Psikoloji

Kaçıngan bağlanma stiline sahibim ne yapabilirim?

Gizli Kullanıcı12 Eylül 2024 09:50

Ailemle ilgili yaşadığım travmalar ve sonrasında özel hayatımda ilişkide yaşadığım travmalar sonucu kendi kabuğuma çekilme, yalnızlaşma, duvar örme ve kimseyle bir bağ ilişki kuramama durumum var. Hayatıma kimseyi alamıyorum. 1-2 gün konuşma sağlayıp sonra silip atıyorum. Soğuma yaşıyorum. Birinin bana duygularını açması samimi gelmiyor. Sadece elde etmek için çaba sarf ediyor gibi geliyor ve bu durum beni tedirgin ettiği için uzaklaşıyorum. Belki gerçekten samimi ama ilk başta böyle düşünemiyorum duygularında samimi olabilir mi? sorusunu soramıyorum. En ufak beni gerginliğe sürükleyen durumlarda kestirip atıyorum. Bununla mı uğraşıcam diyorum kendi kendime. Aslında kendimi strese sokmamak, kendimi mutlu etmeye çalışmak beni huzurlu hissettiriyor. Ama ben galiba biraz fazla abartıyorum bu durumu. Çünkü bu durum beni yalnızlığa sürüklüyor. Bir yanım bir ilişkide olup sevmek-sevilmek duygusunu yaşamak istiyor. Bu durumda ördüğüm duvarları aşamıyorum. Bir başkasının da aşmasına izin vermiyorum. Ben bu duvarı aşmak istiyorum. O tuğlaları tek tek de olsa zamanla da olsa yok etmek istiyorum. Bu konuda ne yapabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.

Bu soru 23 Eylül 2024 20:29 tarihinde Psikolog Nuray Halaç tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,

Öncelikle sorunlarını tanımlayıp soru sorma cesaretinde bulunduğun için kendinle gurur duymalısın,soru sorduğun için teşekkür ederim.

Geçmişte yaşadığımız zorlu anılar, duygusal olaylar ya da atlatamadığımız tekrar tekrar yaşantıladığımız travmalar bugün ki yaşamımızı,ilişkilerimizi olumsuz etkileyebilir ve gölge düşürebilir,kaygı yaratabilir.Bu kaygılarınız ise şu an ki yaşadığınız ilişki problemlerine sebebiyet olabilir sizi duygusal anlamda yıpratabilir.Sizi anlamaya çalıştığımı söylemek isterim ve bunu ilişkilerde çoğu kişinin yaşayabileceğini bilmenizi isterim.Sizin de fark edip mesajda belirttiğiniz gibi hem bakım vereniniz ile olan bağlanma stiliniz hem de yaşamış olduğunuz ama henüz çözümleyemediğiniz travmalarınız sizi yeni,sağlıklı ve düzenli ilişkilere başlamanız konusunda geri çekebilir, bu konuda olan davranış ve tutumlarınızı olumsuz etkileyebilir ve istemediğiniz hatta kendinizde beklemediğiniz duygudurumlar oluşturabilir.Bu durumda kişilerin sadece ''sizi elde etmek için sizinle ilişki kurabileceği''düşünceniz gerçek dışıdır ve tek gerçeklik değildir.Olayları ve duyguları hatalı algılama sonucu kaygı yaratan ve sizi olumsuz etkileyen iç konuşmalardan yalnızca biridir. Sürekli duvar örme,tetikte olma, önlem alma çabanıza sebep olan iç konuşmalarınız bağlanma stilinize dayandığı kadar travmalarınıza da dayanmaktadır. Burada iç konuşmanız bir daha travma yaşamamak adına savaş kaç mekanizmanızın bilinçaltında sizi koruma ve aynı durumları yaşamama için gösterdiği durumdur. Aklımızda akıp giden olayları bu düşünceler ile yorumlarsanız çoğunlukla bu iç konuşmlaara ve etkilerine maruz kalmaya devam edersiniz.Bunlara bilişsel çarpıtmalar denir ve terapide Bilişsel Davranışcı Terapi yöntemiyle terapötik ilişki kurularak çalışılır.Aşırı Genelleme olan bilişsel çarpıtmanız olumsuzlukların hiç bitmeyeceğine,hep aynı şekilde sanuçlanıp aynı şekilde devam edeceği düşüncesine dayanmaktadır, burada yapılacak temel şeylerden biri bu olumsuzluk içinden sıyrılıp olumlu olayları geçerli sayarak onlara odaklanmak,onları geçerli kılmak ve merkeze almaktır.Örneğin herkesin sizi elde etmek için siznle ilişki kurduğu çarpık düşüncenizi ele alın mantıklı bir kanıtınız var mı ? daha önce size bunu kaç kişi söyledi ? ya da gerçek anlamda elde etmek sizin için ne anlama geliyor? verdiğiniz cevapta kaç ilişkinizde tek amaç elde edilmekmiş bulabildiniz mi ? bu örnek çelışmayı kendi zihninizde kendinize sürekli söyleyip durduğunuz olumsuz tüm düşüncelere uygulayın ve sonuçlara bir göz atın, bunu somutlaştırarak bir kağıda yazmak iyi hissettirecektir.

Bağlanma stilleri erken çocukluk döneminde bakım veren ile çocuk arasında başlayarak kişinin hayatı boyunca ilişkilerine olan etkilerinin yansıması ve ortaya çıkması önem arz eder. İstenilen ve beklenen her zaman güvenli bağlanma iken bunun oluşmadığı durumlarda farklı bağlanma stilleri oluşmaktadır.Kaçıngan bağlanma stilinde çocuk ebeveyninden gelen ilgiyi,sevgiyi reddetmezken bir yandan da bunun talebinde ve beklentisinde bulunmaz.Mesela ebeveyn odadan ayrıldığında hissedilmesi gereken bazı duygular vardır ve bunların sonucu oluşması beklenen davranışlar bulunur.Çocuk bunlara sahip olup güvenli bir şekilde öğrendiğinde ileriki yaşlarında nasıl uygulayacağı ya da nasıl davranacağı konusunda bilgiye sahip olmuş olur.Ama bunu öğrenemeyen yakını uzaklaştığında özlem,endişe, merak,temas isteği,ilgi görmek ,ilgi vermek gibi şeyleri bilemeyen çocuklarda yetişkinlik ilişkilerinde bunlara değer vermez ve yakınlıktan kaçınmak için bunu kullanırlar . Hangi bağlanma stiline sahip olursan ol ilişki kuramayacağın ve bunu devam ettiremeyeceğin ön yargısından uzaklaş.iletişimin önemli olduğunu bil ve bunu karşındakine açık bir yüreklilikle anlatmaktan geri durma sana alan bırakması gerektiğini o kişi ile konuş ve kendine meydan oku, fark ettiğinde karşı koy ve anı yaşamaya odaklan şimdiye kadar bireysel olarak neler yapabileceğini konuştuk,uzun vadeli sonuçlar için bir uzman desteği alabilirsin. Umarım cevabım yardımcı olmuştur hiçbir değişim ve gelişim kolay değildir, zor olacağını bilmeli ama kendi yolunu çizebilmelisin.

Sevgilerle ve Musmutlu kalman dileğiyle,

Psikolog Nuray Halaç

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Ben ne yazacağımı bilemedim yani, Teşekkür ederim öncelikle. Bu konuda çokca araştırmalar yapmaya başladım bu süreçte ehli birinden destek almak, yol bulabilmek beni daha da mutlu etti. Çok faydalı bir cevap aldım. Elimden geleni kendim için yapıcam. Bir tuğlayı indirmemde yardımcı olduğunuz için ben teşekkür ederim 🙏😊

Cevaplanmış benzer sorular