İletişim

İnsanlarla iletişim kurmakta zorlaniyorum

Gizli Kullanıcı3 Eylül 2024 06:26

Günlük hayatta bı markette bile o kar utaniyorum ki kıpkırmızı oluyorum aslında bunlar her insanın yaptı küçük şeyler ama bunlar bile beni rahatsız ediyor sanki insanları yoruluyorum onları rahatsız ediyormuş gibi hissediyorum sanki bazen kendi varlığım herkesi rahatsız ediyormuş gibi hissediyorum bunlar normal değil biliyorum ama bunları aşamiyorum ama bı insanla bağ kurdumda onlardan cekinmiyorum ama bağ kurmak bana çok yorucu geliyor ve genlede herkes bana soğuk çekingen utangaç diyor bunları aşmak istiyorum yardım eder misiniz

Bu soru 3 Eylül 2024 13:09 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar,sevgili danışan yaşadığınız duyguları anlıyorum. Bazı insanlar sosyal durumda kaygı hissederken bazı insanlar ise bu kaygıyı üst düzeyde hissederler. Kaygı kontrol edilebilir düzeyde olduğunda o anki durumda kalmak kaygıyı azaltabilir. Ancak işlevsel olmayan sosyal kaygılar , kaygı durumu , kaygıya girmeden önce , girdikten sonra yoğunluğu ve sıklığı konusunda yaşamı üzerinde büyük bir etki gösterir. Sosyal kaygı normal bir durumdur bunu tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Dolayısıyla amaç kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak değil çoğu insanın deneyimlediği düzeylere indirmektir.

Kaygının fiziksel, bilişsel ve zihinsel sonuçları vardır.

  • Fiziksel sonuçlar;terleme, kalp atışının hızlanması, gibi.
  • Zihinsel sonuçlar; kendimizle ilgili düşüncelerimizdir.Örneğin;herkes beceriksiz olduğumu düşünüyor.
  • Davranışsal sonular; Kaygı duyduğumuzda kendimizi koruma amaçlı davranışlarımızdır. Örneğin; göz teması kurmamak.


Kendimizi korumak için girdiğimiz kaçınma davranışları kısa sürede kaygıyı azaltsa bile uzun sürede kaygının pekişmesine yol açmaktadır. Bundan dolayı da zamanla suçluluk, utanç gibi duygular yaşamamıza neden olur.

Peki, sosyal kaygının üstesinden gelmek için ne yapmalı?

  • Öncelikle bir kaygı hiyerarşisi oluşturmak gerekir.
  • Bir kağıt alın ve hangi durumdan kaygılandığınızı, nelerden kaçındığınızı, en çok neyden korktuğunuzu ya da utandığınızı yazın. Bunları kaygı düzeyine 1-10 arasında puanlayın.
  • Daha sonra bu puanlamalara göre en yüksekten en aza doğru aşağı sıralayın.
  • En aşağıdaki madde için neler yapabileceğinizi belirleyin. Kaygı yaratan durumun üzerine gitmek için bir basamak belirleyin. Ve bunu gerçekleştirin. Koyduğunuz hedef basamak biraz kolay ve gerçekçi olsun. Eğer ilk aşamada zor bir basamak olursa vazgeçebilir ve kendinizi kötü hissedebilirsiniz.
  • Bu aşamayı gerçekleştirdikten sonra kendinizi tebrik edin ve bir üst basamağa geçin.
  • Üstüne gitme egzersizi yaparken fiziksel duyumlar ya da olumsuz duygular meydana gelebilir. Bunlara rağmen o durumda kalmak zamanla kaygının azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Aşamayı gerçekleştiremediğiniz bir durum olur ise pes etmeyin bu süreç zaman gerektiren bir süreçtir.

Egzersizler somut ve net bir şekilde adım adım planlanmalıdır. En az iki değişik egzersiz planlanmalıdır. Sık sık egzersiz yapılmalıdır.


Varlığım insanları rahatsız ediyormuş gibi geliyor düşüncesinden yola çıkarsak bunu her olumsuz düşünce için değerlendirebilirsiniz. Örneğin bir kişiyi rahatsız ettiğinize dair elinizde bir kanıt var mı? Geçmişe dönüp baktığınızda kaygılandığınız durum ne sıklıkta başınıza geldi ? Olacak en kötü senaryo nedir? Kötü bir senaryoyla karşı karşıya kaldığınızda bunun için neler yapabilirsiniz? gibi sorularla kendinize alternatif cevaplar bulabilir ve olası başa-çıkma stratejileri geliştirebilirsiniz.

Sürecin zaman ve sabır gerektirdiğini unutmayın. Sevgiyle kalın.


Uzm.Psk.Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular