• Anasayfa
  • Sorular
  • Kalabalık dar ve kapalı ortamlarda yapamıyorum bunun sebebi ne olabilir?
Psikoloji

Kalabalık dar ve kapalı ortamlarda yapamıyorum bunun sebebi ne olabilir?

Gizli Kullanıcı29 Ekim 2024 21:24

Merhaba, kapalı, basık ve dar alanlarda duramıyorum. Bu yüzden toplu taşımaya binmekte zorlanıyorum Nefesim kesiliyor, kalbim yerinden çıkacakmış gibi oluyor, vücudumda uyuşmalar ve bazende his kaybı yaşıyorum. O an kendimi sakinleştiremiyorum. Ayrıca çocukluğumdan beridir çok kalabalık ortamlarda bunalıyorum daralıyorum dikkatim dağılıyor odaklanamıyorum hiçbir şeye. Mümkün olmadığı sürece girmiyorum kalabalık ortama. Neden böyle oluyor? Zaten çocukluğum asosyal biri olarak geçti. Yani insanlar öyle görürdü ? Bu durumdan nasıl kurtulabilirim?

Bu soru 3 Kasım 2024 07:27 tarihinde Psikolog Melisa Genç tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, öncelikle yaşadığınız bu probleme çözüm aradığınız için sizi takdir ediyorum. Kapalı alanların sizi boğduğunu, toplu taşımaya bile binemediğinizi söylemişsiniz bindiğinizde ise his kaybı ve vücudunuzda uyuşmalar hissettiğinizi belirtmişsiniz. Bu probleminizin nedeni klostrofobi olabilir, klostrofobi yaşayan insanlar da sizin gibi kapalı alanda kalması gerektiğinde yoğun kaygıyla karşı karşıya kalır ve bu durum kişilerde birtakım fizyolojik belirtilere yol açar. Klostrofobi psikolojik bir rahatsızlıktır ve terapi yardımıyla bu durumu sağlıklı bir şekilde aşabilirsiniz.


Çocukluğunuzda kalabalık ortamlarda dikkatinizin dağılması, bunalmanız da klostrofobi kaynaklı olabilir. Tedavi edilmediği takdirde sosyal fobiyle beraber de görülebilmektedir bu hastalık, öyle ki bir süre sonra kişiye sokağa çıkmak bile korkutucu gelebilir ve kendini tamamen evde izole edebilir. Bu durumda tek başınıza yapabileceğiniz en etkili yöntem sizin için ne kadar zor olsa da kalabalık ortamlarda, toplu taşımada başta 10 dakika süreyle başlayarak kalmaya çalışmanız ve bu sürede kendinizi yatıştırmak için nefes egzersizleri yapmanız. Başlangıçtaki 10 dakikalık süre kademeli olarak artmalıdır.


Sizin durumunuzdaki biri için hastalığın daha çok ilerlememesi adına bir psikologdan randevu olarak terapiye başlayabilirsiniz, böylece gerçekten klostrofobinizin olup olmadığı açığa çıkar ve buna yönelik terapi planı oluşturulur. Klostrofobiyi tek başınıza aşmaya çalışmak sizin için zorlayıcı ve yıpratıcı olabilir bu yüzden size anlattığım tekniği uygulamakla başlayabilirsiniz, yapamadığınız takdirde terapi almanız sizin için yararlı olacaktır. Sevgilerle...

Cevaplanmış benzer sorular