İstemsiz düşünceler kaygılar ve panik atak
Merhaba ben bunu yaklaşık bir yıldır yaşıyorum sebebini bilmiyorum ama bazen her şey normalken böyle aniden moralim bozuluyor ağlama ya başlıyorum ve nefes alamadığımı boguldugumu hissediyorum sanki aldığım nefes beni sıkıyor gibi geliyor her şeyin üstüme geldiğini hissediyorum ellerim titriyor başım dönüyor bu ne olabilir panik atak mı bilmiyorum ama hiç olmadık zamanda aniden olan bir şey bunun sebebi ne zaten çok stresli bir dönemdeyim ve her şeyi kafasına takan biriyim her şeyi düşünen istemsiz kaygilarla istemsiz olumsuz düşüncelerle bogusan biriyim ben ne kadar düşünmemeye çalışsam da aklımdan çıkmıyor kaygılar korkular olumsuzluklar buna obsesif kompulsif bozukluk da deniyor biliyorum çünkü görüştüğüm bi terapist söylemişti depremden önce görüşüyorduk ve çok kısa sürdü kendisi vefat etti ondan sonra bi terapiste gitmemiştim ki o zamanlar bu kadar yoğun değildi bu söylediklerim ama son bir yıldır çok yoğunlaştı başa çıkamıyorum kontrol edemiyorum bus açma düşüncelerin yanında ne zaman olumsuz bir şey yaşasam kendime zarar verme isteği oluşmaya başladı ve bu düşünceleri kafamdan çıkarmaya çalıştıkça daha çok artıyor ne yapıcamı nasıl başa çıkacağımı bilmiyorum lütfen yardımcı olur musunuz
Bu soru 26 Eylül 2024 20:34 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar, panik atak kaygının bir türüdür, buradan size yaşadığınız şeyin panik atak olup olmadığını söylemem için çok daha fazla bilgiye ihtiyacım var. Pek çok insan yaşamı boyunca bir kere de olsa panik atak geçirmiştir ancak bunun farkında dahi olmayabilirler, sıklıkla geçirilen panik ataklar ise oldukça sıkıntı verir. Durumun yaşamınızı ne kadar zorlaştırdığını anlayabiliyorum, bununla ilgili terapi ihtiyacınızı fark edip terapiye gitmiş olmanız da sorunlarınızın üstüne gidip, iyileşmek için cesaret gösterdiğinizi anlatıyor bizlere. Aynı cesaretle şu anda da sorununuza dair çözüm arıyorsunuz. Sizi yaşadığınız soruna dair bilgilendirmek istiyorum.
Kurduğunuz tüm cümleler birbirine bağlantılı çünkü kaygı döngüsünü yaşıyorsunuz. Bu döngüyü size anlatmam gerekirse öncelikle zihin birbirini ardına gelen olumsuz düşünceler tarafından bombalanır, bu saldırıdan rahatsız olan zihniniz bu durumdan kurtulmaya çalışır, olumsuz düşünceleri zihinden atmaya uğraşırken diğer yandan da “her şeyi düşün ve olabilecek tüm senaryoları bil ki hazırlıklı ol” düşüncesiyle olumsuz düşünceleri zihinden atamaz misafir eder, zihniniz bunu sizi korumak için yapıyor ancak tıpkı çocuğuna zarar gelmemesi için onu dışarıya çıkarmayan, zorluklarla karşılaştırmayan bir anne gibi. Sizi kaygılandıran durumlar gerçekte başınıza geldiğinde ne yapacağınızı bilmiyor olabilirsiniz, çünkü bu size hiç öğretilmemiş olabilir, kendinizi bu durumlarla başa çıkamayacak biri olarak görüyor olabilirsiniz. Peki bu döngüden nasıl çıkabilirsiniz?
Sizi kaygılandıran durumların listesini yapın ve böyle bir şey yaşanırsa bununla nasıl başa çıkacağınızı belirten başa çıkma kartları oluşturun.
Düşüncelerinizi kontrol etmeye çalışmayın, bir şeyi düşünmemeye çalıştıkça o şeyi daha çok düşünürüz. Zihninizde güvenli bir alan yaratın, burası deniz kenarı olabilir, ormanın içi olabilir, oraya gidin ve aklınızdan gelen tüm kötü düşünceleri orada düşünün. Düşünmek tüm gününüzü almaz, günün belli zaman diliminde güvenli alanınıza gidebilirsiniz.
Kaygı öldürmez, panik atak öldürmez, bunlar öldürücü birer hastalık değildir ancak nedenlerinin bilinmediği ve çözüm aranmadığı durumlarda kişinin günlük yaşamındaki işlevselliğini bozar, burada mutlaka terapiyle ilerlenmelidir, tek başınıza mücadele etmek zorunda değilsiniz, terapi sorununuzun nedenlerini fark ettirerek çözüm için yolunuza ışık tutar.
sevgiler.
Yorumlar
Cevabınız için teşekkür ederim