davranışçı Terapi ya da Şema Terapi ekolüyle çalışan bir uzmandan destek almanız insanlara güvenememenize neden olan bilişsel şemalarınızı ve olumsuz düşünce kalıplarınızı fark etme ve anlama; güvenmeyi öğrenme, güven ilişkileri geliştirme, duygusal bağımsızlığınızı arttırma, şüphe duygusuyla başa çıkmaya yönelik size özel başa çıkma stratejileri geliştirme, ilişkilerinizde sağlıklı sınırlar koyma ve bu sınırları koruma konularında oldukça fayda sağlayacaktır.
Sevgiyle kalın, kendinize iyi davranın.