Kafamın içindeki sesler
Gün içinde çalışırken otururken sürekli kafamın içindeki bir ses beni rahat bırakmıyor bu ses bana kötü şeyler olacağını başıma kötü şeyler geleceğini söylüyor sus diye ona kızıyorum susmuyor kafamın içinde konuşan kim ? Ve bu beni neden bu kadar çok etkiliyor anlamış değilim kafamın içinden git artık her kimsen seni dinlemek istemiyorum lanet olası diyorum ona ama gitmiyor ne yapmam gerekir
Bu soru 27 Eylül 2024 09:55 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, öncelikle yaşadığın durumu anlıyorum ve senin için ne kadar zorlayıcı olduğunu biliyorum. Kafanın içinde bir sesin sana sürekli olarak "kötü bir şey olacak" cümlesi kaygılarının bir sesi olabilir. Farkında olmadığın stres, korku veya endişeler geçmişinden kaynaklı olabilir.
Herkesin bir iç sesi vardır. Olaylar ve durumlar karşısında bizi yönlendiren seslerdir bunlar. Bazen bizi eleştirir bazen de motive eder. Eleştirel bir sesin varlığı kişiyi günlük yaşantısında olumsuz etkileyebilir. Senin yaşadığın durumda ise, bu ses kaygı verici hale gelmiş. Bu seslerin varlığını kabul etmek ve sadece birer düşünce olduğunu bilmek çok önemlidir. Sesleri kontrol etmek zorlayıcı olabilir, ancak sesin geldiğini fark ettiğimizdde bunun gerçeklikten uzak bir düşünceden ibaret olduğunu bilmek bizim olaya karşı bakış açımız için iyi olacaktır.
Kaygı, bizi hayatta tutan, harekete geçmemizi sağlayan uyarıcılar gibidir. Bizi olası tehlikelere karşı uyarır. Fakat bazen bu uyarıcı fazla çalışır ve sürekli kötü bir şey olacak hissini yaratır.
Kafamız içindeki o sesi susturmak zordur. Ve işe yaramayabilir. Bu nedenle o sese "git" demek yerine onun varlığını kabul edip ne kadar ciddiye aldığımızı değiştirmeye çalışmalıyız. "buradasın ve biliyorum ama sana odaklanmayacağım" demek bizim farkındalığımızı arttırır.
Aynı zamanda bu sesler geldiğinde nefes egzersizi ve meditasyon uygulamalarından faydalanmayı deneyebilirsin. (Youtube üzerinden hepsine ulaşabilirsin) Bu uygulamalar, zihnini anda tutmaya, endişeden uzaklaştırmaya çalışır.
Düşüncelerini analiz etmen önemlidir. Bu düşünce bana neden geliyor?, Bu düşünce gerçekten de gerçekleşebilir mi?, Bu tarz düşüncelerimin hayatımda gerçekleştiği olmuş muydu? gibi sorulara vereceğin cevapları not alabilirsin. Düşüncelerini yazabilir, görmeni sağlayabilirsin.
Yaşadığımız durumları tek başımıza atlatmak zor olabilir, bir psikolog desteği almak sana iyi hissettirebilir. Durumu hafifletmene yardımcı olabilir.
Unutmamalısın ki, bu bir süreç, sürecinde kendine oldukça nazik yaklaşmalısın. Şimdilik hoşça kal..
Sevgilerimle, Psikolog İrem Bor.