• Anasayfa
  • Sorular
  • İnsanların benim hakkımda konuştuğunu anlamam için ne yapmam gerekiyor?
Sosyal Hayat

İnsanların benim hakkımda konuştuğunu anlamam için ne yapmam gerekiyor?

Gizli Kullanıcı5 Ekim 2024 19:43

Ben insanların benim hakkımda ne düşündüğünü düşünmekten artık çok sıkıldım. Bu durum beni aşırı bunaltıyor,gelecek kaygısına sürüklüyor,depresyona girmeme sebep oluyor. Hatta bazen geceleri başımı yastığa koyduğumda ağlıyorum istisnasız her gün belki de. İnsanların yüzlerine güldükten sonra geceleri ağlamak artık beni yormaya başladı. Depresyondan çıkamıyorum bunalıma bile giriyorum. Bundan vazgeçmemi sağlayacak bi yöntem önerebilir misiniz? Ne yapmalıyım ki bu düşüncelerden kurtulayım.

Bu soru 5 Ekim 2024 21:46 tarihinde Psikolog Nuray Halaç tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,

Öncelikle sorunlarını tanımlayıp,anlamlandırıp soru sorma cesaretinde bulunduğun için kendinle gurur duymalısın,soru sorduğun için teşekkür ederim.Bu noktada seni anlamaya çalıştığımı söylemek isterim,şunu bilmelisin ki birçok insan bu durumu ve yarattığı fiziksel,psikolojik,duygusal etkilerini yaşamaktadır.Değişim ne kadar zor olursa olsun,yaşanılacak zorluklar kalıcı değil,geçicidir,sonunda güzellikler seni bekliyor olabilir.Önemli olan bu stresli değişimin getirdiği etkileri hayatının işlevselliğini bozacağını düşündüğün noktada müdahale etmen ve bir uzmandan terapi desteği alman faydalı olacaktır.Her duygudurumu değişikliğinizde bunu depresyon olarak nitelendiremeyiz,burada tanıyı alabilmesi için birçok karşılanması gereken semptomlar aranır ve bu semptomların uzun süreli olması kriterlerden biridir.

Yaşadığınız durum ''Overthinking'' yani geçmiş deneyimlere dayanarak ya da geleceğe yönelik yaşanabilecek konular ile ilgili aşırı bir şekilde düşünme ve bunun sonucunda yoğun endişe,kaygı halidir.Bu hal sürekli devam ettiği için önemli konularda karar verirken zorlanabilir,gelecekte olabileceğini düşündüğün bir konuyla ilgili her ayrıntıyı şimdiden düşünebilir,bu aşırılık yüzünden uyuyamayabilir,sıklıkla olumsuz bir iç sese sahip olup,bu konuşmalar ile canlandırma yaparak en kötü senaryoları zihninde oluşturabilir,olumsuz,yıkıcı bir depresif duygudurum halinde olabilirsiniz,başka bir şey düşünememe gibi hayat kalitenizi ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir.

Aşırı düşünmek aslında hayata karşı bir galibiyet,kazanç ve önde olma çabasıdır.Var olan ya da olabilecek acıyı yaşamama, acıdan kaçma ve uzaklaşma çabasıdır.Aşırı düşünme sadece durup düşünmekten ziyade aşırı araştırma,aşırı bilme hali,didikleme çabasını içermektedir.İnsanların yapabileceği ya da yapması olası durumlara karşı hazırlıklı olma,hayal kırıklığı yaşamamak adına bir kaçış durumudur.Tüm duygularınızı kabul edip,yaşayıp sizden gitmesine izin vermelisiniz.bu noktada size kendinize sorabileceğiniz örnek sorular yönelteceğim bunlar üzerine düşünmeniz ve bir kağıda yazmanız iyi olacaktır.İnsanların benim hakkında ne düşündüğünü bilmek ne gibi fayddalar sağlaycak? bilirsem olumlu ya da olumsuz yönleri neler olabilir? Bu konu ile ilgili olan yoğun endişem bir varsayım mı yoksa gerçek bir zemine mi dayanıyor?Tam olarak bu noktada endişem ne ?En kötü ne olabilir ve bu durum sonucu ne hissederim?Daha önce kaygılıyken neler bana yardımcı olmuştur?bu gibi uygulamlarda olumsuz düşüncelere meydan okumalı,endişelerini hafifletmek için çabalamalı ve kendine karşı nazik olmalısın.Bunun yanında meditasyon yaparak bedensel farkındalığına odaklanabilir,günlük tutarak düşüncelerini görerek kayıt altında tutmayı deneyebilirsin.Sağlıklı beslenmek,egzersiz yapmak,hareket halinde oluyor olmak aşırı düşünme tedavisinin bir parçasıdır.Enerjini harcayabildiğin bir amaca sahip olmak sana yardımcı olabilir.Bu noktada savaşmak yerine kabul aşamasına geçtiğinde insanların seninle ilgili ne düşündüğü ya da sana nasıl davrandıklarından ziyade acıyı deneyimleyerek kendini güçlü kılacak ve kendine odaklancaksındır,sonrasında ilişkilerinin düzene girdiğini ,duygudurumunun pozitifleştiğini gözlemleyeceksindir.Umarım cevabım yardımcı olmuştur.

Sevgilerle ve musmutlu kalman dileğiyle,

Psikolog Nuray Halaç

Cevaplanmış benzer sorular