Sosyal Hayat

Kafaya Fazla Takmak

Gizli Kullanıcı6 Haziran 2024 18:26

Çok fazla takıyorum bunu nasıl düzeltebiliriz konu fark etmiyor dusunmeyecegim desemde düşünüyorum bir şeyi sürekli doğru olana kadar kontrol ediyorum kesinliginden emin değilsem adım atamıyorum adım attığım olayda iyi sonuç gelmiyorsa hemen pişmanlik duyuyorum ve kendimi sucluyorum

Mesela markete gittiğimde bir şeyin fiyatını bir kaç kere kontrol ederim hemen paramı hazırlarım ve kasaya gidene kadar (kasada da dahil) kontrol ediyorum (ama bu evde ki eşyaları sürekli kontrol etmek gibi bir şey değil)

Ya da (belki farklı konuların alanına giriyordur bilmiyorum) daha onceden storyimi beğenen çocuk bu sefer adım atmama rağmen begenmeyince keşke yapmasaydim, keşke bekleseydim, aptal gibi kendimi gaza getirdim diyorum arkadaşlarım da sürekli bir şeyleri çok fazla taktığımı, düşündüğümü söylüyor. Ne yapmam gerektiğinin azıcık farkındayım ama sanırım bilir kisilerden bir şey duymadikca bu böyle gitmeye devam edecek

Bu soru 7 Haziran 2024 12:04 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, sürekli kontrol etme ve kusurlu sonuçlarla ilgili pişmanlık duyma gibi davranışlar, genellikle kaygı veya mükemmeliyetçilikten kaynaklanır.

Kendi veya başkaları tarafından belirlenen yüksek standartları karşılamaya çalışırken, her detayı kusursuz hale getirmek isteme eğiliminiz var mı?

Gelecek hakkında endişeler veya belirsizliklerle başa çıkmak için aşırı düşünme eğilimi. Geçmiş deneyimler veya gelecek kaygıları, zihinsel döngüler oluşturabilir. Kontrol eksikliği hissi, insanların yaşamlarını daha sıkı bir şekilde kontrol etmeye çalışmalarına yol açabilir. Bu da sürekli düşünme ve planlama ile sonuçlanabilir.

Düşüncelerinizi ve davranışlarınızı daha yakından izleyerek hangi durumların bu takıntılı davranışlara yol açtığını belirleyin. Belirli tetikleyiciler veya desenler olabilir. Bu davranışlarınızın sizi rahatsız ettiğini kabul edin ve bunların sizi etkilemesine izin vermek yerine, bunları değiştirmeye odaklanın lütfen. Kendinize yönelik olumsuz düşüncelerinizi ve mükemmeliyetçi beklentilerinizi tanıyın. Kendinizi eleştirmek yerine, kendinizi cesaretlendirin ve kabul edin olur mu? :)

 Her şeyin mükemmel olması beklenemez. İnsanlar hata yapar ve her zaman kontrol edemezler. Kendinize daha gerçekçi beklentiler belirleyin. Kendinizi aşırı kontrol etmeye ve takılmaya karşı küçük adımlarla meydan okuyun. Örneğin, market alışverişinizde bir ürünün fiyatını sadece bir kez kontrol etmeyi deneyin.

Olumlu düşünce ve kendinize güveni artırmak için her gün kendinize birkaç olumlu şey söyleyin. Küçük başarılarınızı kutlayın ve kendinize takdir ediyor musunuz mesela? Büyük başarıları, mutlulukları ve değişimleri beklerken bazen küçük parçalardan oluşabilme ihtimalini göz ardı ediyoruz. :)

Zihnen ve bedenen dengeye ulaşmanızı diliyorum.

Sağlık dileği ve sevgilerimle...



Cevaplanmış benzer sorular